Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

Η ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΡΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΕΣ

του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα
Με την ευκαιρία της έλευσης της εορτής των Τριών Ιεραρχών (30 Ιαν.), προστατών των Ελληνικών Γραμμάτων, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, με εγκύκλιό της για τους Τρεις Ιεράρχες, απευθύνεται ‘’προς τους μαθητές και τις μαθήτριες  όλων  των Ελληνικών Σχολείων’’ και με λόγο πραότητας, κατανοητό, σύντομο, περιεκτικό, υπεύθυνο, έγκυρο, ουσιαστικό, πατρικό και αγαπητικό επιθυμεί να αγγίξει τις καρδιές των μαθητών, να αφυπνίσει το νου, να εμπνεύσει, να στοιχίσει και να ενεργοποιήσει τις υπάρξεις τους μέσα στο (και από το) φως ‘’των Τριών Μεγίστων Φωστήρων της Τρισηλίου Θεότητος’’.

Ώστε να τοποθετήσουν, οι νέοι, την αδιαίρετη ακεραιότητα των υπάρξεών τους μέσα στην κοινωνία του Αγίου Πνεύματος, την Εκκλησία, ως σφαιρικές και ολοκληρωμένες προσωπικότητες, καταπολεμώντας τον ατομισμό και τον εγωκεντρισμό και ενισχύοντας άφοβα την ανοιχτή κοινωνικότητα και φιλαδελφία.    

Το σημαντικό αυτό κείμενο το διαθέτουμε σε φωτοαντίγραφα από τον Ιερό Ναό του Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω στον καθένα μαθητή (στην καθεμιά μαθήτρια) στους εκπαιδευτικούς των Σχολείων του Βελβεντού, όσων που θα ήθελαν να το προμηθευτούν. Ολόκληρο το κείμενο της Ιεράς Συνόδου έχει ως εξής.

Η ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
Προς τους μαθητές και τις μαθήτριες όλων των Ελληνικών Σχολείων

Αγαπητά μας παιδιά
Από τις πρώτες ημέρες της Ανεξαρτησίας του Ελληνικού Κράτους, οι πρόγονοί μας, εκείνοι δηλαδή που αγωνίσθηκαν το 1821 για να ελευθερωθούμε, καθιέρωσαν να τιμώνται οι Τρεις Ιεράρχες ως οι προστάτες των Ελληνικών Γραμμάτων. Η εορτή τους, στις 30 Ιανουαρίου, δεν είναι μία απλή αργία. Είναι μία ημέρα εκκλησιασμού και πνευματικού εορτασμού για να μπορέσετε και σεις μαζί με τους γονείς και τους δασκάλους σας να εμπνευσθείτε από τη ζωή και τα διδάγματα των Τριών Μεγίστων Φωστήρων της Τρισηλίου Θεότητος.
Ο Μέγας Βασίλειος, ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος και ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος έζησαν τον Δ’ αιώνα μ.Χ., σε μία εποχή κατά την οποία υπήρχαν έντονες συζητήσεις και διαφωνίες μεταξύ των Χριστιανών και των πιστών της αρχαίας θρησκείας. Οι τρεις αυτοί άνδρες, με τη βοήθεια του Αγίου Πνεύματος και στηριγμένοι στην άριστη γνώση της αρχαιοελληνικής κλασικής παιδείας, έδωσαν τη λύση. Τόνισαν ότι εμείς οι Χριστιανοί δεν απορρίπτουμε τη μελέτη των αρχαίων κειμένων, αλλά η μελέτη αυτή γίνεται επιλεκτικά και προσεκτικά. Απορρίπτουμε κάθε δοξασία που θα μπορούσε να μας απομακρύνει από την αναζήτηση του Ενός και Αληθινού Θεού και διατηρούμε κάθε στοιχείο που διαπλάθει το ήθος μας, σταθεροποιεί τις αξίες μας, βελτιώνει τη σχέση μας με το Θεό, με τους συνανθρώπους μας, με την κοινωνία.
Η Παιδεία, όπως την καλλιέργησαν οι Τρεις Ιεράρχες δεν αποβλέπει μόνον στη συσσώρευση γνώσεων και πληροφοριών ούτε στη δημιουργία ανθρώπων-ρομπότ. Ελληνορθόδοξη Παιδεία σημαίνει διαμόρφωση χαρακτήρων (γι’ αυτό τη λέμε μόρφωση), διάπλαση σφαιρικών και ολοκληρωμένων προσωπικοτήτων, ενίσχυση της φιλανθρωπίας, και της κοινωνικότητας, καταπολέμηση του ατομισμού και του εγωκεντρισμού.
Σε μία εποχή πολύπλευρης κρίσης, όπως η σημερινή, συνάνθρωποί μας υποφέρουν και αξίες χλευάζονται. Δεν μπορούμε να μένουμε απαθείς μπροστά στο δράμα του διπλανού μας, του πλησίον μας. Ούτε μπορούμε να επιτρέψουμε να γκρεμίζονται τα όσια και τα Ιερά του λαού μας και του Γένους μας. Οι Τρεις Ιεράρχες και ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, από τη γέννηση του οποίου συμπληρώνονται τριακόσια χρόνια, αγωνίσθηκαν για μία Παιδεία, η οποία στρέφει τον άνθρωπο προς τον Θεό, προς τον υγιή και αφανάτιστο πατριωτισμό, προς τον σεβασμό του ανθρωπίνου προσώπου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προς την αυτοθυσία και την προσφορά.
Ας αξιοποιήσουμε αυτήν την πανηγυρική ημέρα τιμής και μνήμης των Τριών Ιεραρχών για να εμπλουτίσουμε τη ζωή μας από τον πλούτο της Ελληνορθόδοξης Παράδοσής μας, από τα κείμενα των τριών αυτών μεγάλων Πατέρων της Εκκλησίας μας, από τη γλώσσα τους, που καταδεικνύει τη συνέχεια του Ελληνισμού, από την εντυπωσιακή παιδεία τους, από την κοινωνική ευαισθησία τους. Ας δοκιμάσουμε ευφροσύνη από τη σωφροσύνη τους, ας θαυμάσουμε το οικουμενικό και πανανθρώπινο μήνυμά τους, ας προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε το ευρύ φάσμα της Ελληνικής και Ορθόδοξης Παιδείας τους. Ας μετατρέψουμε την ημέρα αυτή σε μία ευκαιρία μελέτης, περισυλλογής και γόνιμου προβληματισμού και όχι απλώς σε μία ημέρα χωρίς μαθήματα στο σχολείο.
Η Εκκλησία της Ελλάδος γνωρίζει το άγχος σας και τις μέριμνές σας, αγαπητά μας παιδιά. Προσευχόμαστε για σας και ευχόμαστε καλή επιτυχία και παρά Θεού ευόδωση των προσπαθειών σας.
Οι Τρεις Ιεράρχες μακάρι να γίνουν οδοδείκτες της πνευματικής πορείας του καθενός και της καθεμιάς από σας.
Αθήνα, Ιανουάριος 2014
Με πατρική αγάπη και θερμές ευχές,
Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ,
Ο ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ
ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ

Για την αντιγραφή
π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας
παπαδάσκαλος
28-1-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας