Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 29 Ιουλίου 2013

Υποδοχή Ιερού Λειψάνου Αγ. Διονυσίου εν Ολύμπω στο Βελβεντό

Με ενθουσιαστική και αθρόα νεανική συμμετοχή, πολλού λαού από το Βελβεντό και από τις άλλες πληθυσμιακές Κοινότητες της ευρείας (και πολλά υποσχόμενης μέσα από τη συνεργατική δημιουργικότητα) λεκάνης της λίμνης Αλιάκμονα-Πολυφύτου και με Αρχιερατική Θεία Λειτουργία από το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλο, έγινε στο Βελβεντό (27 και 28 Ιουλίου 2013) η υποδοχή ιερού λειψάνου του Αγίου Διονυσίου του εν Ολύμπω ‘’από το Μοναστήρι του στον Όλυμπο στην Ενορία του στο Βελβεντό’’, στο ετήσιο εορταστικό πλαίσιο των 50χρονων (1963-2013) του Ιερού Ναού Αγίου Διονυσίου Βελβεντού. 

Στην υποδοχή και στην ι. πομπή από τη δυτική είσοδο του χωριού μέχρι τον ιερό ναό (ανατολική πλευρά), που συμμετείχαν, ο ιππικός σύλλογος Βελβεντού (Ο ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ) με τα άλογά τους, ο μοτοσικλετιστικός σύλλογος Βελβεντού (ΜΟΤΟΒΕ) με τις μηχανές, τα παπάκια και τα ποδήλατά τους, η μουσική μπάντα του Μορφωτικού Ομίλου Βελβεντού, υπό τη διεύθυνση του μουσικοδιδασκάλου Νικολάου Χ. Χατζημανώλη παιανίζοντας
με τα μουσικά, πνευστά, κρουστά και έγχορδα όργανά τους, οι πατέρες της Εκκλησίας, ο Αρχιμανδρίτης Αυγουστίνος Μύρου-ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης, ο Πρεσβύτερος Αθανάσιος Παπαϊωάννου-Εφημέριος Ίμερας, ο Πρεσβύτερος Νικόλαος Κανταρζής-Εφημέριος Μεσιανής και ο Πρεσβύτερος Αθανάσιος Γεωργιάδης-Εφημέριος Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Βελβεντού, ο δημοτικός Σύμβουλος
Μενέλαος Μακρυγιάννης-εκπροσωπώντας το Δήμο Σερβίων-Βελβεντού, καθ’ όλη τη διαδρομή του ιερού λειψάνου μέσα από το Βελβεντό, από το δρόμο της κεντρικής πλατείας, όπου οι άνθρωποι έμπλεοι ευσέβειας στη θέα του λειψάνου του Αγίου σηκώνονταν όρθιοι και έκαναν το σταυρό τους, ζωντανή ήταν παντού, σε όλους και σε όλα, η αίσθηση της παρουσίας του ΑΓΙΟΥ, που γλυκαίνει τις καρδιές και βοηθά στο πλησίασμα των ανθρώπων.  

Αυτήν την αίσθηση την πρωτογευτήκαμε, ως βίωμα διαπιστωμένο στο λαό, στην Αιανή, όταν εκεί, κάθε χρόνο ακατάπαυστα, υποδεχόμαστε από το Μοναστήρι της Ζάβορδας το ιερό λείψανο του Αγίου Νικάνορα κι όπου ο λαός εξέφραζε αυτό το αίσθημα ως βαθύ αίτημα μέσα από την καρδιά του προφέροντας την καταπληκτική φράση: ΕΡΧΕΤΑΙ Ο ΑΓΙΟΣ!

Μια φράση που σε βγάζει από πολλά τεχνηέντως φυτεμένα στις (εθνικές και τοπικές) κοινωνίες αδιέξοδα με τα ορθωμένα και συντηρούμενα με άκρως φανατικές μεθόδους φράγματα της μοναδικότητας, της διαίρεσης και της απομόνωσης.     

Αυτήν ακριβώς τη φράση ‘’έρχεται ο Άγιος’’ με το βαθύ θεολογικό και ανθρωπολογικό περιεχόμενο μεταφέραμε και στην Ενορία του Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω στο Βελβεντό, συνδέοντας την Ενορία του με το Μοναστήρι του, σε μια αλληλουχία αλληλο-μετάδοσης και επεξεργασίας σκέψης, ανάλυσης κοινωνικών φαινομένων και συλλογικών βιωμάτων στη βάση της συνεργασίας, της σύνθεσης των διακονημάτων-λειτουργημάτων, της προσωπικής άσκησης, της θεολογίας του ακτίστου φωτός, της κοινοκτημοσύνης, της ισότητας, της απλότητας, της ανοιχτότητας και προσληπτικότητας, που απορρέουν από το πρόσωπο και την πολιτεία του Αγίου Διονυσίου, του οποίου οι πνευματικές υποθήκες μιλούν και υπογραμμίζουν τον κοινοβιακό τρόπο υπάρξεως, αποφεύγοντας τον ‘’ιδιόρυθμο’’ (ατομικό τρόπο υπάρξεως), που χαρακτηρίζεται από τον Άγιο ως ‘’δαιμονόρυθμος’’.

Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Παύλος χειροθέτησε Αναγνώστες τους ψάλτες του Αναλογίου του Ιερού Ναού: Ιωάννη Ν. Τζινίκο, Αθανάσιο Κουτσιούκη, Ιωάννη Παπαγόρα, Γεώργιο Καραγιάννη, Δήμητρα Κίτση-Βαλωμά, Γρηγόριο Φωκίδη, Αριστείδη Σταμάτη και σχολίασε με θετικά λόγια τη σπουδαία προσφορά πάντα και στην εποχή μας των ψαλτών και αναγνωστών των Αναλογίων της Εκκλησίας, προσφορά που έχει να κάνει με την ουσία του πολιτισμού.

Έπαινοι εκ μέρους του Ιερού Ναού, μέσω του Μητροπολίτου, δόθηκαν στη μουσική μπάντα του ΜΟΒ, στον ιππικό σύλλογο Βελβεντού ‘’Ο ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ’’ και στο μοτοσικλετιστικό σύλλογο Βελβεντού ‘’ΜΟΤΟΒΕ’’ για την κατ’ έτος και ολοπρόθυμη συμμετοχή τους στην υποδοχή του ΑΓΙΟΥ.

Στις εορταστικές Ακολουθίες της υποδοχής έψαλε στο Αναλόγιο, μαζί με το χορό του Ιερού Ναού, ο Πρωτοψάλτης του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Νικολάου Κοζάνης, Αναστάσιος Καγκαράς.

Στη μεταφορά από τον Όλυμπο στο Βελβεντό συμμετείχαν μέλη της  ‘’Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης – παράρτημα Κοζάνης’’ από το Βελβεντό και μέλη του ιππικού συλλόγου Βελβεντού ‘’Ο Άγιος Γεώργιος’’.

Το ιερό λείψανο θα παραμείνει στον ιερό ναό μέχρι την Κυριακή, 18-8-13.

π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας
παπαδάσκαλος
29-7-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας