Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

Μερική λύση σε Μποδοσάκειο και Μαμάτσειο!

του Π. Πλιάτσιου από τον ΠΡΩΙΝΟ ΛΟΓΟ
Προς λύση φαίνεται πως βαίνει το πρόβλημα που δημιουργήθηκε στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Πτολεμαϊδας με τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού και τις παραιτήσεις που υπέβαλαν τη Δευτέρα ο διευθυντής της Χρήστος Κατσίνας και η επικουρικός γιατρός- νεφρολόγος Δέσποινα Καρασαβίδου, με αφορμή την απόφαση της 3ης ΥΠΕ να αποσπαστεί (μόνο για μια ημέρα) η τελευταία στο νοσοκομείο της Φλώρινας, γιατί η εκεί γιατρός δήλωσε ασθένεια.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Πρωινού Λόγου» ήδη χθες διορίστηκε επικουρικός γιατρός στο Νοσοκομείο της Φλώρινας και, πλέον, προς το παρόν δεν υφίσταται και ο λόγος της υποβολής παραίτησης των δυο γιατρών του Μποδοσάκειου. Σήμερα, Τετάρτη, εκτός απροόπτου, ίσως έχουμε και την ανάκληση των παραιτήσεων και την παρουσία και των δυο ιατρών στην Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, η οποία, έτσι, έστω και οριακά, θα συνεχίσει τη λειτουργία της.
Την ίδια στιγμή, προς λύση, επίσης προσωρινά, φαίνεται να βαίνει και το σημαντικό πρόβλημα στην Παθολογική Κλινική του Μαμάτσειου Νοσοκομείου Κοζάνης, στην οποία μέχρι και χθες υπήρχαν τρεις γιατροί, αντί των…επτά που προβλέπει ο κανονισμός! Οι πληροφορίες του «Πρωινού Λόγου» μιλούν για έγκριση διορισμού ενός ακόμη επικουρικού παθολόγου μέσα στις αμέσως επόμενες ημέρες, ενώ τις επόμενες εβδομάδες έχει δοθεί η διαβεβαίωση από την 3η ΥΠΕ και για διορισμός ενός ακόμη (πέμπτου δηλαδή) παθολόγου, ώστε να λειτουργήσει ικανοποιητικά η Παθολογική Κλινική.
Να σημειωθεί πως χθες το μεσημέρι υπήρξε συνάντηση της διοικήτριας των δυο νοσοκομείων Τάσας Μπούρτσου με τον Δημήτριο Σιμελίδη, συντονιστή διευθυντή του Παθολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου Κοζάνης, στην οποία συζητήθηκε το θέμα που έχει δημιουργηθεί.

Αναφορά στον υπουργό Υγείας από τη Ραχήλ Μακρή
Αναφορά προς τον Υπουργό Υγείας κατέθεσε η βουλευτής Κοζάνης των «Ανεξαρτήτων Ελλήνων» Ραχήλ Μακρή, για το θέμα της υποστελέχωσης της Παθολογικής Κλινικής του Μαμάτσειου Νοσοκομείου, διαβιβάζοντας την επιστολή του Δημήτριου Σιμελίδη, Συντονιστή Διευθυντή του Παθολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου Κοζάνης. Ακολουθεί η αναφορά της Ραχήλ Μακρή και η επιστολή του κ. Σιμελίδη.
«Καταθέτω ως αναφορά την επισυναπτόμενη επιστολή του Δημητρίου Σιμελίδη – Συντονιστή Διευθυντή του Παθολογικού τμήματος του Νοσοκομείου Κοζάνης  «Μαμάτσειο» σχετικά με τα προβλήματα που παρουσιάζονται στην λειτουργία της Παθολογικής Κλινικής λόγω ελλιπής στελέχωσης με ειδικούς παθολόγους. Παρακαλώ όπως προβείτε στην εξέταση των αναφερόμενων στην επιστολή και μου απαντήσετε αρμοδίως.
Η ΑΝΑΦΕΡΟΥΣΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ»


Επιστολή του Δημήτριου Σιμελίδη, Συντονιστή Διευθυντή του Παθολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου Κοζάνης
Προς Υφυπουργό Παπαδόπουλο Μιχάλη
Βουλευτές Ν. Κοζάνης Γιώργο Κασαπίδη, Πάρι Κουκουλόπουλο, Ραχήλ Μακρή, Ευγενία Ουζουνίδου

Σας γνωρίζω ότι για την Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου μας, δυνάμεως 45 κλινών, προβλέπονται 7 ειδικοί παθολόγοι. Με την λήξη θητείας 28/11/13) και αποχώρηση του επικουρικού παθολόγου μειώνεται περαιτέρω το προσωπικό σε 3. Η διοίκηση σε επίπεδο Νοσοκομείου αλλά και σε Υγειονομικής περιφέρειας κανατοεί και ομολογεί ότι με αυτό το ελλειπέστατο προσωπικό, η μεγαλύτερη κλινική της Δυτικής Μακεδονίας και όχι μόνον, δεν μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά.
Επίσης γνωρίζει την αναλογία ιατρών / ασθενών στις παθολογικές κλινικές των όμορων Νοσοκομειών. Γνωρίζει ακόμα ότι επιμελητής της κλινικής μας, με καθολικά αναγνωρισμένη ευδόκιμη υπηρεσία σε πολλούς τομείς, αναγκάστηκε να παραιτηθεί προ έτους. Σε επιστολή του περιγράφει τις συνθήκες εργασίας με τα μελανότερα χρώματα.
Στην, προ εβδομάδος, προκήρυξη θέσεων επικουρικών ιατρών δεν προβλέφθηκε ούτε μία θέση για την κλινική μας. Καμμία πειστική απάντηση δεν λάβαμε. Σεν συγκινείται κανένας; Μέχρι πότε; Δεν υπάρχουν όρια ανευθυνότητας; Προκαλούν με τη στάση τους αυτή. Δεν αντιλαμβάνονται τις πιθανές οδυνηρές συνέπειες;
Παρακαλώ για τις άμεσες ενέργειές σας.
Δημήτριος Σιμελίδης
Παθολόγους – Διαβητολόγος
Δρ. Πανεπιστημίου Αθηνών

Ο «Συντονισμός Πρωτοβάθμιων Σωματείων Ν. Κοζάνης» για την κατάσταση της υγείας στην περιοχή και την ελεύθερη πρόσβαση στα Νοσοκομεία
Στο μεταξύ, με επιστολή του προς τη διοικήτρια του Μαμάτσειου και Μποδοσάκειου Νοσοκομείου Τάσα Μπούρτσου, η κίνηση με τη επωνυμία «Συντονισμός Πρωτοβάθμιων Σωματείων Ν. Κοζάνης» αναφέρεται στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο χώρο της νοσοκομειακής περίθαλψης:  Η επιστολή-παρέμβαση έχει ως εξής:
«Ο Συντονισμός πρωτοβάθμιων Σωματείων Ν. Κοζάνης, που εκπροσωπεί χιλιάδες εργαζόμενους στην περιοχή μας, συζήτησε ανοιχτά σε Γενική Συνέλευση με εργαζόμενους και πολίτες τα τεράστια προβλήματα που παρουσιάζει το σύστημα υγείας και η ολοκληρωμένη παροχή περίθαλψης στο νομό Κοζάνης και απαιτεί από την πολιτεία τα εξής:
  • Να μην κλείσει κανένα νοσοκομείο στην περιοχή μας και να μη συρρικνωθούν οι υπάρχουσες δομές. Δεν σκοπεύουμε να παρασυρθούμε σε ανούσιους τοπικισμούς.
  • Καμία απόλυση αλλά αντιθέτως πλήρη στελέχωση των νοσοκομείων του νομού με νοσηλευτικό, ιατρικό και διοικητικό προσωπικό.
  • Είμαστε κάθετα αντίθετοι με την επιβολή εισιτηρίου (χαρατσιού)  για οποιοδήποτε χρήση στα δημόσια νοσοκομεία που έγιναν και λειτουργούν με χρήματα του ελληνικού λαού. Θα παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις να καταργηθούν όλα τα χαράτσια.
  • Διεκδικούμε μία ημέρα την εβδομάδα ελεύθερης πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας των νοσοκομείων για τους ανασφάλιστους του νομού. Συνάνθρωποί μας στους οποίους η κυβερνητική πολιτική έχει στερήσει ακόμα και τις απαραίτητες στοιχειώδης εξετάσεις υγείας.

Σε καμία περίπτωση δεν συμβιβαζόμαστε με την απεμπόληση ατομικών και συλλογικών δικαιωμάτων των εργαζόμενων, των ανέργων και των οικογενειών τους ούτε φυσικά με την εξαθλίωση της ζωής μας. Σκοπός μας είναι να αγωνιστούμε για να ανακτήσουμε τα δικαιώματά μας και μάλιστα το συντομότερο δυνατόν.
Θεωρούμε όμως ότι κάποιες κινήσεις- όπως η ελεύθερη πρόσβαση στα νοσοκομεία σε εβδομαδιαία βάση των ανασφάλιστων- μπορούν να δώσουν κάποια ανάσα, χωρίς να αποτελούν σε καμία περίπτωση αποδεκτή μόνιμη λύση.
Θα θέλαμε επίσης να πούμε ένα μεγάλο μπράβο στους ανθρώπους που στηρίζουν τα «Κοινωνικά Ιατρεία» σε όλη τη χώρα, με εθελοντική δουλειά και αποδεικνύοντας έμπρακτα ότι η αλληλεγγύη είναι αναπόσπαστο στοιχείο μιας πολιτισμένης κοινωνίας. Καλούμε όλους του πολίτες να στηρίξουν έμπρακτα τα Κοινωνικά Ιατρεία.
Προσδοκούμε για την θετική σας ανταπόκριση στα αιτήματά μας και αναμένουμε για τις ενέργειές σας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας