Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014

Κουβέλης: «Σκίσιμο» του μνημονίου σημαίνει επιστροφή στη δραχμή

«Αν κάποιοι πιστεύουν ότι αύριο σκίζουν το μνημόνιο, καλύτερα να επιλέξουν το plan B, την επιστροφή στη δραχμή», είπε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης, κατά την επίσκεψη του στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της Θεσσαλονίκης.

Ο ίδιος υπεραμύνθηκε της μέχρι σήμερα πολιτικής του λέγοντας ότι δεν ψήφισε κανένα μνημόνιο, ούτε μεσοπρόθεσμα, ούτε εφαρμοστικούς νόμους, ωστόσο χαρακτήρισε «λάθος» την άποψη ότι δεν θα μας έδιωχναν από το ευρώ, διότι θα κατέρρεε η Ευρωζώνη.


Επίσης τόνισε ότι η ΔΗΜΑΡ συμμετείχε στην κυβέρνηση συνεργασίας αναλαμβάνοντας την πατριωτική της ευθύνη, επειδή η Ελλάδα είχε χρεοκοπήσει ουσιαστικά και υπήρχε ο κίνδυνος να χρεοκοπήσει και τυπικά.

Για το κλίμα που επικρατεί σε βάρος της Ελλάδας ο κ. Κουβέλης είπε ενδεικτικά ότι από ευγένεια δεν τον βρίζουν στις συναντήσεις που κάνει στο εξωτερικό.

«Θα μου ήταν εύκολο να εκβιάσω με το 6,3%», αλλά δεν επέλεξα να ιππεύσω πάνω στο κύμα της αγανάκτησης, της δημαγωγίας και του λαϊκισμού", σημείωσε ο κ. Κουβέλης και στη συνέχεια εξήγησε τους λόγους που τον οδήγησαν να αποχωρήσει από την κυβέρνηση, λέγοντας πως ένας από αυτούς ήταν και το φορολογικό, διότι άλλα είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση και άλλα έκανε.

Σε ότι αφορά στο χρέος επισήμανε πως αν δεν υπάρξει αναδιάρθρωση, δεν θα μπορέσει ποτέ να το εξυπηρετήσει η χώρα μας.

Υποστήριξε ότι απαιτείται σκληρή διαπραγμάτευση με στόχο να υπάρξει χρονική επιμήκυνση, μεταφορά μέρους του χρέους στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, μέσω των ευρωομολόγων, και περικοπή μέρους του χρέους.

Ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου, Παναγιώτης Παπαδόπουλος, και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Εμπόρων, Ιωάννης Μανδρίνος, τόνισαν ότι είναι τεράστια τα προβλήματα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των επαγγελματιών και ζήτησαν να ληφθούν άμεσα μέτρα αντιμετώπισης «πριν να κλείσουμε όλοι μας», όπως είπαν χαρακτηριστικά.

Κατήγγειλαν ότι οι νέοι φορολογικοί νόμοι λειτουργούν εξοντωτικά και τόνισαν πως «ανάπτυξη με δανεικά δεν γίνεται».

Ζήτησαν δε από τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ να στηρίξει τα αιτήματα τους στη Βουλή.

Ο κ. Κουβέλης δεσμεύτηκε ότι θα το κάνει με συγκεκριμένες προτάσεις στα διάφορα ζητήματα.

Ο ίδιος τόνισε ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος εξόδου από την κρίση, από τη στήριξη του επιχειρείν και κάλεσε την κυβέρνηση πιέσει τις τράπεζες να ανοίξουν τους κρουνούς χρηματοδότησης προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Καταλόγισε στην κυβέρνηση «πολιτική βλακεία» σε ότι αφορά στην πολιτική της στο Ασφαλιστικό και είπε ότι η ΔΗΜΑΡ έχει καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση και περιμένει.

Για τα φορολογικά πρόστιμα τόνισε ότι είναι «έξω από κάθε συνταγματική ανοχή» λέγοντας χαρακτηριστικά: «Εχω αρχίσει να έχω ανασφάλεια δικαίου βλέποντας τους φορολογικούς νόμους».
http://www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας