Επίκαιρα Θέματα:

Σάββατο 13 Απριλίου 2013

ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΕΟΝΤΗΣ Ο πολιτισμός διέξοδος στην κρίση

του Χρήστου Βήττα από τον ΠΤΟΛΕΜΑΙΟ

Ο δημοφιλής μουσικοσυνθέτης διευθύνει την «Εαρινή Συναυλία» με γνωστά έργα του, στην Αίθουσα Τέχνης Κοζάνης

Στη σημερινή εποχή της κρίσης και της καταρράκωσης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, η μόνη διέξοδος είναι αυτή του πολιτισμού, τόνισε ο Χρήστος Λεοντής από την Κοζάνη.
Ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης διευθύνει αύριο 14 Απριλίου, στις 8.30 το βράδυ, στην Αίθουσα Τέχνης του Δήμου Κοζάνης, τη σπουδαία «εαρινή συναυλία», με δύο σημαντικά έργα του ίδιου, την «Καντάτα Ελευθερίας» και τον «Ακάθιστο Ύμνο». Την εκδήλωση οργανώνει ο Φιλοπρόοδος Σύλλογος Κοζάνης σε συνεργασία με το Ωδείο Δημήτρη Δημόπουλου.

Δίνοντας την πολιτική και κοινωνική διάσταση της τέχνης, ο δημοφιλής συνθέτης υπογράμμισε: «Στην εποχή μας με συσσωρευμένα τόσα προβλήματα που έχουνε καταντήσει ένα λαό να είναι σχεδόν δούλος, με αποφάσεις που παίρνονται έξω απ’ αυτόν, με αποτελέσματα ολέθρια οικονομικά, ο μόνος τρόπος σωτηρίας κατά τη γνώμη μου, για να φύγει κανείς απ’ αυτό το αδιέξοδο, υπάρχει. Είναι η διέξοδος του πολιτισμού. Η προσπάθεια που χρειάζεται να καταβάλει ο καθένας να ξεπεράσει τον εαυτό του, να ξεπεράσει το φόβο του και να αισθανθεί ελεύθερος. Και ελεύθερος αισθάνεται κανείς μόνο μέσα από τις τέχνες. Εκεί αφήνει την ψυχή του ελεύθερη, έξω από σκοπιμότητες, έξω από συμφέροντα. Γι’ αυτό θεωρώ σημαντική τη συμβολή τέτοιων συνόλων που έχουν κάτι να πουν».
Συμμετέχουν στο ξεχωριστό καλλιτεχνικό γεγονός και ερμηνεύουν οι Ζαχαρίας Καρούνης, Μίλτος Πασχαλίδης και Ιωάννα Φόρτη. Απαγγέλουν οι ηθοποιοί Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος και Ουρανία Μπασλή. Επί σκηνής θα βρίσκεται 60μελής Ορχήστρα και Μικτή Χορωδία Κοζάνης, υπό την, την οποία προετοίμασε επί μήνες για τη συναυλία η Έμη Τσιούρα και θα διευθύνει – όπως προαναφέρθηκε ο συνθέτης Χ. Λεοντής.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι διοργανωτές, ο συνθέτης αναφερόμενος στα δύο έργα του και στη συναυλία, είπε: Η Καντάτα Ελευθερίας είναι έργο βασισμένο στην ποίηση του Διονυσίου Σολωμού από τους «Ελεύθερους Πολιορκημένους». Στηρίζεται στην ποίηση και στην παρότρυνση του Ρήγα που πλήρωσε με τη ζωή του τη διδασκαλία του και την αγωνιστικότητά του για να δείξει στους συμπατριώτες τους το δρόμο για να αποκτήσουν την ελευθερία με τα έργα του: Τον Θούριο, τον Ύμνο Πατριωτικό και τον Ύμνο Εθνικό. Όλα αυτά λοιπόν κάτι έχουν να πουν και κάτι έχουν να διδάξουν ακόμη και σήμερα τους συμπατριώτες μας. Είναι ένας φάρος φωτεινός, η ποίηση αυτών των ανθρώπων είναι ένας φάρος ελπίδας, σε όσους ενδιαφέρονται να επαναποκτήσουν την ελπίδα και το όραμά τους για μια καλύτερη ζωή.
Ο Ακάθιστος Ύμνος είναι ένα ποίημα του Ρωμανού του Μελωδού, που είναι αριστούργημα της βυζαντινής ποίησης, κατά τη γνώμη μου το τελειότερο. Εξάλλου πάνω του ακριβώς πάτησε ο Ελύτης για να δημιουργήσει το «Άξιον Εστί». Η ίδια φόρμα που υπάρχει στο Ρωμανό υπάρχει και στον Ελύτη. Όπως υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα, που είναι σχεδόν μετουσιωμένη η ποίηση του Ρωμανού μέσα από την μυθική προσωπικότητα του Ελύτη. Για παράδειγμα λέει ο Ελύτης: Της δικαιοσύνης ήλιε νοητέ. Ο Ρωμανός λέει: Χαίρε ακτής νοητού ηλίου. Υπάρχουν ένα σωρό τέτοια παραδείγματα που δείχνουν ένα υψηλό επίπεδο ποίησης.
Ακόμη ο συνθέτης υπογράμμισε το «πολύ καλό επίπεδο» της Μικτής Χορωδίας Κοζάνης και τη σπουδαία δουλειά που γίνεται στο Ωδείο Δημήτρη Δημόπουλου, εκφράζοντας τη χαρά του που συνεργάζεται για τη συναυλία αυτή, ενώ βρήκε «υπέροχο» το κοινό της Κοζάνης, γι’ αυτό ευχαρίστησε τον Φιλοπρόοδο Σύλλογο και τον Τάσο Γκλούμπο για την πρωτοβουλία της εκδήλωσης και της πρόσκλησης που του απηύθυνε.
Από την πλευρά του ο Τ. Γκλούμπος επισήμανε πως «είναι μεγάλη τιμή για μας, η αποδοχή της πρόσκλησης από τον σπουδαίο συνθέτη Χρήστο Λεοντή». Τη μεγάλη χαρά του για την παρουσία του μεγάλου συνθέτη, εξέφρασε και ο Δ. Δημόπουλος, ο οποίος είπε ότι «η χτεσινή πρόβα ήταν πάρα πολύ καλή και η παρουσία του Χ. Λεοντή ήταν για όλους μας ένα μεγάλο μάθημα». Ακόμη είπε ότι για την αυριανή συναυλία η χορωδία κάνει πρόβες εδώ και τέσσερις μήνες.
Τέλος, οι διοργανωτές απηύθυναν πρόσκληση στο κοινό της Κοζάνης να παρακολουθήσει τη μοναδική συναυλία στην Αίθουσα Τέχνης, αύριο Κυριακή, ώρα 8.30 μ.μ. Το εισιτήριο είναι 10 ευρώ και 5 ευρώ για φοιτητές και ανέργους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας