Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 19 Απριλίου 2013

ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ ΠΡΟΗΓΙΑΣΜΕΝΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΗ ΜΕΣΙΑΝΗ

ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ ΠΡΟΗΓΙΑΣΜΕΝΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
ΣΤΗ ΜΕΣΙΑΝΗ
του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα
Αρχιερατική Εσπερινή Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων τέλεσε στη Μεσιανή (17-4-2013) ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλος, πλαισιούμενος λειτουργικά από τον Πρεσβύτερο Νικόλαο Κανταρτζή Εφημέριο Μεσιανής και το Διάκονο Μάξιμο. Στο Ιερό συμπροσευχήθηκε ο Πρεσβύτερος Νικόλαος Τσιπλακάκης Εφημέριος Βαθυλάκκου. 

 
 Στο Αναλόγιο έψαλαν οι ψάλτες: ο Πρωτοψάλτης Μιλτιάδης Ηλιάδης και οι ψάλτες της Μεσιανής, Δαμιανός Ηλιάδης, Αχιλλέας Καγιόγλου, Γεώργιος Παπαγεωργίου και Χρήστος Μυτσικίδης. Στη Θεία Λειτουργία συμμετείχε με την παρουσία του και ο Πρόεδρος της τοπικής Κοινότητας Μεσιανής κ. Γεώργιος Κωνσταντινίδης.



Ο Σεβασμιώτατος κ. Παύλος κοινώνησε ο ίδιος τους πολλούς πιστούς που προσήλθαν στη Θεία Κοινωνία, κήρυξε το λόγο του Θεού πάνω σε θέματα της Σαρακοστής απλουστεύοντας το λειτουργικό λόγο της Εκκλησίας, ώστε να γίνεται εύληπτος και κατανοητός στον καθένα και στο τέλος μοίρασε αντίδωρο και ευχές στους ανθρώπους, γιαγιάδες, παππούδες, μεσήλικες, νέους και νέες και μικρά παιδιά.

Μετά την Ακολουθία ο Ιερός Ναός πρόσφερε κέρασμα σαρακοστιανό στο Γραφείο (τσάι, καφέ, λαχανόπιτες, γλυκίσματα, νόστιμες ποντιακές μελίτες), όπου παρακάθισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης, οι κληρικοί, ο Πρόεδρος της Κοινότητας, επίτροποι, ψάλτες και όσοι άλλοι χριστιανοί. Ο Σεβασμιώτατος συζήτησε με τους ανθρώπους τα τρέχοντα θέματα της ζωής μας, δίδοντας συγχρόνως νουθεσίες και συμβουλές πατρικές.   

Το όλο θέμα ήταν ένα γλυκό απογευματινό-βραδινό στο χωριό με τους φαρδιούς δρόμους και τις μεγάλες, απλωτές αυλές των σπιτιών, όπου ανθίζουν τούτες τις μέρες οι πρώτες πασχαλιές και μοσχοβολάει η φύση γύρω αρώματα. Είναι μια όμορφη Σαρακοστή στην ύπαιθρο χώρα, που σε γλυκαίνει από παντού. Από έξω με το αγνό φυσικό τοπίο της Άνοιξης. Κι από μέσα με τις μουσικές, την ποίηση και τα άσματα των τροπαρίων της Εκκλησίας: ‘’Κύριε των Δυνάμεων, μεθ’ ημών γενού, άλλον γαρ εκτός σου βοηθόν, εν θλίψεσιν ουκ έχομεν. Κύριε των Δυνάμεων, ελέησον ημάς’’. ‘’Μεθ’ ημών ο Θεός, γνώτε έθνη και ηττάσθε, ότι μεθ’ ημών ο Θεός. Τον δε φόβον υμών, ου μη φοβηθώμεν, ουδ’ ου μη ταραχθώμεν’’. Κι όχι μόνο σε γλυκαίνουν όλα αυτά μα και σε ανατάσσουν, σε ανορθώνουν στο άφοβο κοίταγμα του ‘’άλλου’’ στην επίτευξη ανοιχτής κοινωνικότητας.
  π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας, παπαδάσκαλος (18-4-2013)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας