Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

Ο «Κακοκράτης» της Ν.Δ.

Του Πάσχου Μανδραβέλη
Το χειρότερο που θα κάνει το ξήλωμα του «Καλλικράτη», το οποίο προωθεί ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης, δεν είναι οι επιπλέον δαπάνες που θα επωμιστούμε οι φορολογούμενοι για να πληρώνονται περισσότεροι δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι κ.ά. Ετσι κι αλλιώς έχουμε συνηθίσει στις σπατάλες του πολιτικού συστήματος.

Δεν είναι καν ότι θα γίνει και πάλι «του Καποδίστρια», όταν δηλαδή ο καταστροφικότερος υπουργός Εσωτερικών της μεταπολίτευσης, Προκόπης Παυλόπουλος, αποφάσισε την αυτονόμηση μερικών κοινοτήτων και ξεσηκώθηκαν όλα τα χωριά της επικράτειας ζητώντας το ίδιο.
Να θυμίσουμε ότι το 2006, με κυβέρνηση Ν.Δ. και πάλι, το Βραχάσι και άλλες τρεις κοινότητες αποσπάσθηκαν από τους δήμους και έγιναν αυτόνομες κοινότητες λόγω υποσχέσεων που δόθηκαν προεκλογικά. Μόνον που προεκλογικές υποσχέσεις είχαν δοθεί παντού. Ετσι άνοιξε ο ασκός του Αιόλου. Εκπρόσωποι της ιστορικής Φαλάνης από τη Λάρισα πολιόρκησαν το γραφείο του πρωθυπουργού και του υπουργού Εσωτερικών με αίτημα την απόσχισή τους· οι κάτοικοι του Πλαταμώνα έκλειναν περιοδικώς την εθνική οδό· σε κάποια χωριά της Χαλκιδικής πήραν τα όπλα και έκαιγαν λάστιχα στις πλατείες. Γενικώς, η κυβέρνηση τότε έκανε το χατίρι του κ. Κώστα Ζουράρι και της παρέας του για αυτονόμηση του Βραχασίου και δυσαρέστησε ολόκληρη τη χώρα.

Το χειρότερο με τον «Κακοκράτη» του κ. Μιχελάκη είναι ότι παγιώνεται η αίσθηση ότι η κυβέρνηση και ειδικά η Νέα Δημοκρατία δεν θέλουν να αλλάξουν· θα προτιμήσουν τις παλιές κοτσαμπασίδικες πρακτικές που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία παρά να λειτουργήσουν ορθολογικά. Για παράδειγμα, σήμερα όλοι στη Λέσβο στοιχηματίζουν ότι ένας από τους νέους δήμους του νησιού θα έχει έδρα την Αγία Παρασκευή. Τι ξεχωριστό έχει το συγκεκριμένο χωριό, το οποίο απέχει ελάχιστα χιλιόμετρα από την Καλλονή, μεγάλο κέντρο της Λέσβου; Είναι υπόσχεση του κ. Χαράλαμπου Αθανασίου, ο οποίος κάνει τους προσωπικούς εκλογικούς του σχεδιασμούς για τη βουλευτική έδρα Λέσβου.

Ετσι, πριν καν εφαρμοστεί για μια ολόκληρη τετραετία ο Καλλικράτης, ο κ. Μιχελάκης διακηρύσσει ότι δεν λειτουργεί, και ειδικά στη Λέσβο πρέπει να αλλάξει. Η δε προχειρότητα με την οποία προωθούνται οι αλλαγές, φαίνεται από το γεγονός ότι το νέο μοντέλο δεν έχει ακόμη σταθεροποιηθεί σε αριθμό δήμων της Λέσβου. Πότε ο ενιαίος δήμος σπάει σε τέσσερις, πότε σε τρεις και πότε σε πέντε. Τόσο καλά...

Μόνο που στο νησί υπάρχουν «ιδιάζουσες δυσλειτουργίες», όπως έγραψαν οι φορείς της Μήθυμνας (Μόλυβος) Λέσβου σε υπόμνημά τους. Αυτές έχουν το όνομα του, γνωστού παλιότερα από τα πάνελ της τηλεόρασης, Δημήτρη Βουνάτσου. «Δεν υπήρξε καμιά βούληση για τη συστηματοποίηση τη κατανομής αρμοδιοτήτων με γνώμονα τις ανάγκες του πολίτη, δεν ασκήθηκαν οι πρόνοιες και οι προνομίες που ο νόμος δίνει στις μικρές τοπικές κοινότητες, ούτε οι δυνατότητες εγκαίρου σχεδιασμού λύσεων των ποικίλων προβλημάτων των χωριών».

Θα περίμενε κανείς σε μια χώρα υπό χρεοκοπία οι υπουργοί να εργάζονται νυχθημερόν για τη σωτηρία της. Να περικόπτουν δαπάνες αντί να τις αυξάνουν. Αμ, δε! Οι μικροπολιτικοί σχεδιασμοί ήταν πάντα προτεραιότητα. Είτε στα εύκολα είτε στα δύσκολα χρόνια.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας