Επίκαιρα Θέματα:

Σάββατο 27 Απριλίου 2013

Ανθρωπογενείς δραστηριότητες ευθύνονται για τη ρύπανση του νερού με χρώμιο

του Χρήστου Βήττα από τον ΠΤΟΛΕΜΑΙΟ

Τι δείχνει η πρώτη αυτοψία σε Άγιο Δημήτριο – Ρυάκιο. Έπονται αναλύσεις σε διαπιστευμένο εργαστήριο

Δύο συγκεκριμένες πηγές θεωρεί ύποπτες η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, για τη ρύπανση του νερού με ολικό χρώμιο στον Άγιο Δημήτριο και στο Ρυάκιο. Η αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας άρχισε εντατικούς ελέγχους με συνεχείς δειγματοληψίες νερού, αμέσως μετά την επίσημη ανακοίνωση της ΔΕΥΑΚ, η οποία γνωστοποίησε την «υπέρβαση ορίων ολικού χρωμίου». Κλιμάκιο της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας επισκέφτηκε προχτές τους οικισμούς του πρώην δήμου Ελλησπόντου, έκανε αυτοψία στην περιοχή και ήλεγξε επισταμένα τις πηγές υδροδότησης και το δίκτυο, ενώ διενήργησε δειγματοληψίες σε πολλά σημεία. Κατόπιν έστειλε τα δείγματα για εργαστηριακές αναλύσεις στο Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας Θεσσαλονίκης, το οποίο είναι διαπιστευμένο σε αναλύσεις για τον εντοπισμό χρωμίου.
Φυσικά αναμένονται τα αποτελέσματα των αναλύσεων, ωστόσο ο διευθυντής της Διεύθυνσης Υγιεινής, Αλέξανδρος Μάγγος, σημείωσε πως «κάτι έχουμε βρει, εκτιμούμε ότι οι η υπέρβαση των ορίων ολικού χρωμίου οφείλεται σε δύο συγκεκριμένες πηγές, αλλά αυτό πρέπει να επιβεβαιωθεί επιστημονικά και θα διενεργηθούν κι’ άλλες δειγματοληψίες από Δευτέρα». Το σημαντικό στοιχείο που ανέφερε επίσης, είναι ότι «οι δύο πηγές έχουν να κάνουν με ανθρωπογενείς δραστηριότητες».
Να σημειωθεί ότι στην Τοπική Κοινότητα Ρυακίου του Καλλικρατικού δήμου Κοζάνης η επιβάρυνση του νερού με ολικό χρώμιο είναι διπλάσια από το επιτρεπόμενο όριο και φτάνει στα 99μg/l νερού, με όριο τα 50μg/l. Στην Τοπική Κοινότητα Αγίου Δημητρίου η συγκέντρωση ολικού χρωμίου ανέρχεται σε 74μg/l.
Το πρόβλημα εντοπίστηκε πρώτη φορά με ανάλυση δειγματοληψίας που πάρθηκε στις 28 Δεκεμβρίου 2012. Μετρήθηκαν οι τιμές 63 ενώσεων, αλλά χρειάστηκε αλλά χρειάστηκε κι’ άλλη ανάλυση η οποία διενεργήθηκε στις 29 Μαρτίου 2013, από την οποία προέκυψε η υπέρβαση των ορίων ολικού χρωμίου.
Αμέσως μετά την διαπίστωση της μεγάλης συγκέντρωσης ολικού χρωμίου, η ΔΕΥΑΚ εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση απαγόρευσης του πόσιμου νερού:
Η ΔΕΥΑ Κοζάνης, στα πλαίσια συστηματικής παρακολούθησης ποιότητας νερού ανθρώπινης κατανάλωσης στο Νέο Καλλικρατικό Δήμο, προέβη σε μια σειρά ελέγχων που καθορίζονται από την οδηγία Υ2/2600/2001 ΚΥΑ όπως τροποποιήθηκε με την ΔΥΓ2/Γ.Π. οικ.38295/22-3-07 ΚΥΑ.
Η οδηγία, επιβάλλει να ελέγχονται και να τηρούνται οι απαιτήσεις (μικροβιολογικές και φυσικοχημικές παράμετροι) που πρέπει να ικανοποιούν τα νερά, που προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση.
Συγκεκριμμένα, για τα Τοπικά Διαμερίσματα Αγ. Δημητρίου και Ρυακίου της Δ.Ε. ΕΛΛΗΣΠΟΝΤΟΥ, διαπιστώθηκε και επιβεβαιώθηκε, με επαναληπτικές αναλύσεις, υπέρβαση των ορίων του ολικού Χρωμίου, που αποτελεί μία από τις χημικές παραμέτρους παρακολούθησης της ποιότητας του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης. Η επιτρεπτή συγκέντρωση του ολικού χρωμίου σύμφωνα με την ως άνω οδηγία και την εθνική νομοθεσία έχει οριστεί στα 50 μg/l.
Λαμβάνοντας υπόψη την εν λόγω υπέρβαση η ΔΕΥΑ Κοζάνης ανακοινώνει:
- Απαγορεύει την χρήση νερού για πόση και την περιορίζει μόνον για άλλες οικιακές ανάγκες πλύσιμο λαχανικών, ρούχων και καθαριότητα.
- Μεριμνά για την ασφαλή και υγιεινή ποιότητα του νερού που θα διαθέσει άμεσα για πόση.
- Προβαίνει σε διερεύνηση της αιτίας η οποία δημιούργησε το πρόβλημα.
- Μεριμνά για την εξεύρεση προσωρινής και οριστικής λύσης ώστε να διασφαλιστεί η επάρκεια και η ποιότητα του πόσιμου νερού.
Τέλος να σημειωθεί ότι ενημέρωση για το θέμα έγινε προχτές βράδυ εκτός ημερήσιας διάταξης στο δημοτικό συμβούλιο, στο οποίο παραβρέθηκαν κάτοικοι των δύο οικισμών, οι οποίοι εκδήλωσαν την έντονη ανησυχία τους για τυχόν κινδύνους που εγκυμονούν στην υγεία τους. Ζήτησαν μάλιστα την επίσκεψη κλιμακίου ειδικών και γιατρών, οι οποίοι θα ενημερώσουν τους κατοίκους σε λαϊκή συνέλευση. Ακόμη ζητούν μελέτη βιωσιμότητας και πιθανής μετεγκατάστασης του Αγίου Δημητρίου και Ρυακίου, καθώς μετά την επιβάρυνση του αέρα που είναι ήδη γνωστή, προστίθεται τώρα και η ρύπανση του νερού. Επίσης, η δημοτική αρχή και οι υπεύθυνοι της ΔΕΥΑΚ διαβεβαίωσαν ότι θα ληφθούν όλα τα μέτρα για προσωρινή λύση του θέματος, μέχρι αυτό να λυθεί οριστικά. Η προσωρινή λύση μπορεί να είναι ένας συνδυασμός τροφοδοσίας εμφιαλωμένου νερού και μεταφορά νερού με βυτία από καθαρές πηγές του δήμου Κοζάνης.
Τέλος, ο διευθυντής της ΔΕΥΑΚ Γιώργος Παυλίδης, απάντησε στις αιχμές του περιφερειάρχη ότι «δεν ενημερώθηκε η Περιφέρεια και δεν στάλθηκαν οι αναλύσεις του νερού». Είπε λοιπόν ότι «εμείς στέλνουμε ετήσιες καταστάσεις, αλλά στην προκειμένη περίπτωση προείχαν τα μέτρα απαγόρευσης του πόσιμου νερού και μετά όλα τα άλλα. Εξάλλου, αμέσως μετά τα πρώτα μέτρα, ενημερώθηκε και η Διεύθυνση Υγιεινής της Περιφέρειας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας