Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 27 Μαΐου 2014

Η έφοδος στα χειμερινά ανάκτορα αναβλήθηκε

Του Αντώνη Δαλίπη
Η νίκη ή η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές είναι σημαντική, αποτελεί ισχυρό μήνυμα προς την κυβέρνηση, αλλά δεν συνιστά «έφοδο στα χειμερινά ανάκτορα».
Η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ-Νέας Δημοκρατίας είναι αξιοσημείωτη αλλά η αξιωματική αντιπολίτευση αποδείχτηκε ότι δεν κατάφερε να δημιουργήσει εκλογικό ρεύμα, ικανό σε τέτοιο βαθμό που να επιτρέπει ισχυρισμούς για πολιτικές ανατροπές και για δημιουργία ενός νέου σκηνικού.
Αλλωστε οι ευρωεκλογές έχουν τη δική τους σημασία, τα αποτελέσματα περιέχουν ένα άκρως πολιτικό μήνυμα, μπορεί και να είναι ακόμη και πρόδρομος για τις βουλευτικές εκλογές, αλλά σίγουρα δεν βγάζουν κυβερνήσεις στην παρούσα φάση.

Οι Ελληνες ψηφοφόροι έστειλαν το μήνυμα, έχοντας όμως υπόψη να μην κινδυνεύσει η σταθερότητα και κυρίως η προσπάθεια για έξοδο της οικονομίας από την κρίση.
Αύριο και κυρίως τις επόμενες ημέρες η αγορά, με την ευρύτερη έννοια του όρου, θα κάνει τον δικό της απολογισμό και με τις ευαίσθητες κεραίες της θα μετρήσει τα αποτελέσματα και θα αντιδράσει ανάλογα.
Η εντύπωση είναι ότι οι αναταράξεις στην οικονομία αποφεύγονται και οι αναλυτές πλέον μεταθέτουν το ενδιαφέρον τους για το φθινόπωρο.
Οπωσδήποτε όμως τα αποτελέσματα δεν δικαιώνουν τις προσδοκίες που εκδηλώθηκαν με το σύνθημα «στις 25 Μαϊου ψηφίζουμε στις 26 φεύγουν».
Ο ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε να ψαλιδίσει τη σημασία της μεγάλης νίκης του θέτοντας και τον πήχυ υψηλότερα ακόμα και με το άθροισμα των δύο κομμάτων που συγκυβερνούν.
ΤΟ ΠΑΣΟΚ με την «Ελιά» στάθηκε όρθιο και αυξάνει τον ρόλο που καλείται να διαδραματίσει την επόμενη ημέρα στον χώρο της κεντροαριστεράς.
Παρά τα χαμηλά ποσοστά που συγκέντρωσε και τις απώλειες σε σχέση με τη δύναμή του στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου του 2012 αποδεικνύει ότι οι ρίζες του στο εκλογικό σώμα διατηρούνται ζωντανές παρά τα μεγάλα τραύματα που έχει υποστεί.
Ακόμη για την οικονομία και την πορεία της χώρας μέσα στη μεγάλη οικογένεια της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το μήνυμα είναι πιο σαφές εάν στο άθροισμα ΝΔ-ΠΑΣΟΚ υπολογιστούν και οι άλλες μικρότερες φιλοευρωπαϊκές πολιτικές δυνάμεις, χωρίς να λησμονούνται στο σημείο αυτό και οι αναφορές στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ του ευρώ και της ΕΕ.
Το συμπέρασμα είναι ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών στέλνει ηχηρά μηνύματα για την οικονομική πολιτική που εφαρμόστηκε έως τώρα.
Πιο ηχηρό όμως είναι το μήνυμα που αποστέλλεται σε όλα ανεξαιρέτως τα κόμματα, ακόμα και προς τον μεγάλο νικητή, τον ΣΥΡΙΖΑ.
Σίγουρα οι εξελίξεις στα κόμματα προσεχώς θα είναι δομικές και τελικά θα τείνουν να διαμορφώσουν ένα νέο πολιτικό σκηνικό.
imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας