Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

Νέοι επιχειρηματίες καινοτομούν

της Ιωάννας Κωσταρέλλα από το ΧΡΟΝΟ
Στο πρόσφατο διευρυμένο συνέδριο για την ανεργία που έγινε το Σάββατο στην Κοζάνη με πρωτοβουλία των γραφείων των ευρωπαϊκών θεσμών στην Ελλάδα, δύο πράγματα αναδείχθηκαν που έχουν ξεχωριστή σημασία.
Το πρώτο αφορά στο έλλειμμα ενημέρωσης που έχουμε γενικά για την Ευρώπη και τα εργαλεία της. Αυτό είναι ευθύνη και της Ε.Ε., αλλά και δική μας που δεν αναζητούμε με αποτελεσματικό τρόπο τα διαθέσιμα μέσα που προσφέρουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί για κάθε θέμα και ιδιαίτερα γι’ αυτό της ανεργίας.

Το δεύτερο αφορά στον τρόπο με τον οποίο νέοι άνθρωποι καινοτομούν. Πως; Την απάντηση έδωσε με πολύ γλαφυρό τρόπο μια νεαρή επιχειρηματίας που παράγει την πρώτη ελληνική παιδική τροφή από βιολογικές πρώτες ύλες, λέγοντας «είδα ότι δεν υπάρχει κάτι τέτοιο στα ράφια και αποφάσισα να καλύψω αυτό το κενό».
Συνήθως, λειτουργούμε αντίστροφα. Περιμένουμε να βγει κάποιο συγχρηματοδοτούμενο ευρωπαϊκό πρόγραμμα που θα ορίζει τις επιχορηγούμενες δραστηριότητες και πάνω εκεί να πατήσουμε για να κάνουμε την πρότασή μας.
Οι άνθρωποι αυτοί που μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους στο Κοβεντάρειο έδειξαν τον αντίστροφο δρόμο. Βρίσκουμε τι λείπει και τι μπορεί να πάει καλά και στη συνέχεια κυνηγούμε τα ευρωπαϊκά εκείνα εργαλεία που θα στηρίξουν την προσπάθειά μας. Eτσι αυξάνουμε και τις πιθανότητές μας να πετύχουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας