Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 19 Απριλίου 2013

KKE Kοζάνης: Ανακοίνωση για την εξέλιξη της πορείας των μετεγκαταστάσεων



Η αναστάτωση που επικρατεί στους κατοίκους των πληττόμενων περιοχών εξαιτίας της τροπολογίας που ψηφίστηκε με το Νόμο « Διαμόρφωση φιλικού αναπτυξιακού περιβάλλοντος για τις στρατηγικές και ιδιωτικές επενδύσεις και άλλες διατάξεις»,
πρέπει να μετατραπεί σε δράση για την απόσυρσή της. Σύμφωνα με την εν λόγω τροπολογία, τα δικαστήρια δεν θα μπορούν να βγάλουν απόφαση αποζημίωσης των περιουσιών των κατοίκων των υπό μετεγκατάσταση περιοχών μεγαλύτερη από το αντικειμενικό σύστημα αξιών. Δηλαδή οι κάτοικοι των περιοχών που πρέπει να μετεγκατασταθούν  (Μαυροπηγή, Ποντοκώμη, Ακρινή Κοζάνης, Αγ. Ανάργυροι Φλώρινας) θα μείνουν στην ουσία  χωρίς στέγη καθώς -αν ισχύσει η τροπολογία- η αποζημίωση που θα πάρουν δεν θα φτάνει  να αντικαταστήσουν τα σπίτια που θα χάσουν και απέκτησαν με κόπους μιας ζωής.

Αυτή η εξέλιξη βέβαια δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Η τρικομματική κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ συνεχίζει το έργο των προηγούμενων κυβερνήσεων και την πολιτική της ΕΕ.  Με την τροπολογία αποσύρεται ακόμα ένα εμπόδιο για την κερδοφορία της ΔΕΗ ΑΕ στην πορεία προς την περαιτέρω ιδιωτικοποίησή της. Βοήθεια στο έργο της έχει από τις συνδικαλιστικές ηγεσίες στην ΔΕΗ ΑΕ και τις δυνάμεις των κομμάτων του ευρωμονόδρομου στους  Οργανισμούς της Τοπικής Διοίκησης, που συμβάλουν στην απορρόφηση των αντιδράσεων και της αγωνιστικής διάθεσης των κατοίκων. Αναλαμβάνουν  να λύσουν το θέμα διοικητικά και νομικά αυτοί που όλα τα χρόνια στήριζαν και στηρίζουν την πολιτική απελευθέρωσης της ενέργειας των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, τώρα της τρικομματικής και της ΕΕ . Αυτοί που είναι συνυπευθυνοι για την δημιουργία του προβλήματος, υπόσχονται «δυναμικές κινητοποιήσεις», όπως παλιότερα για το περιβάλλον, το πανεπιστήμιο Δυτ. Μακεδονίας κλπ

Ο μόνος δρόμος είναι η ένταση του συντονισμένου αγώνα του εργαζόμενου λαού της περιοχής για ενιαίο δημόσιο φορέα ενέργειας στην υπηρεσία του λαού, του τόπου, του περιβάλλοντος και όχι των μεγαλομετόχων της ΔΕΗ ΑΕ.

Με συντονισμένο κι ενωτικό αγώνα οι εργαζόμενοι και οι κάτοικοι της περιοχής να διεκδικήσουν:

1.       Απόσυρση της τροπολογίας, μετεγκατάσταση των πληττόμενων οικισμών και αποκατάσταση των κατοίκων τους σε σύντομο χρονικό διάστημα- πριν αποδιοργανωθούν- σε σύγχρονους οικισμούς που να καλύπτουν τις ανάγκες της λαϊκής οικογένειας. Ακόμη η κατασκευή των νέων οικισμών μπορεί και πρέπει να γίνει μέσα από κρατικό φορέα κατασκευών που θα εγγυάται την ποιότητα και τις προδιαγραφές των κατασκευών του.
2.       Σύνδεση-εξάρτηση της έναρξης λειτουργίας των νέων ορυχείων με την ολοκλήρωση τόσο των μελετών όσο και της αναγκαίας χρηματοδότησης για την δημιουργία όλων των απαραίτητων υποδομών των νέων οικισμών και όχι μόνο στο ύψος της κοστολόγησης [της αποζημίωσης] για την αξία των παλιών υποδομών.
3.       Ενιαίο κρατικό φορέα ενέργειας, στην υπηρεσία του λαού, όπου οι πρώτες ύλες, τα μέσα παραγωγής, τα δίκτυα μεταφοράς και διανομής θα αποτελούν κοινωνική-λαϊκή περιουσία κρατική ιδιοκτησία.
4.       Άμεση εφαρμογή μέτρων αντιμετώπισης της ρύπανσης και της μόλυνσης του περιβάλλοντος. Ολοκληρωμένη αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος από τη ΔΕΗ και το κράτος. Αποκατάσταση και απόδοση των εδαφών.
5.       Μόνιμη και σταθερή δουλειά με αξιοπρέπεια, κατάργηση του εργολαβικού δουλεμπορί    ου και άμεσα τουλάχιστον 5.000 προσλήψεις από την περιοχή στη ΔΕΗ.
ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας