Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 5 Ιουνίου 2014

Ελπίδα σε γυναίκες- θύματα βίας δίνει το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Κοζάνης

του Γιάννη Κωσταρέλλα από το ΧΡΟΝΟ
 «Δεν είσαι η μόνη- Δεν είσαι μόνη» είναι το μήνυμα που απευθύνει το  Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Κοζάνης ώστε να σπάσει ο κύκλος της σιωπής,  σε γυναίκες που υφίστανται βία (ενδοοικογενειακή, σεξουαλική παρενόχληση, βιασμό, trafficking) και πολλαπλές διακρίσεις (μετανάστριες, αιτούντες άσυλο, γυναίκες με αναπηρία, μονογονείς κτλ.).
Μια δομή που ξεκίνησε να λειτουργεί από τις  21 Φεβρουαρίου 2014 και στελεχώνεται από  ειδικό επιστημονικό προσωπικό συμβούλων
εξειδικευμένων στην προσέγγιση των γυναικών με την οπτική του φύλου και παρέχει δωρεάν  υπηρεσίες πληροφόρησης και συμβουλευτικής στις γυναίκες που απευθύνονται σε αυτά, στο πλαίσιο ολοκληρωμένων δράσεων ψυχοκοινωνικής στήριξης.
Στο Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Κοζάνης παρέχονται εξειδικευμένες υπηρεσίες πληροφόρησης και συμβουλευτικής στους τομείς:

α) ψυχοκοινωνική και νομική στήριξη γυναικών θυμάτων βίας
β) νομική βοήθεια σε συνεργασία με τον Δικηγορικό Σύλλογο Κοζάνης.Είχαμε την τύχη να επισκεφθούμε το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Κοζάνης και να συνομιλησουμε με την Κατερίνα Τσιόπτσια (νομικό), την Ευτυχία Κασμερίδου (κοινωνική λειτουργό) και τη Δώρα Μητλιάγκα (ψυχολόγο) για τη σημαντική αυτή προσπάθεια.
« Tο Συμβουλευτικό Κέντρο παρέχει συμβουλευτικές και μόνο (όχι αντιπροσώπευση)  υπηρεσίες σε γυναίκες θύματα βίας σε οποιαδήποτε μορφή της (σωματική, ψυχολογική, λεκτική, οικονομική) είτε στα πλαίσια του σπιτιού (ενδοοικογενειακή), στην εργασία, βιασμός, trafficking» αναφέρει η Κατερίνα Τσιόπτσια « με στόχο να ενδυναμώσουμε τις γυναίκες- θύματα ώστε στη συνέχεια να μπορέσουν να αναταποκριθούν στα ζητήματα που τίθονται στη ζωή τους. Δεν έχουμε στόχο να τις βρούμε εμείς έτοιμες λύσεις αλλά να δώσουμε βοήθεια για να τις βρούνε μόνες τους».
Η κα Τσόπτσια επισημαίνει πως «το πρόβλημα της βίας εις βάρος γυναικών είναι ένα υπαρκτό ζήτημα αλλά τις περισσότερες φορές οι γυναίκες φοβούνται να μιλήσουν για αυτό ή να το αντιμετωπίσουν γιατί η κακοποίηση πυροδοτεί πολύπλοκους ψυχολογικούς μηχανισμούς, όπως η ενοχή, ο φόβος ή ακόμη και ο τρόμος ενώ υπάρχουν και πρακτικοί λόγοι όπως η οικονομική επιβίωση.  Πολλές φορές μάλιστα έρχονται σε μας όχι οι ίδιες οι γυναίκες αλλά συγγενείς ή φίλοι, καθώς οι ίδιες οι γυναίκες θεωρούν πως δεν υπάρχει κανείς να τους βοηθήσει. Εμείς θέλουμε να τις πούμε πως υπάρχουν λύσεις,νομικές δικλείδες και τρόποι για να βγούν από την κατάσταση που βιώνουν».
Οι γυναίκες που θα ζητήσουν τη βοήθεια του Κέντρου καθοδηγούνται από την ψυχολόγο Δώρα Μητλιάγκα. « Η βία δυστυχώς δεν καταγγέλεται λόγω της νοοτροπίας που υπάρχει ακόμη για το τι θα πει ο κόσμος και επειδή υπάρχουν ενοχές, την ώρα που η κοινωνία μας ακόμη είναι ιδιαίτερα επικριτική. Αυτό που θέλουμε είναι να σπάσει ο κύκλος της σιωπής και οι γυναίκες να μιλήσουν».
«Από τη στιγμή, που μια γυναίκα έρθει σε εμάς» εξηγεί η κα Μητλιάγκα  «κάνουμε με τις γυναίκες ένα “συμβόλαιο” για κάποιες συναντήσεις, όποτε αυτές είναι εφικτές, γιατί κάποιες φορές αυτές είναι στα “κρυφά”. Βάζουμε βήματα και στόχους και βλέπουμε πως προχωράει το πρόβλημα».
Τέλος, στο ερώτημα αν η κρίση των τελευταίων χρόνων έχει οδηγήσει σε αύξηση των κρουσμάτων η κα Κασμερίδου ήταν σαφης. « Πάντα υπάρχουν αφορμές αν κάποιος θέλει να βρει, άλλοτε θα είναι η κρίση, η ανεργία κτλ. Οι άνθρωποι όμως δεν γίνονται βίαιοι από τη μια στιγμή στην άλλη. Αυτό που έκανε η κρίση είναι να δυσκολέψει ακόμη περισσότερο τις γυναίκες καθώς έχουν ένα ακόμη πράγμα στο μυαλό για να σκεφτούν αν θέλουν να φύγουν»
Ωρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 08:00 – 16:00
Μακεδονομάχων και Καρακάση, ΤΚ 50 100, Κοζάνη
Τ: 24610 49672 / F: 24610 49673

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας