Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

Εικασίες

της Ιωάννας Κωσταρέλλα από το ΧΡΟΝΟ
«Στην εποχή που κανείς δεν θέλει να αφήσει κάτι χωρίς να το πει και στην οποία η τεχνολογία μας προσφέρει την ευκαιρία να λέμε τα πράγματα γρήγορα, πολύ συχνά υποκύπτουμε στην επιθυμία να εικάσουμε. Λίγο μετά το μακελειό του 2011 στη Νορβηγία, ρώτησα δημόσια αν μια τύπου-Μουμπάϊ επίθεση έκανε την εμφάνισή της  την Ευρώπη, υπονοώντας ότι μουσουλμάνοι τρομοκράτες ήταν πίσω από την επίθεση. Hταν πολύ πιθανό να θεωρήσει κανείς ότι μουσουλμάνοι τρομοκράτες ήταν οι δράστες, μόνο που δεν ήταν. Eμαθα το μάθημά μου» έγραφε μια μέρα μετά τις επιθέσεις στη Βοστόνη ο Τζέφρυ Γκόλντμπεργ στο Μπλούμπεργκ, συνιστώντας σε όλους να αφήσουν την αστυνομία και τους δημοσιογράφους να κάνουν πρώτα τη δουλειά τους, συλλέγοντας στοιχεία.

Υπάρχει πάντα χρόνος για αναλύσεις, εικασίες και κριτική. Απ’ όλους και για όλα. Αλλά σε αφήνει εκτεθειμένο το να προσπαθείς να δημιουργήσεις ιστορίες, χωρίς να ξέρεις τι έχει συμβεί και «κομμάτι του να βγάζεις το ψωμί σου, μιλώντας δημόσια,  είναι και το να ξέρεις πότε να το βουλώσεις», όπως επισημαίνει ο Γκόλντμπεργκ.
Το μάθημα αυτό είναι και το πιο δύσκολο στην εποχή της ταυτόχρονης ενημέρωσης, κατά την οποία οι επαγγελματίες του λόγου πρέπει να κρατήσουν δύσκολες ισορροπίες μεταξύ του να πουν αυτό που πρέπει ή κάτι που δεν πρέπει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας