Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ:Ξέπλυμα μαύρου χρήματος μέσω offshore εταιρειών εγείρει θέμα υπονόμευσης της δημοκρατίας

Μέγιστες διαστάσεις παγκοσμίως λαμβάνουν τα στοιχεία από την επεξεργασία 2,5 εκατ. αρχείων για πρόσωπα και κινήσεις υπεράκτιων εταιρειών (οι γνωστές οffshore) που ήρθαν στην δημοσιότητα στο πλαίσιο της έρευνας που διεξήγαγε η Διεθνής Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων
(International Consortium of Investigative Journalists - ICIJ), με τη συνεργασία 160 δημοσιογράφων σε 60 χώρες του πλανήτη. Η Σύμπραξη, στην οποία συμμετέχουν και ελληνικά μέσα, ανακάλυψε χιλιάδες offshore εταιρείες που βρίσκονται σε φρολογικούς «παραδείσου», γεγονός που εγείρει θέμα υπονόμευσης της δημοκρατίας.
Συγκεκριμένα, τα 2,5 εκατομμύρια μυστικά αρχεία αποτελούν τη μεγαλύτερη συλλογή στοιχείων για υπεράκτιες εταιρείες που βρέθηκε ποτέ στη διάθεση ενός οργανισμού ενημέρωσης. Στόχος της έρευνας ήταν να αποκαλύψει τους πραγματικούς ιδιοκτήτες των offshore, oι περισσότερες εκ των οποίων, ανάμεσά τους και αρκετές ελληνικού ενδιαφέροντος, έχουν έδρα τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους στην Καραϊβική. Το ύψος του εκτιμώμενου ποσού που κατέχουν αυτές οι εταιρίες παγκοσμίως ανέρχεται σε 32 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα στα ΜΜΕ, της χώρας μας και διεθνώς, στο πόρισμα της έρευνας της ICIJ αναφέρεται  ότι υπάρχουν και  Έλληνες πολίτες που κατέχουν ή διευθύνουν υπεράκτιες εταιρείες στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους και σε άλλους φορολογικούς παραδείσους, ενώ σπάνια τις δηλώνουν στις ελληνικές φορολογικές αρχές.  Επίσης, στα δημοσιεύματα αναφέρεται ότι  μόλις τέσσερις από τις 107 ελληνικές εταιρίες που εντοπίστηκαν στα δεδομένα μεγέθους 200 γκίγκαμπάϊτ, είναι εγγεγραμμένες στα φορολογικά μητρώα, όπως απαιτείται από τους κανονισμούς για τις offshore, όταν αυτές έχουν περιουσιακά στοιχεία ή κάποιου είδους εμπορική δραστηριότητα στην Ελλάδα. Για τις υπόλοιπες 103 εταιρίες, οι Αρχές δεν έχουν κανένα στοιχείο.
Μία, επίσης, πολιτική και οικονομική διάσταση που έχει το θέμα, είναι το ποιοι βρίσκονται πίσω από αυτές τις εταιρείες. Μέρος της «νέας λίστας», που έχει δει το φως της δημοσιότητας, φέρνει να υπάρχουν σε αυτή πολιτικά και οικονομικά ισχυρά πρόσωπα. Συγκεκριμένα η βρετανική εφημερίδα, Guardian, δημοσιεύει  στο πλαίσιο της παρουσίασης των αποτελεσμάτων της έρευνας και ένα ενδεικτικό κατάλογο των εμπλεκόμενων προσώπων. Σύμφωνα με την λίστα αυτή, στα στοιχεία της ICIJ βρέθηκαν τα ονόματα του υπεύθυνου οικονομικών της προεκλογικής εκστρατείας του Ολάντ, του πρώην υπουργού Οικονομικών της Μονγκολίας, του προέδρου του Αζερμπαϊτζαν και της οικογένειάς του, της συζύγου του αναπληρωτή πρωθυπουργού της Ρωσίας, του συζύγου μιας Γερουσιαστή του Καναδά, της κόρης ενός δικτάτορα στις Φιλιππίνες, του πλουσιότερου Ισπανού συλλέκτη έργων τέχνης, της πρώην συζύγου του Μαρκ Ρίτς, ο οποίος είχε πάρει χάρη από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, από κατηγορίες για φοροδιαφυγή.
Τέλος, στα δημοσιεύματα αναφέρεται ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει ενημερωθεί για τα ευρήματα του ICIJ και απάντησε πως θα εξετάσει τα δεδομένα ώστε να προσδιορίσει αν υπάρχουν αποδείξεις για παράτυπες ή παράνομες ενέργειες από τους δικαιούχους των οffshore.
Σημειώνεται δε ότι η άκρα μυστικότητα που προσφέρουν οι φορολογικοί παράδεισοι διευκολύνει την χρήση ανώνυμων οντοτήτων για την διάπραξη εγκλημάτων, τη φοροδιαφυγή, την απόκρυψη περιουσιακών στοιχείων, την απαλοιφή κάθε ίχνους ευθύνες των πραγματικών δικαιούχων. Αυτή ακριβώς η μυστικότητα μπορεί να υπονομεύσει την δημοκρατία, παρέχοντας σε μια συγκεκριμένη κατηγορία ατόμων την δυνατότητα να παίξουν με διαφορετικούς κανόνες.
Oι υπεράκτιες εταιρείες (off shore) δεν συνιστούν απλά «ανωμαλία» του πολιτικο-οικονομικού συστήματος, αλλά την ίδια την ουσία του και το ληστρικό περιεχόμενό του.
Οι υπεράκτιες εταιρείες (ανθούν μέσα στις ΗΠΑ- πολιτεία Ντελαγουέρ) έρχονται να κουρελιάσουν κάθε δέσμευση του κεφαλαίου και να αναδείξουν την τάση του: να μην δέχεται κανένα φορολογικό ή δεσμευτικό πλαίσιο, πέραν της άνευ όρων και ορίων και φραγμών επιδίωξης του κέρδους.


Κατόπιν τούτων  ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός:
1.             Τι προτίθεται να κάνει το Υπουργείο για να αντιμετωπίσει το θέμα της φοροαποφυγής και ξεπλύματος μαύρου χρήματος μέσω offshore εταιρειών;
2.             Γιατί δεν είχαν εντοπιστεί οι υπόλοιπες 103 από τις 107 offshore εταιρείες και μόνο οι 4 ήταν γνωστές στις ελληνικές φορολογικές αρχές;
3.             Το Υπουργείο είναι ενήμερο για την λίστα με τις 103 offshore εταιρείες που φέρεται να  έχουν σχέση με Έλληνες Πολίτες; Αν ναι, πως σκοπεύει το Υπουργείο να δράσει ώστε να εντοπίσει αν χρησιμοποιήθηκαν για διάπραξη φοροαποφυγής η ξεπλύματος μαύρου χρήματος;
4.             Το υπουργείο έχει ενημερώσει τον Οικονομικό Εισαγγελέα;
5.             Το Υπουργείο έχει ενημερώσει το ΣΔΟΕ
6.             Πότε αναμένονται τα πρώτα αποτελέσματα από ελέγχους στις 103 αυτές εταιρείες;

Οι ερωτώντες βουλευτές:

Λαφαζάνης Παναγιώτης

Ουζουνίδου Ευγενία

Πετράκος Αθανάσιος

Στρατούλης Δημήτριος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας