Επίκαιρα Θέματα:

Κυριακή 7 Απριλίου 2013

Υπόθεση του ΣΔΟΕ είναι η λίστα Λαγκάρντ

Του Ερρίκου Μπαρτζινόπουλου
Υπήρξαν τραγικά τα επεισόδια της Πέμπτης στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής, αλλά ουδέν κακόν αμιγές καλού. Θέμα σωστής αξιολόγησής τους είναι, καθώς και εξαγωγής των αναγκαίων συμπερασμάτων. Που δεν μπορεί παρά να είναι η διαπίστωση ότι ο συγκεκριμένος θεσμός έχει χρεοκοπήσει και όσο ταχύτερα καταργηθεί, τόσο το καλύτερο για τη Βουλή, για τα κόμματα και για τη σοβαρότητα του πολιτικού κόσμου.



Δεν χρειάζονταν οι γελοιότητες και οι αθλιότητες που χαρακτηρίζουν τη λειτουργία της επιτροπής για την περίφημη λίστα Λαγκάρντ για ν΄ αποδειχθεί ότι, πέρα από φτηνές κομματικές αντιπαραθέσεις, η συγκεκριμένη διαδικασία ποτέ δεν απέδωσε και δεν υπάρχει περίπτωση ν' αποδώσει κάτι το ουσιαστικό. Δεν υπάρχει ούτε μία περίπτωση στα χρόνια της μεταπολίτευσης που να εκδόθηκε ένα κοινό πόρισμα. Το κάθε κόμμα τη δική του και μόνο «αλήθεια» μονίμως προσυπέγραφε.
Κι αυτά σε υποθέσεις που υπήρχε κάποιο θέμα για διερεύνηση. Γιατί η τωρινή δεν έχει. Και ούτε πρόκειται να έχει πριν αποφανθεί το ΣΔΟΕ ότι οι λογαριασμοί που αναφέρονται στην περίφημη λίστα υποκρύπτουν περιπτώσεις φοροδιαφυγής και δεν πρόκειται για καθ΄ όλα νόμιμες καταθέσεις που δικαιούνται να έχουν όλοι οι Eλληνες πολίτες οπουδήποτε στον κόσμο.
Oσο και να προσπαθήσω, μου είναι αδύνατο να καταλάβω τι σημασία μπορεί να έχει πότε άνοιξε ο ένας ή ο άλλος πολιτικός ή υπηρεσιακός παράγοντας το αρχείο των λογαριασμών αν προηγουμένως δεν αποδειχθεί ότι οι λογαριασμοί αυτοί κρύβουν κάτι το παράνομο. Διότι εδώ μιλάμε για δικαστική, ουσιαστικά, έρευνα και όχι για λαϊκίστικες και αναπόδεικτες κορώνες του οποιουδήποτε ανεύθυνου πολιτικού. Και οι δικαστικές έρευνες δεν γίνονται με διανοητικούς ακροβατισμούς και με κατασκευές σεναρίων.
Ούτως ή άλλως, εξάλλου, η υπόθεση της λίστας είναι καθαρά υπόθεση του ΣΔΟΕ. Ακόμη κι αν ο Παπακωνσταντίνου ήταν αυτός που βλακωδώς διέγραψε τα ονόματα των συγγενών του, αφού οι λογαριασμοί τους φαίνεται ότι είναι καθαροί, η όποια ολιγωρία ή αδιαφορία για τον έλεγχο της λίστας βαραίνει τους υπεύθυνους του ΣΔΟΕ. Αυτοί είναι οι αρμόδιοι για τη διενέργεια φορολογικών ελέγχων και όχι οι υπουργοί. Oφειλαν να έχουν κάνει τη δουλειά τους, αφού η λίστα τούς παραδόθηκε. Και ούτε ο ένας ούτε ο άλλος διατείνεται ότι του υποδείχθηκε να μην την αξιοποιήσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας