Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

ΝΕΡΟ ΣΕ 25.000 ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ Ξεκινά τη λειτουργία του το αρδευτικό Σερβίων

του Χρήστου Βήττα από τον ΠΤΟΛΕΜΑΙΟ

Ανησυχία στον ΤΟΕΒ για δυνατότητα άρδευσης από τη λίμνη Πολυφύτου, σε επικείμενη ιδιωτικοποίηση νερού και ΔΕΗ

Σε μία εβδομάδα μπαίνει «το νερό στ’ αυλάκι» στο αρδευτικό Σερβίων, προκειμένου να ποτιστούν 25.000 στρέμματα στη νέα καλλιεργητική περίοδο.
Ο Τομέας Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ) Σερβίων προχώρησε σε ρύθμιση των οφειλών προς τη ΔΕΗ, διασφαλίζοντας για φέτος την άρδευση των καλλιεργειών. Υπενθυμίζεται ότι τα προηγούμενα χρόνια, η ΔΕΗ συχνά – πυκνά απειλούσε να κατεβάσει τους διακόπτες λόγω χρεών και να στεγνώσουν οι καλλιέργειες, αλλά ο κίνδυνος αυτός αποφεύγονταν την ύστατη στιγμή. Ο πρόεδρος του φορέα Κώστας Ζαρογιάννης διαβεβαίωσε ότι το αρδευτικό τίθεται σε λειτουργία στις 15 με 17 Απριλίου.
Σημείωσε ότι «προχωρήσαμε σε μία ρύθμιση με τη ΔΕΗ, καταβάλλοντας 150.000 ευρώ από τη συνολική οφειλή των 370.000 ευρώ που είχαμε. Το υπόλοιπο ποσό των 220.000 ευρώ θα καταβληθεί σε έξι μηνιαίες δόσεις». Να σημειωθεί ότι ο ΤΟΕΒ ξεκινά φέτος την αρδευτική περίοδο με το ίδιο τιμολόγιο στο ηλεκτρικό ρεύμα. Δυστυχώς όμως τα πράγματα βαίνουν προς το χειρότερο, καθώς οι αρμόδιοι της ΔΕΗ ενημέρωσαν ότι έπονται δύο αυξήσεις του ρεύματος, μία τον Μάιο και άλλη μία τον Ιούνιο, κάτι που θα δυσκολέψει τον φορέα να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του.
Εδώ και πέντε μέρες άρχισε η συντήρηση των δύο αντλιοστασίων, μια διαδικασία που δεν απαιτεί ρεύμα. Σε δύο – τρεις ημέρες θα συνδεθεί το ρεύμα και θα γίνουν οι απαραίτητες δοκιμές του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού στα αντλιοστάσια. Είχε προηγηθεί ο έλεγχος και η συντήρηση ολόκληρου του αρδευτικού δικτύου στον κάμπο. «Όλες οι υδροληψίες είναι έτοιμες και μόλις ολοκληρωθούν οι δοκιμές του αντλιοστασίου θα δώσουμε νερό στο δίκτυο, στα τέλη της επόμενης εβδομάδας», δήλωσε ο Κ. Ζαρογιάννης. Διευκρίνισε ότι «κάθε χρόνο η αρδευτική σεζόν ξεκινά στο μεταξύ 1 και 20 Απριλίου, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες. Φέτος ο καιρός ήταν βροχερός και δεν βιαζόμαστε. Διαφορετικά ήμασταν έτοιμοι αν χρειαζόταν να δίναμε νερό νωρίτερα».
Το αρδευτικό Σερβίων είναι μεγάλης δυναμικότητας και αρδεύει 25.000 στρέμματα σε Σέρβια, Γουλές, Κρανίδια και Γούλες. Χρήση του αρδευτικού κάνουν περί τους 900 αγρότες – μέλη του ΤΟΕΒ. Τα τέλη άρδευσης για τους αγρότες παραμένουν στα περσινά επίπεδα, με κόστος 45 ευρώ ανά στρέμμα. Για χωράφια που βρίσκονται εντός δικτύου και δεν αρδεύονται, υπάρχει ένα πάγιο 7 ευρώ για κάθε στρέμμα.
Πάντως, ο ΤΟΕΒ Σερβίων αντιμετωπίζει μία οικονομική στενότητα, καθώς πολλοί αγρότες αδυνατούν να καταβάλλουν τα τέλη άρδευσης, χωρίς βεβαίως να λείπουν και κάποιοι «κακοπληρωτές» που μπορούν και δεν πληρώνουν. Αρκεί να σημειωθεί ότι οι ανείσπραχτες οφειλές του ΤΟΕΒ από χρήστες του δικτύου ανέρχονται σε 250.000 ευρώ. Περίπου δηλαδή όσες είναι οι οφειλές του φορέα στη ΔΕΗ.
Τέλος, να σημειωθεί ότι προχτές στη Λάρισα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη όλων των ΤΟΕΒ της χώρας. Από τη σύσκεψη βγήκε μία συντονιστική επιτροπή στην οποία συμμετέχει ένας από κάθε περιφέρεια. Από τη Δυτική Μακεδονία συμμετέχει ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Σερβίων Κ. Ζαρογιάννης. Αποφασίστηκε η συντονιστική επιτροπή να προχωρήσει σε επαφές με την πολιτική ηγεσία, προκειμένου να καθοριστεί ένα πλαίσιο λειτουργίας των ΤΟΕΒ, οι οποίοι να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα λειτουργούν με βασιλικό νόμο του 19691! Αυτό που ανησυχεί κυρίως τους εκπροσώπους των ΤΟΕΒ και φυσικά όλους τους αγρότες και όχι μόνο, είναι το τι θα γίνει με τη χρήση των νερών σε περίπτωση επικείμενης ιδιωτικοποίησης των νερού και ιδιωτικοποίησης του νερού. «Θα μας επιτρέπει η ιδιωτική ΔΕΗ να χρησιμοποιούμε το νερό της λίμνης Πολυφύτου ή όχι;», είναι το βασικό ερώτημα που έθεσε ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Σερβίων, για να προσθέσει: «Εμείς ως συντονιστική επιτροπή των ΤΟΕΒ της χώρας, ζητάμε τη θέσπιση ενός θεσμικού πλαισίου, το οποίο θα προστατεύει το νερό, το οποίο αποτελεί φυσικό αγαθό».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας