Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

Κοζάνη: Ναι της Διοικούσας, όχι των φοιτητών στο Συνομοσπονδιακό ΑΕΙ

Παρά την θετική αποτίμηση από την Διοικούσα Επιτροπή του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας της πρότασης του Υπουργείου Παιδείας για Συνομοσπονδιακό ΑΕΙ, έντονες είναι οι αντιδράσεις των φοιτητών τόσο χθες όσο και σήμερα στην Κοζάνη με κεντρικό σύνθημα «όχι στην υποβάθμιση των πτυχίων τους»
Θετική εξέλιξη, χαρακτήρισε τη  μη κατάργηση του πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας η Διοικούσα Επιτροπή του Πανεπιστημίου, την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να προχωρήσει στην ίδρυση ενός Συνομοσπονδιακού Ανώτατου Ιδρύματος, εκφράζοντας παράλληλα σοβαρές επιφυλάξεις για την λειτουργία θέτοντας νομικά και συνταγματικά ζητήματα.


Ο  Πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρος Χατζηπαντελής τόνισε ακόμα πως χρειάζονται εγγυήσεις για την ανάπτυξη και τη λειτουργία του, σημειώνοντας ότι θα πρέπει  να εφαρμοστεί κάτι αντίστοιχο σε όλες τις περιφέρειες εκτός ίσως  από την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Χατζηπαντελής χαρακτηριστικά ανέφερε πως δημιουργούνται πολλά ερωτηματικά καθώς δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο. «Γενικά είναι θετική η βούληση για στρατηγικό σχεδιασμό σε επίπεδο περιφέρειας, εμείς θα θέλαμε και την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας να συμμετέχει, αλλά η εφαρμογή μόνο εδώ θα δημιουργήσει  προβλήματα, που θα υπονομεύσουν το όλο εγχείρημα». Ο Πρόεδρος παράλληλα τόνισε ότι είναι απαραίτητη η συνδρομή της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας η οποία μπορεί να παρέχει τα χρηματοδοτικά μέσα, σημειώνοντας ότι θα απαιτείται πρόνοια για τα ιδρύματα της κάθε περιφέρειας.

Η ιδέα τόνισε του Υπουργείου είναι χρήσιμη όμως θα πρέπει να διασφαλιστεί η ποιότητα των σπουδών των φοιτητών, να διασκεδαστούν οι  εντυπώσεις ότι κάποια στιγμή θα υπάρχουν διαφορετικά πτυχία που θα λειτουργήσουν εντελώς αρνητικά στην καθημερινότητα  και την ακαδημαϊκή τους πραγματικότητα.».

Η Πρόεδρος των Καθηγητών Άννα Σπίρτου από την πλευρά της καταρχήν δήλωσε ότι με την νέα πρόταση του  Υπουργού φαίνεται ότι η καταστροφή σταμάτησε για το πανεπιστήμιο εκφράζοντας όμως τις επιφυλάξεις του διδακτικού προσωπικού. Η κα Σπίρτου ζήτησε να στηριχθεί το ίδρυμα με νέες σχολές και τμήματα. Όσον αφορά στην  ομοσπονδιοποίηση σημείωσε πως «υπάρχει κίνδυνος να έχουμε στο τέλος ένα κακό Πανεπιστήμιο και ένα κακό ΤΕΙ»

Μετά από μια πολύωρη συνεδρίαση, η οποία ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα, οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας δεν επέτρεψαν για αρκετή ώρα την έξοδο από το κτίριο στον πρόεδρο και στα μέλη της Διοικούσας, κρατώντας τους εγκλωβισμένους μέσα στο κτίριο και διαμαρτυρόμενοι έντονα για την απόφαση της Δ.Ε. να στηρίζει την παραμονή του Πανεπιστημίου.

ΕΡΑ Κοζάνης – Σύνταξη: Δέσποινα Αμαραντίδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας