Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014

Έργο προϋπολογισμού 705.000,00 ευρώ, που αφορά της διευθέτηση του ρέματος «Γκιόλε», υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Γιώργος Δακής

Την απόφαση ένταξης του έργου που αφορά τη διευθέτηση σε τμήμα του ρέματος  «Γκιόλε» της λίμνης Καστοριάς στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Μακεδονίας-Θράκης, υπέγραψε  ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Δακής.
            Οι εργασίες διευθέτησης θα υλοποιηθούν σε τμήμα του υδατορέματος μήκους 1300 μέτρων που θα έχει αφετηρία τη πρώτη γέφυρα επί της Επαρχιακής οδού Αμυνταίου Καστοριάς και θα φτάνει μέχρι και 260 μέτρα περίπου κατάντη της γέφυρας της Εθνικής Οδού Καστοριάς – Γρεβενών.

Η συγκεκριμένη πράξη ένταξης έρχεται τόσο τεχνικά (εγγειοβελτιωτικά) όσο και περιβαλλοντικά να λειτουργήσει προσθετικά στο ήδη ενταγμένο στο επιχειρησιακό πρόγραμμα Μακεδονίας -Θράκης για τη χρονική περίοδο 2007-2013, έργο του εκσυγχρονισμού των θυροφραγμάτων της λίμνης Καστοριάς.
Συνοπτικά οι παρεμβάσεις που θα πραγματοποιηθούν αφορούν α) Καθαρισμό  της κοίτης του συγκεκριμένου τμήματος από την αυτοφυή βλάστηση και από τις αποθέσεις των φερτών υλικών, η οποία και θα διατηρηθεί χωμάτινη. β) Επένδυση των πρανών τουλάχιστον μισό μέτρο πάνω από το ύψος πλημμυρικής παροχής του ρέματος, ενώ στα σημεία όπου το πρανές είναι χαμηλό, αυτό θα επενδυθεί μέχρι ύψους μισό μέτρο πάνω από το φυσικό έδαφος για τη στερέωση τους. γ) Εκβάθυνση της υφιστάμενης κοίτης και υποβιβασμός της στάθμης του πυθμένα του υδατορέματος στο σημείο έναρξης του έργου (κατάντη δηλαδή της γέφυρας Καστοριάς –Έδεσσας) στο ύψος της στάθμης του δαπέδου των θυροφραγμάτων, ενώ καθ’ όλο το μήκος του διευθετημένου  υδατορέματος θα διατηρηθεί κλίση ικανή για την ανεμπόδιστη ροή των υδάτων
Η χρονική διάρκεια υλοποίησης του συγκεκριμένου έργου, που είναι προϋπολογισμού 705.000,00 ευρώ, ανέρχεται στους 22 μήνες και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

«Η λίμνη της Καστοριάς αποτελεί σήμα κατατεθέν», επεσήμανε μεταξύ άλλων σε  δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Δακής και πρόσθεσε: «Προσπαθούμε με έργα και δράσεις να συμβάλουμε με τον καλύτερο τρόπο στην αξιοποίηση της, αλλά και στη διαφύλαξη του οικοσυστήματος. Με το συγκεκριμένο έργο επιτυγχάνεται η ρύθμιση της στάθμης του νερού, διασφαλίζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων στις παραλίμνιες περιοχές».

Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς Δημήτρης Σαββόπουλος σημείωσε ότι: «Με  την ένταξη του έργου της διευθέτησης του Ρέματος του «Γκιόλε» σε συνδυασμό με προηγούμενες εντάξεις που αφορούν την προμήθεια των τηλεμετρικών σταθμών, το πολυμηχάνημα, τα δασοτεχνικά και τη  βελτίωση των θυροφραγμάτων, συνολικού πρϋπολογισμού 10εκ. ευρώ, ολοκληρώνεται ο σχεδιασμός δράσεων της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς που θα συμβάλλουν στην  προστασία  και στην εξυγίανση της λίμνης μας»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας