Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 12 Απριλίου 2013

ΟΙ (ΟΦΕΙΛΟΜΕΝΕΣ) ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΠΑΛΙ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ

ΟΙ (ΟΦΕΙΛΟΜΕΝΕΣ) ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ
ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΠΑΛΙ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ
του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα
Για μια ακόμα φορά τίθεται από Έλληνες πολιτικούς με λόγο αξιοπρεπή και δυναμικής επιχειρηματολογίας, το (ηθικό πρώτα απ’ όλα) ζήτημα των οφειλόμενων πολεμικών αποζημιώσεων του γερμανικού κράτους (από την εποχή της γερμανικής-ναζιστικής Κατοχής) προς την Ελλάδα.
Για το θέμα εκτενές άρθρο στην εφημερίδα Tagesspiegel του Βερολίνου (11-4-2013) περιγράφει με συγκεκριμένους αριθμούς τα δεινά που προκάλεσαν οι Γερμανοί στην Ελλάδα: ‘’Καμιά άλλη χώρα κατοχής όπως η Γερμανία δεν κατέστρεψε τόσο, όσο την Ελλάδα. 130.000 άμαχοι, γυναίκες και παιδιά, εκτελέστηκαν ως αντίποινα για τις επιθέσεις των ανταρτών. 70.000 Εβραίοι οδηγήθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, 300.000 έπαθαν κρυοπαγήματα και πείνασαν, επειδή οι Γερμανοί κατάσχεσαν τρόφιμα και καύσιμα. Το 50% των υποδομών της χώρας και το 75% της βιομηχανίας καταστράφηκαν’’.

Στις χιλιάδες των άμαχων, άοπλων και αδίκως εκτελεσθέντων από τα γερμανικά στρατεύματα Κατοχής, συμπεριλαμβάνονται και τα 42 θύματα συμπατριωτών μας από τις τρεις ορεινές Κοινότητες των Πιερίων ορέων (του Παλαιογρατσάνου, του Καταφυγίου και της Σκούλιαρης) του Δήμου Σερβίων-Βελβεντού, όταν το Δεκέμβριο του 1943 (από την 12η  Δεκεμβρίου μέχρι τα Χριστούγεννα του ‘43) και στο πλαίσιο των διαβόητων ‘’αντιποίνων’’ στρατιώτες των γερμανικών στρατευμάτων Κατοχής έκαψαν σπίτια, εκκλησιές και σχολεία και σκότωσαν, κρέμασαν και πυρπόλησαν σαράντα δύο (42) πολίτες, που δεν είχαν καμιά σχέση με τις επιχειρήσεις των ανταρτών. Οι άνθρωποι αυτοί θανατώθηκαν, χωρίς να μάθουν ποτέ το γιατί.

Ο Ιερός Ναός Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω Βελβεντού πραγματοποίησε πολυετή και συστηματική έρευνα (από το 1984 και εξής) από τις ζώσες (τότε και σήμερα ακόμα) ιστορικές πηγές, παίρνοντας συνεντεύξεις από αυτόπτες μάρτυρες (άνδρες και γυναίκες) των γεγονότων στα τρία ορεινά χωριά, χτίζοντας με σαφή - αναντίρρητο λόγο το ιστορικό εποικοδόμημα, που αφορά στην τοπική μας ιστορία, με τα ονόματα των εκτελεσθέντων, τις χρονολογίες των γεγονότων, τις μετακινήσεις των πληθυσμών.

π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας, παπαδάσκαλος (12-4-2013)
 
Στο πλαίσιο της επαναφοράς-διεκδίκησης από την ελληνική πολιτική σκηνή του ζητήματος αυτού, ας ενταχθεί και προωθηθεί θεσμικά, από το Δήμο Σερβίων-Βελβεντού, την Π.Ε. Κοζάνης και την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και το ολοκαύτωμα των τριών χωριών των Πιερίων ορέων. ‘’Παρακαλώ ουν υμάς’’ (Εφεσ. 4,1) αδελφοί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας