Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013

Δέσμευση ΥΠΕΚΑ: «Ξεμπλοκάρει» το «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» στη Δ. Μακεδονία

της Βάσως Σάφη από τον ΠΡΩΙΝΟ ΛΟΓΟ
Ευχάριστες είναι οι εξελίξεις για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον» σε ό,τι αφορά τη Δυτική Μακεδονία, αφού σύμφωνα με δεσμεύσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος στην Εμποροβιοτεχνικό Επιμελητήριο, αντιπροσωπεία του οποίου είχε συνάντηση την προηγούμενη εβδομάδα, μέχρι και τα τέλη Νοεμβρίου θα πληρωθούν όλα τα προγράμματα που έχουν υλοποιηθεί. Μάλιστα, συγκεκριμένα για τη Δυτική Μακεδονία, έχουν δεσμευθεί ποσά που φτάνουν τα 18 εκ. ευρώ, για τη συνέχιση του προγράμματος, μιας και η περιοχή λόγω και των κλιματολογικών της συνθηκών είχε πολύ μεγάλη ζήτηση στον τομέα της ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων.



Όπως τόνισε χαρακτηριστικά σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιοτεχνικού Κοζάνης Κώστας Κυριακίδης: «Το πρόγραμμα Εξοικονομώ κατ’ Οίκον, αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων και το οποίο είχε προϋπολογισμό για την Περιφέρεια Δ. Μακεδονίας 15 εκ. ευρώ, είχε σταματήσει το προηγούμενο διάστημα γιατί είχαν εξαντληθεί οι διαθέσιμοι πόροι, λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος του κόσμου». Όπως ο ίδιος τόνισε, μετά από συντονισμένες προσπάθειες του Επιμελητηρίου Π.Ε. Κοζάνης και της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας δεσμεύθηκαν 18 εκ. ευρώ για τη συνέχιση του προγράμματος. Σε συνάντηση με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής στην Αθήνα, την περασμένη εβδομάδα, δεσμεύθηκαν οι υπεύθυνοι του υπουργείου, ότι το επόμενο διάστημα και συγκεκριμένα μέχρι τέλη Νοεμβρίου θα πληρωθούν όλα τα προγράμματα οποία έχουν υλοποιηθεί. Επίσης, θα υλοποιηθούν οι αιτήσεις που είχαν πρώτη έγκριση από το ταμείο του Εξοικονομώ Κατ Οίκων.
Σύμφωνα με τα όσα έχουν μελετήσει στο Υπουργείο Περιβάλλοντος τα πρώτα ποσά αφορούν περί τα 9.6 εκατομμύρια ευρώ. Το υπόλοιπο ποσό, το οποίο φτάνει στα 8.4 εκ. ευρώ, στο οποίο αναμένεται να ενταχθούν νέες αιτήσεις που έχουν να κάνουν με την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων.
«Το πρόγραμμα Εξοικονομώ Κατ’ οίκον, με τα όποια προβλήματα λειτουργεί, βοηθάει την οικοδομή, τα επαγγέλματα που δραστηριοποιούνται στην οικδομή. Μια οικοδομή που το τελευταίο διάστημα είναι «πεσμένη» από πλευράς τζίρου κατά 80%», όπως τόνισε ο κ. Κυριακίδης. Ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα πως οι επιχειρηματίες θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν, ωστόσο δεν παρέλειψε να επισημάνει πως και από το κράτος θα πρέπει οι αποπληρωμές των προγραμμάτων και των εργασιών να γίνονται σε σύντομο χρονικό διάστημα. «Δεν υπάρχει ρευστότητα στην αγορά και πρέπει να γίνονται άμεσα οι διαδικασίες», κατέληξε ο πρόεδρος του ΕΒΕ Κοζάνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας