Επίκαιρα Θέματα:

Κυριακή 30 Μαρτίου 2014

H Περιηγητική λέσχη Κοζάνης στον Αγ. Διονύσιο Βελβεντού

του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα

Στον Ιερό Ενοριακό Ναό του Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω Βελβεντού για συμμετοχή της στην Ακολουθία των Δ’ Χαιρετισμών προσήλθε (28-3-2014) η Περιηγητική Λέσχη Κοζάνης. Στο μέσον του Ναού και σε ξύλινο προσκυνητάρι ήταν τοποθετημένη η εικόνα της Θεοτόκου Μαρίας στολισμένη με λουλούδια, γαρίφαλα και άλλες πρασινάδες της εποχής. Μια αναμμένη λαμπάδα εκπροσωπούσε παρόντες και απόντες, εργαζόμενους, αρρώστους, ταξιδεύοντες, όλους.


Ο αναγνώστης διάβασε τα του Μικρού Αποδείπνου, οι ψάλτες έψαλαν τον Κανόνα: ‘’Ανοίξω το στόμα μου…’’, ο παπάς διάβασε την Δ’ Στάση των Χαιρετισμών: ‘’Τείχος ει των Παρθένων, Θεοτόκε Παρθένε και πάντων των εις σε προστρεχόντων…’’ τελειώνοντας με το Άγγελος Πρωτοστάτης ουρανόθεν επέμφθη, ειπείν τη Θεοτόκω τω χαίρε…’’ 

Ο Πρόεδρος της Λέσχης κ. Ευθύμιος Κουτσούνακος, όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και πολλά από τα μέλη της λέσχης (άνδρες και γυναίκες) συμμετείχαν προσευχητικά στην ι. Ακολουθία σιγοψάλλοντας μαζί με το υπόλοιπο εκκλησίασμα - και ακολουθώντας τους ψάλτες - τροπάρια του Κανόνα: ‘’Μωσής κατενόησεν εν βάτω, το μέγα μυστήριον του τόκου σου, Παίδες προεικόνισαν, τούτον εμφανέστατα, μέσω πυρός ιστάμενοι και μη φλεγόμενοι, ακήρατε αγία Παρθένε…’’,  το Κοντάκιον ‘’Τη Υπερμάχω Στρατηγώ…’’, στίχους από τους Χαιρετισμούς: ‘’Χαίρε, δι ης βρεφουργείται ο Κτίστης…’’, φράσεις του Αποδείπνου: ‘’Άσπιλε, αμόλυντε, άχραντε, αγνή Παρθένε…σβέσον τα πεπυρωμένα βέλη του πονηρού τα καθ’ ημών δολίως κινούμενα’’ και τέλος το καταληκτικό τροπάριο της Ακολουθίας: ‘’Την ωραιότητα της Παρθενίας σου…’’.







Στο Αναλόγιο έψαλαν: ο Γιάννης Τζινίκος, ο Αθανάσιος Κουτσιούκης, η Δήμητρα Κίτση-Βαλωμά, ο Γιώργος Καραγιάννης, ο Γιάννης Παπαγόρας και ο Βασίλης Καρανώτας.

Μετά την Ακολουθία τα μέλη της λέσχης φιλοξενήθηκαν στο ζεστό και φωτεινό Αρχονταρίκι του Ναού, όπου οι Γυναίκες του Ναού ετοίμασαν και προσέφεραν τσάι και νηστήσιμα εδέσματα.  

Η Περιηγητική Λέσχη Κοζάνης, όπως μας είπε ο Πρόεδρός της, ιδρύθηκε το 1936. Σήμερα αριθμεί περί τα 200 μέλη από τα οποία τα 100 είναι ενεργά. Ένας από τους ιδρυτικούς σκοπούς της Λέσχης ήταν και είναι η προβολή των ομορφιών του τόπου μας. Η Λέσχη συμμετέχει σε όλες τις εκδηλώσεις που υπηρετούν αυτόν και παρόμοιους στόχους και συμβάλλει όσο μπορεί στην πραγματοποίησή τους. Η Περιηγητική Λέσχη Κοζάνης έχει δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το Μοναστήρι της Αγίας Τριάδος (Λαριούς). Μάλιστα έχει προβεί και σε δαπάνες για την αναστήλωσή του από τις ζημιές που υπέστη στο γνωστό καταστρεπτικό σεισμό. Κάθε χρόνο ‘’τελεί’’ Θεία Λειτουργία στο Μοναστήρι της Λαριούς στην οποία προσέρχονται πολλοί Κοζανίτες και άλλοι πιστοί από τα γύρω χωριά.

Ο Ιερός Ναός του Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω Βελβεντού εκφράζει τη χαρά του για τον εκκλησιασμό της Περιηγητικής Λέσχης Κοζάνης.

Και προσεύχεται στην Παναγία, στο ελκτικό προσωπικό και ενοποιό κέντρο, μέσα στο οποίο ‘’βρεφουργείται ο Κτίστης’’ και ‘’καινουργείται η κτίσις’’: Χαίρε, δι ης νεουργείται η κτίσις. Χαίρε, δι ης βρεφουργείται ο Κτίστης.

Για την απελευθέρωσή μας από τα εγωτικά και πείσμονα πάθη στο σύνδρομο μιας έωλης ‘’συλλογικής μοναδικότητας’’ (όσων που αυτο-εγκλωβισμένοι σ’ αυτό, τροφοδοτούνται από αυτό και το τροφοδοτούν, φαύλος κύκλος δηλαδή) που είναι επιζήμιο στον τ(ρ)όπο και προκαλεί αποστροφή και διχασμό.

π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας
παπαδάσκαλος
29-3-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας