Επίκαιρα Θέματα:

Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013

ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ¨ΡΕΥΜΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΕΟΡΔΑΙΑΣ¨

ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΤΟ ΤΟΠΙΟ – ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΤΗ   ΖΩΗ ΜΑΣ 
ΕΝΑ ΝΕΟ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ  ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ
 
Βιώνουμε σήμερα την παγκόσμια και ευρωπαϊκή κρίση του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού και των ανεξέλεγκτων χρηματαγορών, που διευρύνει τις κοινωνικές ανισότητες και  τα δημοκρατικά ελλείμματα, ενώ  επιταχύνει την περιβαλλοντική υποβάθμιση, με την άναρχη κατασπατάληση των φυσικών πόρων.

Στη χώρα μας, οικοδομήθηκε ένα στρεβλό, πελατειακό και διεφθαρμένο παραγωγικό και πολιτικό μοντέλο, που άνοιξε την πόρτα στο ΔΝΤ και την τρόικα,  ανοίγοντας έτσι και τις πύλες της κοινωνικής καταστροφής
Διανύοντας τον τρίτο χρόνο των μνημονιακών πολιτικών,  η αυτοδιοίκηση μετατρέπεται σε προνομιακό πεδίο υλοποίησής τους.
Η αντίληψη που διαπερνά πλέον τους Δήμους οι οποίοι έχουν εναρμονιστεί  πλήρως με τις μνημονιακές επιλογές είναι: «ΓΗ, ΥΔΩΡ ΚΑΙ ΑΕΡΑΣ ΣΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ», με άλλα λόγια καταλήστευση του δημόσιου πλούτου (λιγνίτης – νερά - αέρας) και υφαρπαγή  του δημόσιου χώρου (εδάφη - απαλλοτριώσεις- μετεγκαταστάσεις).
Πιστεύουμε πως η Αυτοδιοίκηση μπορεί να αποτελέσει βασικό παράγοντα στήριξης του κοινωνικού κράτους και φορέα παραγωγικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης. Να αντισταθεί στη μνημονιακή υποταγή και την παράδοση των κοινωνικών  υπηρεσιών στο ιδιωτικό κεφάλαιο, για την οποία εργάζονται ο Φούχτελ και η «Ελληνο-Γερμανική συνέλευση» .

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ – ΤΙ ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ


Η Δημοτική κίνηση ¨Ρεύμα Πολιτών Εορδαίας¨ συγκροτεί ένα αυτοδιοικητικό σχήμα μακράς πνοής, στη βάση του πλουραλισμού και της Δημοκρατίας.
Πρόθεσή μας είναι αυτή να είναι  ανοιχτή στον ορίζοντα του προοδευτικού ριζοσπαστισμού, σε συνεργασία με τα κινήματα, τις λαϊκές αντιστάσεις και  δυνάμεις.
Η προσπάθειά μας καθορίζεται  από τη δραματική ανάγκη άμεσης απάντησης της τοπικής κοινωνίας  στα ¨επενδυτικά¨ σχέδια της κυβέρνησης  και της Τρόικας  για την άλωση της ενέργειας- των νερών-των απορριμμάτων, από την απειλή  νέων απολύσεων και  περικοπών στους μισθούς και τις κοινωνικές παροχές και από τις υποχρηματοδοτήσεις κοινωνικών δομών  (σχολείων, παιδικών σταθμών, νοσοκομείων)
Σε αυτό το περιβάλλον μεθοδεύεται  η υποβάθμιση της πόλης μας σε πόλη-παράρτημα.
Κύριος στόχος μας είναι η ολοκλήρωση και η εφαρμογή ενός ισχυρού - συνεκτικού τοπικού πολιτικού σχεδίου, που θα αντιπαρατίθεται στις μνημονιακές πολιτικές ,θα υπερασπίζεται το δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα της αυτοδιοίκησης και τους εργαζομένους , θα προτάσσει την αλληλεγγύη και θα δίνει τη δυνατότητα στην αυτοδιοίκηση να παίξει ουσιαστικό ρόλο στην παραγωγική και κοινωνική ανασυγκρότηση της τοπικής κοινωνίας.
Θα υπερασπίζεται τον δημόσιο χώρο και πλούτο, τη δημόσια και δωρεάν υγεία  και το δικαίωμα στην αξιοπρεπή διαβίωση.
Η Τ.Α. οφείλει να βρεθεί δίπλα στα άτομα που έχασαν ή κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους, στα άτομα που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην ένταξη ή στην επανένταξη στην αγορά εργασίας, στα άτομα που είναι εκτεθειμένα στον κίνδυνο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού και στα άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
 Η λειτουργία κοινωνικών παντοπωλείων, ιατρείων, φαρμακείων, η δημιουργία κοινωνικών συνεταιρισμών και η εθελοντική ενισχυτική διδασκαλία είναι μερικές μορφές αλληλεγγύης, αφού στις μέρες μας δεν πρέπει να είναι «κανείς μόνος του στην κρίση».
Όλα τα κοινωνικά κινήματα είναι συμπαραστάτης της κοινωνίας και πρέπει να βρουν  το θεσμικό τους ρόλο σε μια αυριανή αυτοδιοικητική πραγματικότητα. 
Τέλος, ο αγώνας που θα δώσουμε στην Τ.Α είναι πρώτα από όλα αγώνας επιβίωσης της ίδιας της αυτοδιοίκησης.
Ο Δήμος Εορδαίας μετασχηματίζεται σε παράρτημα και οδεύει στην ανυπαρξία μέσα από το ξεπούλημα της ΔΕΗ, την εκχώρηση  των φυσικών πόρων και των κοινωνικών αγαθών, τη χειραγώγηση του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου, την αποψίλωση κρίσιμων δημοσίων υπηρεσιών και  το κλείσιμο σχολείων.
Όλες αυτές οι παρεμβάσεις,  που βάλλουν τον Δήμο μας, δεν υπακούνε σε κανένα κανόνα οικονομίας κλίμακας, εξοικονόμησης  πόρων, βελτίωσης της παραγωγικότητας  ή  εξυπηρέτησης του πολίτη, της τοπικής οικονομίας και της παρεχόμενης εκπαίδευσης.
Είναι παρεμβάσεις που,  με πρόσχημα τις ληστρικές για το δημόσιο  μνημονιακές απαιτήσεις-εκποιήσεις, οι τοπικές πολιτικές ελίτ καταστρατηγούν δικαιώματα μιας ολόκληρης περιοχής, προς εμπλουτισμό άλλων και διάσωση  των πελατειακών τους δεσμεύσεων.
Η Εορδαία είναι ο δεύτερος Δήμος της Δυτ. Μακεδονίας και σε επίπεδο δημόσιας διοίκησης και υπηρεσιών πρέπει να έχει αυτά που δικαιούται.
Έχουμε δίκιο και θα αγωνιστούμε. Έχουμε πολλά βέλη στην φαρέτρα μας και θα τα αξιοποιήσουμε όλα . 
ΤΙΠΟΤΑ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥΜΑΣΤΕ

Ο ΕΠΙΛΟΓΟΣ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ  ΜΑΣ ΘΑ ΓΡΑΦΕΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το επιζητούμενο  της δημοκρατικής εναλλακτικής πρότασής μας  είναι η μεγαλύτερη δυνατή εκπροσώπηση της κοινωνίας στο σχεδιασμό του δικού της αύριο, είναι η άμεση δημοκρατία  και η συμμετοχή της κοινωνικής βάσης στα κέντρα αποφάσεων.
 Το παράδειγμα των αποφάσεων για κρίσιμα θέματα μέσω λαϊκών συνελεύσεων στις κοινότητες μας δίνει το μέτρο της διοίκησής τους, ώστε με την προσθήκη του συμμετοχικού προϋπολογισμού, δηλαδή με την κατανομή των πόρων με σύμφωνη γνώμη της κοινωνίας,  να έχουμε ένα απολύτως ικανοποιητικό μοντέλο τοπικής δημοκρατικής  διακυβέρνησης.
Το δημαρχοκεντρικό μοντέλο και η πολιτική των παραγόντων που χτίστηκαν στις πελατειακές σχέσεις έχει καταρρεύσει από καιρό και η αναγκαιότητα για συλλογική πολιτική εκπροσώπηση είναι απολύτως απαραίτητη.  
Στον αντίποδα αυτών των αντιλαϊκών σχεδίων, το δικό μας πολιτικό σχέδιο για την Εορδαία θα βασίζεται στην κοινωνική ανάπτυξη ,τον αειφόρο χωροταξικό σχεδιασμό, την τοπική δημοκρατία, την  αλληλεγγύη και την υπεράσπιση του περιβάλλοντος.
Θα δίνει έμφαση στη  στήριξη της κοινωνικής συνοχής και την υποστήριξη των αδύναμων κοινωνικών ομάδων καθώς και στην προστασία των κοινωνικών  και δημόσιων αγαθών που βρίσκονται στο στόχαστρο του νεοφιλελευθερισμού.
Πρόθεσή μας  είναι να ανοίξει ο διάλογος στην κοινωνία και το λαό, τον πραγματικό πρωταγωνιστή ενός νέου τοπίου στην Εορδαία, γεγονός που θα γίνει πραγματικότητα με διαρκή δράση και  διάλογο με όλες τις απαραίτητες κοινωνικές, κινηματικές δυνάμεις για τη συν-διαμόρφωσή του.  
Μέλημά μας είναι η δημιουργία ενός ανοιχτού δημοκρατικού  ριζοσπαστικού αγωνιστικού αυτοδιοικητικού σχήματος, με δημοκρατικές και διαφανείς λειτουργίες.
 Είναι αυτονόητο ότι η  τοπική αυτοδιοίκηση δεν προσφέρεται  για κομματική καταγραφή.
Δεν προσφέρεται  επίσης ούτε σαν πεδίο για την ανάπτυξη δημοσίων σχέσεων και πολιτικάντικης πασαρέλας. 
Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ φιλοδοξούμε να είναι ανοιχτή σε κάθε δημοκράτη και ενεργό    πολίτη της Εορδαίας. Θα έχει τις δικές της πολιτικές λειτουργίες και οι αποφάσεις θα λαμβάνονται με δημοκρατικές διαδικασίες. 
Η Γενική Συνέλευση είναι το ανώτατο όργανο της παράταξης με την επικουρική και σημαντική βοήθεια από τη λειτουργία της Γραμματείας και των Ομάδων Εργασίας για την τελική εκπόνηση της εναλλακτικής μας πρότασης για το δήμο Εορδαίας, με βάση την οποία θα κληθούν οι πολίτες να μας κρίνουν.
Το δικό μας σχέδιο για την Εορδαία έχει σαν κέντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του, τους πολίτες και την καθημερινότητά τους, την υπεράσπιση του δημόσιου χώρου και του δημόσιου πλούτου.
Η ενότητα, η  αλληλεγγύη και η δημοκρατία είναι τα δικά μας υλικά και είναι η απάντηση στον εκφασισμό της καθημερινότητας.
Είναι τα όπλα απέναντι στον ρατσισμό και τα φασιστικά μορφώματα που κινούνται απειλητικά στο κοινωνικό σώμα
 
-ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΤΟ ΤΟΠΙΟ ΣΤΗΝ ΕΟΡΔΑΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας