Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 2 Απριλίου 2013

Σχολικός Αθλητισμός: Πρωταθλητισμός Κολλεγίων ή Μαζικός Αθλητισμός;

Του Κωνσταντίνου Κωνσταντόπουλου*
        Με αφορμή τη  διεξαγωγή του Πανελλήνιου σχολικού   πρωταθλήματος καλαθοσφαίρισης  στην  πόλη της  Κοζάνης , καταθέτω τις προσωπικές μου  απόψεις   ως ερέθισμα για προβληματισμό.
        Το σχολικό πρωτάθλημα που διεξάγεται εδώ και πολλά χρόνια,  δεν έχει άμεση συνάφεια με το σχολικό αθλητισμό.  Είναι ένα πρωτάθλημα χωρίς να έχει στόχο την ανάδειξη του αθλητικού πνεύματος και τη μαζική συμμετοχή των μαθητών. Οι τελικοί  αγώνες είναι υπόθεση των ιδιωτικών  κολλεγίων , διότι επιλέγουν τους καλύτερους  αθλητές- μαθητές   με  μοναδικό κίνητρο το νόμο   «Ιωαννίδη»,  απόκτηση μορίων  για την εισαγωγή στις πανεπιστημιακές σχολές.

    Επιπλέον, οι τελικοί αγώνες των σχολικών  πρωταθλημάτων κοστίζουν κάποιες δεκάδες χιλιάδες ευρώ.  Σε μια  δύσκολη  οικονομική συγκυρία,  το υπουργείο παιδείας  δαπανά  τεράστια ποσά  σε αθλητικές δραστηριότητες   που  εξυπηρετούν,  τελικά,  λίγους και κυρίως  τα ιδιωτικά κολλέγια.
     Αξίζει να σημειωθεί ότι το ποσό που δαπανήθηκε μόνο  για τον τελικό του Πανελλήνιου πρωταθλήματος της  Καλαθοσφαίρισης στην  Κοζάνη , είναι αρκετό για  να οργανωθεί ο  μαζικός αθλητισμός  της πόλης  για τα επόμενα τρία χρόνια.
Ειδικότερα, ο  σχολικός μαζικός αθλητισμός  ( δηλ. η άθληση όλων των παιδιών ) σήμερα  είναι υπόθεση των γονιών, οι οποίοι αναγκάζονται να πληρώνουν  το κόστος  της συμμετοχής των παιδιών τους  στις ακαδημίες. Πόσοι γονείς όμως έχουν τη δυνατότητα να πληρώνουν;  Στην  Κοζάνη μόνο ένα στα  πέντε  παιδιά αθλείται . Σε μια πόλη που οι ελεύθεροι χώροι είναι ελάχιστοι,  η οργάνωση του μαζικού αθλητισμού θα έπρεπε να είναι,  κατά την άποψή μου,   πρώτη προτεραιότητα .Το υπουργείο παιδείας, οι δήμοι , (Κοζάνης  -  Πτολεμαΐδας)  και η περιφερειακή αυτοδιοίκηση αντί να χρηματοδοτούν εκδηλώσεις  βιτρίνας  και να επικεντρώνονται   σ την απονομή των μεταλλίων  ας  ασχοληθούν σοβαρά  με αυτό το ζήτημα. Είναι χρέος της πολιτείας να το πράξει. Στο  χώρο του αθλητισμού, που κατεξοχήν ήταν προνόμιο του απλού λαού, διαπιστώνεται   ταξικός  αποκλεισμός.  Με την επιβολή της πολιτικής  των μνημονίων που επιβάλλουν   τρικομματική  κυβέρνηση  και τρόικα η παιδεία και ο  αθλητισμός  πλήττεται ούτως ή άλλως ανεπανόρθωτα . Τουλάχιστον ας υπάρξει εξορθολογισμός  των δαπανών.
Απέναντι  σ αυτήν  την   πολιτική πρέπει όμως να αντισταθούμε όλοι, εκπαιδευτικοί, γονείς, μαθητές . Αντίσταση που πρέπει να στοχεύει στη συνολική ανατροπή της. Το μέλλον που ετοιμάζουν στους μαθητές μας, στα παιδιά μας, είναι εκείνο της φτώχειας, της υποτέλειας, του  ανταγωνισμού. Εμείς , δάσκαλοι, και γονείς , θα αγωνιστούμε να τους μεταδώσουμε την πίστη στα ιδανικά της αλληλεγγύης, του  αγώνα, της αντίστασης αλλά και της αξιοπρέπειας.

*Κωνσταντόπουλος Κωνσταντίνος
Καθηγητής Φυσικής Αγωγής
Αιρετός  εκπρόσωπος  στο ΑΠΥΣΔΕ  Δυτικής  Μακεδονίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας