Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014

Σημαία στο μπαλκόνι

της Ιωάννας Κωσταρέλλα από το ΧΡΟΝΟ
Ο καθένας γιορτάζει την επέτειο όπως θέλει. Aλλος με σημαία στο μπαλκόνι, άλλος με καφέ στον πεζόδρομο. Είναι θέμα φιλοσοφίας. Ουδείς έχει το μονοπώλιο της ορθής αντίληψης του εορτασμού της εθνικής επετείου.
Oταν βάζεις, όμως, τη σημαία στο μπαλκόνι, είναι καλό να νοηματοδοτείς την πράξη αυτή με την περαιτέρω αναζήτηση και μελέτη της ιστορικής αλήθειας που οδηγεί σε διαπιστώσεις χρήσιμες για το ποιοι είμαστε και από που ερχόμαστε.
Oσο πιο δογματικά αντιμετωπίζει κανείς τις επετείους, ως επαναλαμβανόμενες  μόνο υπενθυμίσεις κάποιου ηρωϊκού γεγονότος, τόσο λιγότερες ευκαιρίες έχει να αντιληφθεί τις πραγματικές συνθήκες κάτω από τις οποίες συγκροτήθηκε η εθνική μας ταυτότητα για την οποία θέλουμε να είμαστε περήφανοι σήμερα.
Τα μαθήματα ιστορίας δεν διδάσκονται αποκλειστικά στις σχολικές αίθουσες, όπως και ο πατριωτισμός δεν αποτελεί αποκλειστικό προνόμιο κάποιων.
Σε μια ελεύθερη και δημοκρατική κοινωνία όλα αυτά έχουν τη δική τους ξεχωριστή αξία και δίνουν στον καθένα από μας το περιθώριο να τα δει με τη δική ματιά. Αυτό είναι και το νόημα μιας εθνικής επετείου, κατά την οποία μέσα από τη διαφορετικότητα αντιλαμβανόμαστε την αλλαγή και την ανάγκη να προσπαθήσουμε όλοι μαζί για το καλύτερο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας