Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 29 Ιουλίου 2013

Δ/νση Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας: Ημέρες με υψηλές θερμοκρασίες – Οδηγίες!

Δ/νση Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας
Κοζάνη 29/7/2013
Ημέρες με υψηλές θερμοκρασίες είναι ημέρες κατά τις οποίες οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν σε υψηλά επίπεδα τις μεσημβρινές και πρώτες απογευματινές ώρες, αλλά κατά τις νυκτερινές ώρες οι θερμοκρασίες μειώνονται αρκετά, με αποτέλεσμα ο ανθρώπινος οργανισμός να μπορεί να αναλάβει δυνάμεις και να αντεπεξέλθει στην καταπόνηση που υφίσταται λόγω των υψηλών θερμοκρασιών.

Καύσωνας, για τις κλιματικές συνθήκες της Ελλάδας, θεωρείται μια περίοδος τουλάχιστον 3 ημερών, όπου οι θερμοκρασίες στις πεδινές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας ξεπερνούν τους 37°C και η μέση ημερήσια θερμοκρασία είναι τουλάχιστον 31°C, δηλαδή η θερμοκρασία δε μειώνεται αρκετά κατά τις νυκτερινές ώρες (δεν πέφτει κάτω από τους 25-26°C).
Οι επιπτώσεις στον πληθυσμό από τις υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να είναι από απλή δυσφορία, θερμική εξάντληση ως και θερμοπληξία η οποία χρειάζεται άμεση ιατρική βοήθεια. Πιο ευάλωτες είναι οι ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού (παιδιά, ηλικιωμένοι, πάσχοντες από χρόνιες παθήσεις) καθώς και άτομα τα οποία εργάζονται σε εξωτερικούς χώρους.
Επεισόδια υψηλών θερμοκρασιών ή καύσωνα παρατηρούνται στην Ελλάδα κατά τη θερινή περίοδο, όταν δημιουργούνται συνθήκες θερμής εισβολής. Σε αυτές τις περιπτώσεις θερμές αέριες μάζες μεταφέρονται από την Βόρεια Αφρική προς την χώρα μας ανεβάζοντας τη θερμοκρασία σε υψηλά επίπεδα. Οι περιοχές οι οποίες συνήθως πλήττονται περισσότερο από τις υψηλές θερμοκρασίες είναι η Δυτική Ελλάδα και τα ηπειρωτικά της κεντρικής και νότιας χώρας.
                                                         
Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης του Καιρού που εκδόθηκε από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), η θερμοκρασία θα παρουσιάσει σταδιακή άνοδο σήμερα Δευτέρα 29/7, με πιο ζεστή ημέρα την Τρίτη 30/7.
Ενδεικτικά οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας που θα σημειωθούν θα είναι οι παρακάτω:
*     Τη Δευτέρα 29/7 η θερμοκρασία θα φτάσει στην Ήπειρο και τη Δυτική Στερεά τους 38 βαθμούς Κελσίου και στο Ιόνιο, στη Θεσσαλία, στην Ανατολική Στερεά και στην Πελοπόννησο τους 37 βαθμούς Κελσίου.
*     Την Τρίτη 30/7 η θερμοκρασία θα φτάσει έως τους 39 και κατά τόπους τους 40 βαθμούς Κελσίου.
*     Την Τετάρτη 31/7 αναμένεται σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας, από βορρά προς νότο που μέχρι το βράδυ θα γίνει αισθητή σε όλη τη χώρα. Ταυτόχρονα οι βόρειοι άνεμοι στα ανατολικά και βόρεια θα ενισχυθούν κατά τόπους στα 7 μποφόρ.
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας  εφιστά την προσοχή στα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις επόμενες ημέρες, ώστε να αποφευχθούν προβλήματα υγείας, όπως θερμική εξάντληση και θερμοπληξία, που μπορεί να προκληθούν εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών που θα επικρατήσουν.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τις οδηγίες αυτοπροστασίας από τον καύσωνα, συνιστάται στους πολίτες να παραμένουν σε χώρους δροσερούς και σκιερούς μακριά από συνωστισμό, να χρησιμοποιούν κλιματιστικά μηχανήματα ή ανεμιστήρες και να αποφεύγουν τη βαριά σωματική εργασία σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία.
Επίσης, να αποφεύγουν την ηλιοθεραπεία όπως και το βάδισμα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο και να φορούν καπέλο και γυαλιά ηλίου και ρούχα ανοιχτόχρωμα από ύφασμα που επιτρέπει στο δέρμα να αερίζεται και διευκολύνει την εξάτμιση του ιδρώτα. Στη διάρκεια του καύσωνα συνιστάται επίσης η τοποθέτηση υγρών καλυμμάτων στο κεφάλι και στο λαιμό. Να καταναλώνουν ελαφρά γεύματα με φρούτα και λαχανικά, περιορίζοντας τα λιπαρά και την ποσότητα του φαγητού. Να πίνουν άφθονο νερό και χυμούς φρούτων, αποφεύγοντας τα οινοπνευματώδη.
Ιδιαίτερη μέριμνα συνιστάται για τα μωρά, τα παιδιά καθώς και τους ηλικιωμένους για να μην πάθουν αφυδάτωση και για τους πάσχοντες από χρόνια νοσήματα, όπως αναπνευστικά και καρδιαγγειακά. Σε περίπτωση συστηματικής λήψης φαρμάκων συμβουλευόμαστε τον θεράποντα γιατρό.
kozanimedia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας