Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

Ανοίγουν σήμερα οι εργασίες του 19ου Συνεδρίου του ΚΚΕ

Με την παρουσίαση της εισήγησης εκ μέρους της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ από την απερχόμενη γενική γραμματέα Αλέκα Παπαρήγα, ξεκινούν σήμερα το πρωί στις 10.00 οι εργασίες του 19ου Συνεδρίου του κόμματος στο «Σπίτι του Λαού» στον Περισσό.
Παρά την ευθεία και δημόσια αμφισβήτηση της ακολουθούμενης «σκληρής γραμμής» από την πλευρά των διαφωνούντων, η Αλέκα Παπαρήγα είναι κυρίαρχη στο εσωτερικό του ΚΚΕ

Στόχος του Συνεδρίου, σύμφωνα με την ηγεσία του είναι η αλλαγή του ισχύοντος προγράμματος και καταστατικού του κόμματος και η αντικατάσταση ενός «αντιϊμπεριαλιστικού, αντιμονοπωλιακού, δημοκρατικού μετώπου πάλης» από την συγκρότηση μιας «λαϊκής συμμαχίας» η οποία θα κατακτήσει την «εργατική λαϊκή εξουσία», δηλαδή τον σοσιαλισμό.
Η διαδοχή
Το συνέδριο του ΚΚΕ θα εκλέξει τα νέα όργανά του.
Την προσεχή Κυριακή, τελευταία ημέρα των εργασιών, οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι θα κληθούν να αναδείξουν τη νέα Κεντρική Επιτροπή, η οποία στην συνέχεια θα συνέλθει για να εκλέξει το νέο γενικό γραμματέα της.
Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά σχετικά με το αν θα τεθεί τώρα ή μετά από κάποια μεταβατική περίοδο η αλλαγή φρουράς στο τιμόνι του κόμματος.
Ένα θέμα άλλωστε το οποίο έχει τεθεί εδώ και πολύ καιρό καθώς η κυρία Παπαρήγα έχει συμπληρώσει 22 χρόνια στην ηγεσία του ΚΚΕ.
Το μείζον ερώτημα που θα κληθούν να απαντήσουν οι σύνεδροι είναι αν η κατάλληλη ώρα για την διαδοχή είναι αυτή, ή πρέπει να μετατεθεί για αργότερα, καθώς πολλοί θεωρούν ότι η κυρία Παπαρήγα είναι ο απαραίτητος εξισορροπητικός παράγοντας ειδικά στην παρούσα κρίσιμη φάση με εσωτερικές έριδες και αμφισβητήσεις και κυρίως με ένα ΚΚΕ εκλογικά συρρικνωμένο.
Από τα πρόσωπα το όνομα των οποίων εμπλέκεται στην διαδοχολογία είναι εκείνα των κκ. Δ. Κουτσουμπά και Γ. Μαρίνου.
www.iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας