Επίκαιρα Θέματα:

Σάββατο 28 Ιουνίου 2014

Στην Κοζάνη η εκστρατεία πρόληψης για τον σακχαρώδη διαβήτη!

Η Εκστρατεία “Με οδηγό το Διαβήτη”, μια προσπάθεια Αφύπνισης, Ενημέρωσης, Εκπαίδευσης και Διαχείρισης που αφορά τη νόσο του Σακχαρώδη Διαβήτη βρέθηκε και στην Κοζάνη!
Η πόλη της Κοζάνης ήταν δέκατος τρίτος σταθμός της Εκστρατείας για δύο (2) ημέρες, χθες Παρασκευή και σήμερα Σάββατο 28 Ιουνίου και ώρες 10:00-14:00, με ειδικά βανάκια που έχουν σταθμεύσει στην κεντρική πλατεία Κοζάνης και κάνουν στον κόσμο εξετάσεις, καθώς και τους ενημερώνουν για το τι ακριβώς θα πρέπει να προσέχουν!

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά μιλώντας στον "Π.Λ." η υπεύθυνη επικοινωνίας της εκστρατείας Ελίνα Δρακοπούλου: "18 πόλεις σε όλη την Ελλάδα είναι σταθμός στην προσπάθεια αφύπνισης, ενημέρωσης και πρόληψης, πάνω στην πολύ σημαντική νόσο του σακχαρώδη διαβήτη. Ξεκινήσαμε στις 4 Ιουνίου στην Αθήνα και η όλη προσπάθεια θα ολοκληρωθεί στις 9 Ιουλίου στη Ρόδο. Σήμερα είμαστε στην Κοζάνη, στην κεντρική πλατεία, ενώ θα είμαστε και το Σάββατο από τις 10 το πρωί μέχρι τις 21 το μεσημέρι".
Επιστήμονες, εξειδικευμένοι γιατροί έδωσαν στον κόσμο συμβουλές, έκαναν ερωτήσεις υγείας αλλά και διατροφικού περιεχομένου, ενώ πραγματοποίησαν και μετρήσεις ζαχάρου ώστε να δει ο κάθε πολίτης σε ποιο επίπεδο είναι το σάκχαρό του. Η διαδικασία που ακολουθείται εφόσον εντοπιστεί μια υψηλή μέτρηση είναι η ακόλουθη: το κλιμάκιο των γιατρών προχωράει σε μια σειρά πιο εξειδικευμένων εξετάσεων, ενώ το απόγευμα της Παρασκευής ήταν προγραμματισμένες να γίνουν οι ιατρικές εξετάσεις (βυθοσκόπηση) από την οφθαλμίατρο. "Εμείς δεν είμαστε τίποτα περισσότερο αλλά το έναυσμα για να επισκεφθούν οι άνθρωποι τους γιατρούς της πόλης τους και να ελέγξουν το σάκχαρό τους". Στην μέχρι τώρα πορεία της εκστρατείας εντοπίστηκαν ήδη μέχρι χθες περί τα 54 νέα, αδιάγνωστα περιστατικά, ανθρώπων δηλαδή που δεν γνώριζαν ότι είχαν πρόβλημα με το σάκχαρό τους. Ένα από τα αρνητικά στοιχεία του διαβήτη είναι πως δεν έχει συμπτώματα. Αυτό που συμβουλεύουν οι επιστήμονες είναι προσοχή στη διατροφή, άσκηση  (περπάτημα) και νερό.
Το απόγευμα της Παρασκευής ακολούθησε ομιλία για τον Σακχαρώδη Διαβήτη  στην αίθουσα “Κοβεντάρειο” του Δήμου Κοζάνης,  από τον Βασιλακόπουλο Βασίλειο – καρδιολόγο και πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου, με θέμα «Διαβήτης και Στεφανιαία νόσος», τον Ιορδανίδη Τριαντάφυλλο – Αγγειολόγο, με θέμα «Περιφερική Αγγειοπάθεια και Διαβητικό πόδι» και την Έλενα Κούτση– κλινική Διατροφολόγο.

Στόχος η πρόληψη

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης αφορά σήμερα πάνω από 1.300,000 ανθρώπους στη χώρα μας οι οποίοι πάσχουν από τη νόσο, παρουσιάζοντας σταθερά αυξητικές τάσεις κυρίως στις νεότερες ηλικίες, σύμφωνα με μελέτες που γίνονται συστηματικά από τους αρμόδιους επιστημονικούς φορείς.
Η ενημέρωση του ευρέως κοινού για την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση της νόσου μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο στη μείωση των ποσοστών εμφάνισης νέων περιστατικών ενώ η γνώση για τους τρόπους αντιμετώπισης της νόσου και τη ζωή των ασθενών μετά τη διάγνωση αφορά τόσο τους ίδιους τους ασθενείς όσο και τους οικείους τους, ιδιαιτέρως δε τους γονείς των παιδιών με σακχαρώδη διαβήτη.
Με αφορμή τα παραπάνω, η εκστρατεία Με Οδηγό το Διαβήτη, είναι μια ιδιωτική πρωτοβουλία και έχει έναν μόνο σκοπό, να αφυπνίσει άτομα όλων των ηλικιών στην Ελλάδα, να τα "βγάλει" απ το σπίτι και την αναβλητικότητά τους και να τα προσελκύσουμε σ έναν "κινητό", ειδικά διαμορφωμένο χώρο όπου θα ενημερωθούν, θα εκπαιδευτούν και θα εξετασθούν, από εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό.

Β.Σ.
http://www.prlogos.gr

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Πρόκειται για μια ακόμη ΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ οργάνωση!
Ποιός να ξέρει άραγε πόσα χρήματα πήραν απ΄ το κράτος μας, γι αυτη΄την "ενημέρωση" του κόσμου!
Και σε ποιους ανήκει;

Το Προφίλ μας