Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

Θρήνος στη Βρετανία! Πέθανε η Μάργκαρετ Θάτσερ

- Σε ηλικία 87 ετών έφυγε από τη ζωή η πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μάργκαρετ Θάτσερ
- Υπέστη εγκεφαλικό σήμερα το πρωί και δεν άντεξε, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό της
- Ήταν η πρώτη γυναίκα και μακροβιότερη πρωθυπουργός της Αγγλίας
- Είχε σοβαρά προβλήματα υγείας τα τελευταία χρόνια - Έπασχε από αλτσχάιμερ
- Η σορός της δε θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα σύμφωνα με την επιθυμία της.
- Με στρατιωτικές τιμές και ανάλογη της βασιλομήτορος η κηδεία της

- Η τελετή θα γίνει στην καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου στο Λονδίνο
- Επιστρέφει εσπευσμένα στο Λονδίνο από την Ισπανία ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον
- Μεσίστιες οι σημαίες σε όλη τη Βρετανία
Στο πένθος βύθισε ολόκληρη τη Βρετανία η είδηση πως η Μάργκαρετ Θάτσερ, η Σιδηρά Κυρία της παγκόσμιας πολιτικής σκηνής, έφυγε από τη ζωή το μεσημέρι της Δευτέρας, 8 Απριλίου.

Η βαρόνη Θάτσερ υπέστη εγκεφαλικό σήμερα το πρωί και ο καταπονημένος -από τα προβλήματα υγείας- οργανισμός της, δεν άντεξε. "Έφυγε γαλήνια" είπε ο εκπρόσωπός της.

Ήταν η πρώτη και μοναδική μέχρι σήμερα πρωθυπουργός της Βρετανίας, η μοναδική που έμεινε στο Νο10 της Ντάουνινγκ Στριτ για 11 χρόνια, από το 1979 έως το 1990, η μοναδική που κέρδισε τρεις εκλογικές αναμετρήσεις. Ήταν η γυναίκα που όλοι οι Βρετανοί λάτρευαν να μισούν.

Έπασχε από τη νόσο του Αλτσχάιμερ και τα τελευταία χρόνια είχε απομακρυνθεί από τη δημοσιότητα.
Η κηδεία της θα γίνει με στρατιωτικές τιμές και θα είναι ανάλογη με εκείνη της βασιλομήτορος. Η τελετή θα γίνει στον καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου στο Λονδίνο, ενώ η σόρος της δε θα τεθεί σε λαϊκό προσκήνυμα, όπως ήταν η επιθυμία της.
Σε ένδειξη πένθους, ήδη οι σημαίες στη Βρετανία κυματίζουν μεσίστιες.
«Με μεγάλη λύπη, ο Μαρκ και η Κάρολ Θάτσερ ανακοινώνουν ότι η μητέρα τους, Βαρόνη Θάτσερ πέθανε γαλήνια, μετά από εγκεφαλικό σήμερα το πρωί», ανακοίνωσε ο Λόρδος Μπελ, εκπρόσωπος της Μάργκαρετ Θάτσερ.

Τον τελευταίο καιρό, η υγεία της Σιδηράς Κυρίας ήταν εύθραυστη. Πριν από τα Χριστούγεννα μάλιστα είχε μπει στο νοσοκομείο για να υποβληθεί σε επέμβαση για την αφαίρεση όγκου από την ουροδόχο κύστη. Οι γιατροί της επέτρεψαν να επιστρέψει σπίτι της λίγο πριν από την Πρωτοχρονιά. 
«Με μεγάλη λύπη έμαθα το θάνατο της Μάργκαρετ Θάτσερ. Χάσαμε μια σπουδαία ηγέτη, μια σπουδαία πρωθυπουργό, μια σπουδαία Βρετανίδα», δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, που επιστρέφει εσπευσμένα από την Ισπανία.

Συλλυπητήρια ανακοίνωση εξέδωσε και το Παλάτι: «Η Βασίλισσα λυπήθηκε μόλις έμαθε την είδηση του θανάτου της βαρόνης Θάτσερ. Η Μεγαλειότητά της θα στείλει κατ’ ιδίαν μήνυμα στην οικογένειά της».

Η Θάτσερ ήταν μια «μεγάλη πολιτική προσωπικότητα» η οποία «θα μείνει στην ιστορία», δήλωσε σήμερα ο πρώην Σοβιετικός ηγέτης, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ.

Η Μάργκαρετ Θάτσερ έμεινε στην ιστορία για την 11ετή παραμονή της στην πρωθυπουργία της Βρετανία. «Σκληρή» πολιτικός, «μισητή» στην εργατική τάξη για τους νόμους που πέρασε, για τη "συντριβή" των συνδικάτων  και για την απόφασή της να οδηγήσει τη χώρα στον πόλεμο των Φόκλαντς με τους 1000 νεκρούς.

Στη διάρκεια της πρωθυπουργίας της ιδιωτικοποιήθηκαν μεγάλο μέρος της βρετανικής βιομηχανίας. Ηγήθηκε του Εργατικού κόμματος σε τρεις εκλογικές αναμετρήσεις, κέρδισε τις δυο.
Ήταν πολιτικός που δεν άλλαζε γνώμη, που δε δίσταζε να συγκρουστεί και γι’ αυτό Σοβιετικός δημοσιογράφος, το 1976, τη "βάφτισε" «Σιδηρά Κυρία» εξαιτίας της αντίθεσής της με το σοβιετικό καθεστώς και τον κομμουνισμό. Ένας χαρακτηρισμός που τη συνόδευσε μέχρι το τέλος της ζωής της.

Ήταν επίσης ο τίτλος της ταινίας, με πρωταγωνίστρια τη Μέριλ Στριπ, για τη ζωή και το έργο της. Μιας ταινίας που χάρισε στην Αμερικανίδα ηθοποιό το Όσκαρ, αλλά προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στη Βρετανία.

newsit.gr

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

αντε και στους δικους μας (ομοϊδεατες)

Το Προφίλ μας