Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013

Aέρια αγελάδων μετατράπηκαν σε καύσιμο

Πρωτοποριακή τεχνική από αργεντινούς επιστήμονες
Επιστήμονες από την Αργεντινή κατάφεραν να μετατρέψουν τα αέρια από το πεπτικό σύστημα των βοοειδών σε καύσιμο, μια καινοτομία που θα...

μπορούσε να συμβάλλει σημαντικά στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Χρησιμοποιώντας ένα σύστημα με αντλίες και βαλβίδες, η πειραματική τεχνική του Εθνικού Ινστιτούτου Αγροτικής Τεχνολογίας της Αργεντινής διοχετεύει τα πεπτικά αέρια από τη στομαχική κοιλότητα των βοοειδών σε μια δεξαμενή, μέσω ενός σωλήνα.


Τα αέρια που απελευθερώνουν οι αγελάδες καθώς ρεύονται υφίστανται επεξεργασία για την ανάκτηση του μεθανίου, το οποίο αποτελεί το κύριο συστατικό του φυσικού αερίου και χρησιμοποιείται ως καύσιμο από τα αυτοκίνητα μέχρι τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής.

«Όταν το συμπιέσεις είναι σαν να έχεις φυσικό αέριο», δήλωσε ο Guillermo Berra που εργάζεται για το project.

Όπως εξήγησε, η τεχνική σήμερα δεν είναι ιδιαίτερα πρακτική, ωστόσο το 2050, που τα αποθέματα ορυκτών καυσίμων θα οδεύουν προς την εξάντληση, σίγουρα θα αποτελέσει μια καλή εναλλακτική.

Κάθε αγελάδα απελευθερώνει περίπου 250 με 300 λίτρα καθαρού μεθανίου ημερησίως, ενέργεια αρκετή να εξασφαλίσει τη λειτουργία ενός ψυγείου για 24 ώρες.

Η Αργεντινή συγκαταλέγεται στους μεγαλύτερους εξαγωγείς βοείου κρέατος με περίπου 51 εκατομμύρια κεφαλές βοοειδών.

Τα αέρια που εκλύονται από τα ζώα ευθύνονται περίπου για το 30% των συνολικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου της χώρας.

econews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας