Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

Πράσινο φως για το Κέντρο Υγείας Σιάτιστας

του Χρήστου Βήττα από τον ΠΤΟΛΕΜΑΙΟ

Δήμαρχος Βοΐου και διοικήτρια του νοσοκομείου υπόγραψαν το παραχωρητήριο, παρουσία συμβολαιογράφου στη Νεάπολη

Έπειτα από καθυστερήσεις ετών φαίνεται να ξεμπλοκάρει η υπόθεση του πολύπαθου Κέντρου Υγείας Σιάτιστας, καθώς λύθηκε ο γόρδιος δεσμός της παραχώρησης του οικοπέδου.

Προχτές στη Νεάπολη υπογράφτηκε η παραχώρηση του οικοπέδου από το δήμο στο νοσοκομείο Κοζάνης. Το παραχωρητήριο υπόγραψαν η δήμαρχος Βοΐου Παναγιώτα Ορφανίδου και η πρόεδρος της διοίκησης των διασυνδεομένων νοσοκομείων Μποδοσάκειο – Μαμάτσειο Τάσα Μπούρτσου, σε συμβολαιογραφείο της περιοχής. Σύμφωνα με τους υπογράφοντες έχουν αρθεί οι όροι που εμπόδιζαν μέχρι τώρα την παραχώρηση του οικοπέδου από το δήμο στο υπουργείο υγείας και ειδικότερα στο διασυνδεμένο νοσοκομείο Μποδοσάκειο – Μαμάτσειο, οπότε προχτές μπήκαν οι υπογραφές της παραχώρησης. Συγχρόνως ένα ακόμη τμήμα του οικοπέδου θα πρέπει να παραχωρηθεί από το υπουργείο Οικονομικών. Ήδη ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Περιουσίας κ. Γούναρης, υπόγραψε τη σχετική απόφαση, η οποία βρίσκεται για υπογραφή στον υπουργό Γιάννη Στουρνάρα. Η δήμαρχος Βοΐου και η διοικήτρια των διασυνδεομένων νοσοκομείων, εμφανίστηκαν αισιόδοξες, τονίζοντας ότι «ανοίγει επιτέλους ο δρόμος για την κατασκευή νέου, σύγχρονου Κέντρου Υγείας στη Σιάτιστα». Μία υποδομή άκρως αναγκαία, καθώς το υπάρχον κτίσμα παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα μετά το σεισμό του 1995, λόγος για τον οποίο παλιότερα είχε εκκενωθεί το Κέντρο Υγείας. Στη συνέχεια ξαναλειτούργησε, μετά από ορισμένες παρεμβάσεις που έγιναν με στόχο την ασφαλή λειτουργία του, ωστόσο αδυνατεί να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες της περιοχής.
Να σημειωθεί ότι οι μελέτες του Κέντρου Υγείας Σιάτιστας είναι δωρεά του Σιατιστινού γιατρού, αείμνηστου Σκούλιου, καθώς διέθεσε 600.000 ευρώ. Το ποσό βεβαίως υπερκαλύπτει το κόστος των μελετών, οπότε ένα μεγάλο μέρος που απομένει θα δαπανηθεί μάλλον για τον εξοπλισμό του νέου Κέντρου Υγείας Σιάτιστας.
Να σημειωθεί ότι το έργο προϋπολογισμού 3.100.000 ευρώ, έχει διασφαλισμένη χρηματοδότηση, καθώς θεωρείται δεδομένη η ένταξη στο ΕΣΠΑ. Αμέσως μετά θα προχωρήσει η δημοπράτηση του Κέντρου Υγείας Σιάτιστας. Τόσο η δήμαρχος Βοΐου Παναγιώτα Ορφανίδου όσο και η διοικήτρια των διασυνδεομένων νοσοκομείων Τάσα Μπούρτσου, εξέφρασαν την πεποίθηση ότι «αίρονται ένα – ένα όλα τα εμπόδια και μέχρι το καλοκαίρι το έργο θα έχει δημοπρατηθεί και θα ξεκινήσει η κατασκευή του Κέντρου Υγείας Σιάτιστας». Αν δεν υπάρξει άλλο εμπόδιο, το έργο μπορεί να ολοκληρωθεί μέχρι το 2015, προκειμένου να ικανοποιήσει τις ανάγκες της ευρύτερης περιοχής του Βοΐου. Να σημειωθεί ότι η διοικήτρια του νοσοκομείου και η δήμαρχος έδωσαν αγώνα δρόμου για το ξεμπλοκάρισμα της διαδικασίας παραχώρησης, ώστε να δοθεί πράσινο φως για την ένταξη, δημοπράτηση και κατασκευή.
Το Κέντρο Υγείας Σιάτιστας κτιριολογικά θα αποτελέσει ένα αρχιτεκτονικό κόσμημα για τη Σιάτιστα, ενώ θα πληροί τις προδιαγραφές ενός σύγχρονου ιδρύματος υγείας, πλήρως εξοπλισμένου με τα απαραίτητα ιατρικά μηχανήματα. Φορέας υλοποίησης του έργου είναι η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης, με τη διεύθυνση τεχνικών υπηρεσιών αρμόδια για τις μελέτες, την επίβλεψη της κατασκευής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας