Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 2 Απριλίου 2013

Ο Μαγικός Αυλός στο Βαρβούτειο Δημοτικό Ωδείο Πτολεμαΐδας


Το Βαρβούτειο Δημοτικό Ωδείο Πτολεμαΐδας και ο Σύλλογος Φίλων της Μουσικής συνεχίζουν τις προβολές σε ζωντανή μετάδοση από την αίθουσα Philharmonie του Βερολίνου με την Φιλαρμονική Ορχήστρα του Βερολίνου: την καλύτερη ορχήστρα του κόσμου. Την Κυριακή 7 Απριλίου στις 19.00 η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Βερολίνου θα ερμηνεύσει τη μνημειώδη όπερα του W.A.Mozart «Ο Μαγικός Αυλός» σε μορφή κοντσέρτου
Πρόκειται για μια ιστορική συναυλία της Ορχήστρας του Βερολίνου, αφού ποτέ στην ιστορία της δεν έχει ερμηνεύσει ζωντανά και πλήρως το «Μαγικό Αυλό». Θα πρέπει κάποιος να ανατρέξει πίσω στη δεκαετία του 1930 για να βρει μια ηχογραφημένη ερμηνεία της όπερας από τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Βερολίνου.

Η τελευταία όπερα το Μότσαρτ χρησιμοποιεί όλα τα στοιχεία της θεατρικής φόρμας. Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη δεδομένου ότι το λιμπρετο του ηθοποιού και ιμπρεσάριου Emanuel Schikaneder είναι ένα συνονθύλευμα από διάφορες πηγές: από την «Ιστορία της Λουλού ή ο Μαγικός Αυλός» από τη συλλογή παραμυθιών του Christian Martin Wieland, την όπερα του Paul Wranitzsky το Αιγυπτιακό μυθηστόρημα «Sethos» του  Jean Terrasson και πολλά άλλα έργα, θα μπορούσαν όλα να θεωρηθούν ότι αποτέλεσαν την έμπνευση για το λιμπρέτο.
Ο Μότσαρτ μάς ταξιδεύει από την αρχαία Αίγυπτο μέχρι ένα παραμυθένιο δάσος, όπου πρωταγωνιστούν ο Ταμίνο, η Παμίνα, αλλά και ο Ζαράστρο και η μοχθηρή Βασίλισσα της Νύχτας. 

Στην παράσταση ξεδιπλώνονται οι προσπάθειες του Ταμίνο να ελευθερώσει την όμορφη Παμίνα από το δαίμονα Ζαράστρο. Γι’ αυτόν το σκοπό η μητέρα της Παμίνα, η Βασίλισσα της Νύχτας, έχει δώσει στον Ταμίνο ένα μαγικό αυλό και στον ακόλουθό του Παπαγκένο ασημένια καμπανάκια, που ο ήχος τους βοηθά να ξεπεραστούν κάθε είδους δοκιμασίες.
 

Ο Μονόστατος, υπηρέτης του Ζαράστρο και φρουρός της Παμίνα, πολιορκεί ερωτικά την κοπέλα. Καταφτάνει ο Παπαγκένο, που λέει στην Παμίνα πως σύντομα θα διαφύγουν. Όταν ο Ταμίνο παίζει το μαγικό αυλό, τα ζώα του δάσους μαγεύονται, κι όταν ο Παπαγκένο χρησιμοποιεί τα καμπανάκια του, οι ακόλουθοι του Μονόστατου χορεύουν μαγεμένοι.
 

Ο Μονόστατος πλησιάζει πάλι την Παμίνα, αλλά τρέπεται σε φυγή όταν αντιλαμβάνεται την παρουσία της Βασίλισσας της Νύχτας. Εκείνη ζητά από την κόρη της να σκοτώσει τον Ζαράστρο. Η Βασίλισσα της Νύχτας και οι ακόλουθοί της αποφασίζουν να επιτεθούν, ωστόσο θύελλες, αστραπές και βροντές αποτρέπουν την επέλασή τους στο Ναό. Η ημέρα παίρνει τη
θέση της νύχτας. Έτσι, στερεότυπες απόψεις για το καλό και το κακό ανατρέπονται, το καλό θριαμβεύει, το κακό κατακρημνίζεται. 
Οι επόμενες ζωντανές μεταδόσεις απευθείας  από τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Βερολίνου είναι οι εξής:
·         Σάββατο 20 Απριλίου στις 20.45 ο παγκοσμίου φήμης Έλληνας βιολονίστας Λεωνίδας Καβάκος ερμηνεύει το κοντσέρτο του Henri Dutilleux «L'Arbre des songes». Επίσης θα ακουστεί η «Συμφωνία νο6» του Ludwig van Beethoven και το «Διπλό κοντσέρτο για όμποε, άρπα και ορχήστρα εγχόρδων» του Witold Lutosławski.
·         Κυριακή 19 Μαϊου στις 20.45 ο διάσημος μαέστρος Claudio Abbado  και η Φιλαρμονίκη Ορχήστρα του Βερολίνου  θα ερμηνεύουν το έργο του Felix Mendelssohn «όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας» καθώς και τη «Φανταστική Συμφωνία» του Hector Berlioz

Σε όλες τις μεταδόσεις υπάρχει ολιγόλεπτη εισαγωγή στα έργα που θα ακουστούν από τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Δημοτικού Ωδείου κ. Λάζαρο Τσαβδαρίδη
Πληροφορίες καθώς και το πρόγραμμα των επόμενων μεταδόσεων στην ιστοσελίδα του Ωδείου vdo.weebly.com

Η Είσοδος στις μεταδόσεις είναι ελεύθερη.
Χορηγός ήχου: Μουσικός οίκος Μαγικός Αυλός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας