Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

Στο «πόδι» οι κάτοικοι της Μαυροπηγής για τις νέες τιμές στις απαλλοτριώσεις

του Σωκράτη Μουτίδη από το ΧΡΟΝΟ
Αναστάτωση επικρατεί στις πληττόμενες απο την εξορυκτική δραστηριότητα περιοχές, λόγω της τροπολογίας για τις απαλλοτριώσεις. Η τροποποίηση του κώδικα των αναγκαστικών απαλλοτριώσεων έχει αναστατώσει τους κατοίκους των περιοχών για τους οποίους η διαδικασία της απαλλοτρίωσης «τρέχει» και σε μερικές περιπτώσεις έχει ήδη εκδικαστεί, όπως για παράδειγμα συνέβη στην περίπτωση της Μαυροπηγής.
Υπενθυμίζεται ότι η Μαυροπηγή είναι υπό μετεγκατάσταση κι ενώ πρωτόδικα έχει οριστεί τιμή απαλλοτρίωσης, με την αλλαγή του κώδικα οι τιμές θα οριστούν με βάση την αντικειμενική τιμή του ακινήτου.
«Μετά από αυτή την τροπολογία έχει απαξιωθεί η περιουσία σε όλα τα χωριά, πολύ δε περισσότερο στην περιοχή μας, όπου οι απαλλοτριώσεις γίνονται για να ανοίξουν νέα ορυχεία. Την ίδια στιγμή που η περιοχή πλήττεται περισσότερο από την ανεργία. Αν αυτή είναι η ανάπτυξη, εμείς δε την θέλουμε. Δε θέλουμε να απαξιωθούμε ως κοινωνία» λέει ο πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Μαυροπηγής Τάσος Εμμανουήλ.
Να σημειωθεί ότι πέρυσι, λίγο πριν την άνοιξη, είχε αποτραπεί ανάλογη κίνηση, η οποία έθιγε, σύμφωνα με τον κ. Εμμανουήλ, όλους τους Ελληνες πολίτες, αφού ο συγκεκριμένος νόμος συνδέει την απόφαση του δικαστή με τις αντικειμενικές αξίες, «ένα εφεύρημα του υπουργείου οικονομικών το οποίο χρησιμοποιείται ως βάση για την επιβολή φόρου μεταβίβασης στα ακίνητα και δεν ανταποκρίνεται ούτε στο κόστος απόκτησης για αγορά, ούτε στο κόστος κατασκευής και ουσιαστικά καταργεί την ιδιοκτησία».
Πλέον με την τροπολογία ορίζεται πως βασικό κριτήριο για το δικαστήριο, προκειμένου να αποφασίσει την τιμή της αποζημίωσης, θα είναι η αντικειμενική αξία. Οπως λένε οι κάτοικοι αυτό έρχεται σε αντίθεση με ότι ορίζει το Σύνταγμα για απαλλοτριώσεις για δημόσιο όφελος,  που η αποζημίωση θα πρέπει να είναι ικανή να αντικαταστήσει αυτό που χάνει ο ιδιοκτήτης. «Οι τιμές θα είναι πολύ χαμηλότερες από αυτές που εκδικάστηκαν για τη Μαυροπηγή και επ’ ουδενί δε μιλάμε για κατασκευή μονοκατοικίας, αλλά για ένα μεταχειρισμένο σπίτι» λέει ο πρόεδρος της κοινότητας Μαυροπηγής.
Ο κ. Εμμανουήλ δήλωσε πως τόσο οι κάτοικοι της Μαυροπηγής, όσο και άλλων περιοχών που θίγονται άμεσα, δεν θα αφήσουν να εφαρμοστεί η συγκεκριμένη τροπολογία και απειλούν με δυναμικές κινητοποιήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας