Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014

Ανάγνωση στους Ιερούς Ναούς Ευχαριστήριου Γράμματος του Σεβ. Μητροπολίτου Σερβίων και Κοζάνης κ.κ. Παύλου



του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα
 Την παρελθούσα Κυριακή, 23-3-2014 (Κυριακή της Σταυροπροσκύνησης) διαβάστηκε σε όλους τους Ιερούς Ναούς της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης το υπ’ αριθμ. 358/13-3-2014 ‘’ιεροσφράγιστο γράμμα’’ του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη μας κ. Παύλου, που απευθύνεται ‘’προς άπαντας τους Αιδεσιμ. Εφημερίους, τα Εκκλησιαστικά Συμβούλια και το Χριστεπώνυμο πλήρωμα της καθ’ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως’’ στο οποίο ο Σεβασμιώτατος εκφράζει ‘’τις πιο θερμές ευχαριστίες’’
του ‘’για την ποικίλη προσφορά και συμπαράσταση στο έργο της καθ’ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως στον τομέα της φιλανθρωπίας και της αγάπης’’, ‘’στα καταστήματα της πόλεως και των χωρίων και σε όλους τους Χριστιανούς που προσέφεραν ό,τι μπορούσαν…υπέρ των σεισμόπληκτων της Κεφαλλονιάς’’.

Αυτό που διαπιστώσαμε, από την ανάγνωση του Γράμματος στον Ιερό Ναό του Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω Βελβεντού, ήταν, κατ’ αρχάς, η χαρά των ακροατών, που φάνηκε στα πρόσωπά τους από τις ευχαριστήριες ευχές του Μητροπολίτη και το αίσθημα της τόνωσης από την επιβράβευση στην ολοπρόθυμη και από καρδιάς ανταπόκρισή τους (χωρίς χρονοτριβή, αμφισβητήσεις και παλινωδίες) στην πρόσκληση του Μητροπολίτη ‘’για την αλληλεγγύη προς τον πληγέντα συνάνθρωπο’’ συνδρομή και συμμετοχή τους, με ό,τι ο καθένας με εμπιστοσύνη, στο Ναό της πόλης ή του χωριού του, απόθεσε.

Καταλαβαίνουμε πόσο εύθραυστοι είμαστε, πόσο έχουμε την ανάγκη ο ένας του άλλου, ότι είμαστε αλληλεξαρτώμενοι ως προσωπικές μονάδες και ως τοπικές κοινωνίες. Όποιος (πρόσωπο ή συλλογικότητα) υψώνει εγωιστικά το ανάστημα της αυτάρκειάς του, υψώνει την ανοησία του και την τυφλότητά του.

Ο λαός απλώνει το χέρι του προς το συνάνθρωπό του, όχι ως απώθηση, αλλ’ ως αλληλεγγύη, ως κατανόηση, ως συναντίληψη και σχέση. Όλα έρχονται πιο κοντά. Αποκτούν χάρη. Στα πράγματα και στη μετάδοσή τους υπάρχει ένα νόημα. Σαν και να σχεδιάζεται το όραμα του μέλλοντός μας για την κοινωνία της αλληλο-συμπληρωματικότητας.  

Το ευχαριστήριο Γράμμα του Σεβασμιωτάτου προς το λαό έχει ως εξής:

‘’Σεβαστοί Πατέρες και τέκνα εν Κυρίω αγαπητά,

Με το ιεροσφράγιστο αυτό γράμμα θα ήθελα να απευθύνω τις πιο θερμές μου ευχαριστίες για την συμμετοχή σας, στην συγκέντρωση αγαθών υπέρ των σεισμόπληκτων της Κεφαλλονιάς.

Οι ευχαριστίες μου αυτές απευθύνονται στους Εφημερίους των Ενοριών, στα Εκκλησιαστικά Συμβούλια, στα καταστήματα της πόλεως και των χωρίων και σε όλους τους Χριστιανούς που προσέφεραν ό,τι μπορούσαν.

Γνωρίζω ότι ολόκληρος ο Ελληνικός λαός περνάει δύσκολες ώρες με την οικονομική κρίση που μαστίζει την χώρα μας, ο ανθρώπινος πόνος είναι αρκετά μεγάλος και οι οικονομικές δυσχέρειες πολλών Χριστιανών είναι πολλές αλλά αυτό δεν σας άφησε ασυγκίνητους στο δράμα που περνάει ο λαός της Κεφαλλονιάς με το να συμμετέχει ο καθένας είτε με το περίσσευμα είτε με το υστέρημα.

Είμαι περήφανος για εσάς, για την εμπιστοσύνη σας στην τοπική Εκκλησία, για την φιλανθρωπία σας, για την αλληλεγγύη σας προς τον πληγέντα συνάνθρωπό μας. Ευχαριστώ και προσεύχομαι για όλους σας. Πάντοτε να έχετε στα σπίτια σας υλικά αγαθά και ανέσεις περισσότερο όμως να είστε γεμάτοι από καλωσύνη, ευγένεια και πίστη στον Πανάγαθο Θεό.

Αφού και πάλι σας ευχαριστήσω για την ποικίλη προσφορά και συμπαράστασή σας στο έργο της καθ’ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως στον τομέα της φιλανθρωπίας και αγάπης, εύχομαι ο Θεός της αγάπης να σας ευλογή πλούσια.
Ο Μητροπολίτης
Ο Σερβίων και Κοζάνης Παύλος’’.

Για την αντιγραφή
π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας
παπαδάσκαλος
27-3-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας