Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ Συμμετέχει στο διεθνή διαγωνισμό “Formula 1 Ιn Schools”

Της Ρόης Βασβατέκη από τον ΠΤΟΛΕΜΑΙΟ
Ένα μηχανοκίνητο αμαξίδιο ετοιμάζει η Ομάδα “Ptolemaida Drag Team” του Μουσικού Σχολείου Πτολεμαΐδας, στο πλαίσιο συμμετοχής της στο διεθνή διαγωνισμό “Formula 1 In Schools”, υπό την καθοδήγηση της Καθηγήτριας Πληροφορικής Γεωργία Κίτσου και του Καθηγητή Φυσικής Νικόλαο Σιόλιο, αλλά και τη βοήθεια του υπεύθυνου του Κέντρου Πληροφορικής (ΚΕ.ΠΛ.ΝΕ.Τ) Πτολεμαΐδας Χαράλαμπου Ζαραφίδη.
Το F1 in Schools είναι ο μεγαλύτερος διαγωνισμός τεχνολογίας στον κόσμο και ένα από τα πιο ολοκληρωμένα εκπαιδευτικά προγράμματα για την ενίσχυση του ενδιαφέροντος των μαθητών για τις Φυσικές Επιστήμες, Νέες Τεχνολογίες, Μηχανική και Μαθηματικά, ανέφερε η Καθηγήτρια Πληροφορικής Γεωργία Κίτσου, επισημαίνοντας ότι το εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα υλοποιείται εδώ και 12 χρόνια σε περισσότερες από 30 χώρες σ’ όλο τον κόσμο.

Επισήμανε ότι η συμμετοχή στο συγκεκριμένο πρόγραμμα γίνεται με πρωτοβουλία των μαθητών του Μουσικού Λυκείου, οι οποίοι μάλιστα έχουν αποδυθεί σε μια προσπάθεια εξεύρεσης χορηγών για τη χρηματοδότηση κατασκευής του μηχανοκίνητου- ξύλινου αμαξιδίου στο οποίο θα τοποθετηθεί ρουλεμάν και με μία φύσιγγα διοξειδίου του άνθρακα θα εκτοξευτεί και θα τρέξει σε μία πίστα 20 μέτρων.
Η ομάδα P.D.T. του Μουσικού Λυκείου κατασκεύασε λογισμικό στο οποίο σχεδίασε το αμαξίδιο SOLID WORKS, καθώς επίσης ιστοσελίδα και σελίδα στο facebook για την προβολή της κάθε ομάδας και εργάζεται πυρετωδώς ώστε να συμμετάσχει στους προκριματικούς αγώνες που πραγματοποιούνται στις 23 Απριλίου στην Αθήνα και στους οποίους συμμετέχουν 46 ομάδες. «Εμείς δεν μπορούμε να πάμε στην Αθήνα γιατί δεν έχουμε χρήματα να πληρώσουμε λεωφορείο και θα στείλουμε απλά το αυτοκίνητό μας», σημείωσε η κ. Κίτσου, εξέφρασε ωστόσο την αισιοδοξία ότι η ομάδα θα καταφέρει να προκριθεί και να περάσει στον τελικό διαγωνισμό που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο, στον οποίο θα αναδειχθεί η ομάδα που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο παγκόσμιο πρωτάθλημα F1 που θα γίνει τον ερχόμενο Νοέμβριο στο Τέξας.
Όπως εξήγησε ο μαθητής της Β΄ τάξης του Μουσικού Γυμνασίου, Γιάννης Χαριζόπουλος, πρόκειται για δύο διαφορετικά πρότζεκτ, καθώς η μία ομάδα (Γυμνασίου) έχει ήδη κατασκευάσει (σχεδιάσει) το αμαξίδιο το οποίο θα είναι από ξύλο μπάλσα (ένα ελαφρύ ξύλο) ώστε να μπορεί να κινηθεί γρήγορα. Σημείωσε όμως ότι στο πλαίσιο του προγράμματος η ομάδα ασχολήθηκε και άλλους τομείς βαθμολόγησης, όπως το μάρκετινγκ, κατασκευή ιστοσελίδων για την προβολή της ομάδας, εργασία σε προγράμματα σχεδίασης στον υπολογιστή κ.α., επαφή με εταιρείες για τη χρηματοδότηση.
Ο εκπρόσωπος της ομάδας του Μουσικού Λυκείου Νίκος Μπέικος ανέφερε ότι έχουν ήδη αποσταλεί τα σχέδια του αυτοκινήτου στη γραμματεία του διαγωνισμού, το οποίο αρχικά σχεδιάστηκε ως σκαρίφημα και στη συνέχεια σε τρισδιάστατο πρόγραμμα στον υπολογιστή, αφού προηγουμένως τα μέλη της ομάδας παρακολούθησαν επιμορφωτικά σεμινάρια σχεδίου τόσο στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας όσο και στο ΤΕΙ. Παράλληλα, πρόσθεσε, ήρθαν και σε επαφή με μηχανικούς ρευστών οι οποίοι τους βοήθησαν στο σχεδιασμού του αυτοκινήτου. Σημείωσε μάλιστα ότι για λόγους ασφαλείας η ομάδα κατασκευάζει δύο αυτοκίνητα για το διαγωνισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας