Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 29 Αυγούστου 2014

Πέρασε κατά πλειοψηφία ο νέος νόμος του ΥΠΑΑΤ για τις Υδατοκαλλιέργειες – Νέος χάρτης ανάπτυξης για τον κλάδο και την προσέλκυση επενδύσεων

Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία και με την ευρύτερη δυνατή πολιτική συναίνεση από τα κόμματα του κοινοβουλίου το νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τις Υδατοκαλλιέργειες. Είναι το πρώτο νομοσχέδιο για το οποίο η νέα ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αποσπά την αποδοχή της πλειοψηφίας της Βουλής μέσα σε δυο μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων της.

Από την πρώτη στιγμή της συζήτησης και επεξεργασίας του νομοσχεδίου στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Καρασμάνης, ήταν ανοικτός σε κάθε ρεαλιστική και εφαρμόσιμη πρόταση από τους βουλευτές και τους αρμόδιους φορείς που θα βελτίωναν το περιεχόμενό του.
Αποτέλεσμα του ειλικρινούς αυτού διαλόγου ήταν η αποδοχή από τον Υπουργό, σημαντικού αριθμού νομοτεχνικών βελτιώσεων που κατέθεσαν βουλευτές από όλα  τα κόμματα, καθώς και αρμόδιοι φορείς κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου.
Προϊόν αυτής της διαβούλευσης που έγινε μέσα σε στενά χρονικά πλαίσια είναι ο νέος Νόμος Πλαίσιο για τις Υδατοκαλλιέργειες και οι διατάξεις που θέτουν σε νέες βάσεις, την αναπτυξιακή πορεία του κλάδου.
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Καρασμάνης δήλωσε αναφορικά με την ψήφιση του νέου νόμου: «Η Ελλάδα και ο πρωτογενής τομέας της χώρας μας θα πρέπει επιτέλους να απαγκιστρωθεί από τις αγκυλώσεις του παρελθόντος. Να απαλλαχθεί από στερεότυπα, πρακτικές και αντιλήψεις δεκαετιών που κράτησαν αιχμάλωτη την αναπτυξιακή προοπτική δυναμικών κλάδων της οικονομίας μας. Που «έδιωξαν» επενδυτές και αποστέρησαν δεκάδες εκατομμύρια ίσως και δισεκατομμύρια από το Εθνικό μας εισόδημα. Ευτυχώς, που ακόμη και σε συνθήκες ακραίων δημοσιονομικών περιορισμών, που θα μπορούσαμε να είχαμε αποφύγει, υπάρχουν κλάδοι όπως οι υδατοκαλλιέργειες που πρωτοπορούν. Θα ήταν ιστορικό λάθος να μείνουμε απαθείς στην ευκαιρία που έχει η χώρα μας, να αναπτύξει τους δυναμικούς κλάδους της οικονομίας ώστε, στην μεταμνημονιακή εποχή, να ξαναδεί το φως της ανάπτυξης σε όλο το φάσμα της οικονομίας και να απλωθεί σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία.»
Ο νέος νόμος επιλύει προβλήματα 30 και πλέον ετών ως προς την οριοθέτηση την χωροθέτηση την αδειοδότηση και την εν γένει λειτουργία των μονάδων υδατοκαλλιέργειας στην ελληνική επικράτεια.
Προβλέπονται διατάξεις που διευκολύνουν τους υποψήφιους επενδυτές, αλλά τίθενται και όροι για τη διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου.

Τις νέες ρυθμίσεις ανέπτυξε κατά την ομιλία του στη Βουλή ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Καρασμάνης. Οι βασικότερες από αυτές προβλέπουν:
1.      Την διαδικασία «μίας στάσης» για την απλούστευση και γρήγορη έκδοση αδειών χωρίς να ταλαιπωρούνται» οι υποψήφιοι επενδυτές. Η απλούστευση της αδειοδότησης ήταν πάγιο αίτημα του κλάδου, δεδομένου ότι ο ελάχιστος χρόνος που απαιτείται σήμερα για την έκδοση της άδειας είναι δύο χρόνια, χωρίς να λείπουν και πολύ πιο ακραίες περιπτώσεις. Πλέον οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά άπαξ σε μία υπηρεσία, η οποία στη συνέχεια θα διαβιβάσει το αίτημα και θα συγκεντρώνει ενδοϋπηρεσιακά όλα τα απαραίτητα έγγραφα, για όλες τις απαραίτητες εγκρίσεις.
2.      Την απευθείας μίσθωση των θαλασσίων εκτάσεων από το ελληνικό δημόσιο σε ενδιαφερομένους επενδυτές για 20 χρόνια, ώστε οι επαγγελματίες να αισθάνονται πλέον ασφάλεια για την επένδυσή τους. Για λιμναίες εκτάσεις η μίσθωση διαρκεί 15 χρόνια με προτεραιότητα στους αλιευτικούς συνεταιρισμούς.
3.      Την αποκέντρωση αρμοδιοτήτων για την αδειοδότηση των εκμεταλλεύσεων στην Περιφέρεια. Η προέγκριση και η χορήγηση της τελικής άδειας όπως και οι κτηνιατρικές άδειες αλλά και η  απλοποίηση της διαδικασίας μίσθωσης είναι αρμοδιότητες που μεταβιβάζονται στις περιφερειακές υπηρεσίες.
4.      Την συγκρότηση -για πρώτη φορά στα χρονικά του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων- Εθνικού Συμβουλίου Υδατοκαλλιεργειών, που θα αναλάβει καίριο ρόλο στη διαχείριση των 6 δις. ευρώ που διατίθενται στη χώρα μας ως το 2020 με τη νέα Κοινή Αλιευτική Πολιτική της Ε.Ε. Το Εθνικό Συμβούλιο Υδατοκαλλιεργειών, θα είναι ο επενδυτικός σύμβουλος της Πολιτείας σε ό,τι έχει να κάνει με την ανάπτυξη των υδατοκαλλιεργειών.
5.      Την παραχώρηση υδάτινων εκτάσεων χωρίς αντάλλαγμα σε Υπηρεσίες του Δημοσίου στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις των  ΟΤΑ και τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, για επτά έτη για ερευνητικούς σκοπούς.
6.      Την αξιοποίηση, με επιλογή κατά προτεραιότητα, από τους μόνιμους κατοίκους μιας περιοχής των υδάτινων εκτάσεων που ενοικιάζονται στην περίπτωση που  ο μισθωτής δηλώσει ότι δεν ενδιαφέρεται για τη συνέχισή της εκμετάλλευσης.
7.      Την υποχρεωτική προσαρμογή στις νέες ρυθμίσεις εντός δυο ετών των μονάδων υδατοκαλλιέργειας που λειτουργούν, κατά την έναρξη ισχύος του νόμου, χωρίς άδεια ίδρυσης και λειτουργίας. Οι μονάδες καταβάλλουν μίσθωμα, από την έναρξη ισχύος του νόμου, για την υδάτινη έκταση που είναι εγκατεστημένες. Οι διατάξεις αυτές δεν εφαρμόζονται, σε μονάδες οι οποίες, χωρίς να αιτηθούν την παραχώρηση του συνόλου της υδάτινης έκτασης που έχουν εγκατασταθεί, την έχουν καταλάβει αυθαίρετα και, σε μονάδες υδατοκαλλιέργειας με υπέρβαση της μισθωμένης υδάτινης έκτασης σε ποσοστό μεγαλύτερο του 10%.
8.      Τη χωροθέτηση των υδάτινων εκμεταλλεύσεων  με το ειδικό χωροταξικό σχεδιασμό και με τη δημιουργία Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ)

«Ο νέος νόμος, αποτελεί μία αναγκαιότητα για τον κλάδο των υδατοκαλιέρεγειών καθώς έρχεται να καλύψει αλλά και να άρει κενά, αναχρονισμούς, στρεβλώσεις και αγκυλώσεις του παρελθόντος», τόνισε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επισημαίνοντας μεταξύ άλλων: «Το μήνυμα που στείλαμε σε όλους όσοι δραστηριοποιούνται σήμερα στον κλάδο, αλλά και σε όσους ενδεχομένως αύριο επιθυμούν να ασχοληθούν σοβαρά με αυτόν, είναι πως η πολιτεία τον αντιμετωπίζει με υπευθυνότητα και σοβαρότητα και επιθυμεί να τον δει να αναπτύσσεται και να προκόβει. Οι διατάξεις του νομοσχεδίου θα λειτουργήσουν καταλυτικά και ευεργετικά δίνοντας περαιτέρω ώθηση στις υδατοκαλλιέργειες στη χώρα μας. Το ότι σήμερα κατέχουμε την πρωτοκαθεδρία ως χώρα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο στα προϊόντα υδατοκαλλιεργειών μπορεί μεν να μας ικανοποιεί, ταυτόχρονα μας γεμίζει περισσότερες ευθύνες όχι απλά για να τη διατηρήσουμε αλλά και να την επαυξήσουμε, αξιοποιώντας τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα λόγω μορφολογίας ακτών, υδάτων και κλιματικών συνθηκών για την ανάπτυξη των υδατοκαλλιεργειών, που σήμερα καλύπτουν παγκοσμίως πάνω από το 50% των αναγκών της κατανάλωσης σε ψάρια και οστρακοειδή».

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Καρασμάνης τόνισε: «Δεν διεκδικώ το αλάθητο. Είμαι ανοικτός στο διάλογο, δέχομαι προτάσεις, προσπαθώ να συγκεράσω απόψεις, ώστε να μπορέσουμε να βελτιώσουμε ακόμα περισσότερο το νόμο στην πορεία εφαρμογής του»

Αναφερόμενος ύστερα από παρατηρήσεις βουλευτών στο θέμα της εξισωτικής αποζημίωσης ο κ. Καρασμάνης επισήμανε ότι «το θέμα δεν δημιουργήθηκε στους δύο μήνες που είμαστε εμείς στην ηγεσία. Δεν το κρατάμε «κάτω από το χαλί», αλλά το έχουμε στη διαφάνεια, στο φως και προσπαθούμε να βρούμε λύση, ώστε ο κτηνοτρόφος να πάρει το μεγαλύτερο ποσό από αυτό της εξισωτικής αποζημίωσης που του αναλογεί. Και πιστεύω ότι μέσα στο Σεπτέμβριο θα υπάρξουν καταθέσεις χρημάτων στους λογαριασμούς τους».
Για το θέμα των ροδακίνων ανέφερε: «Είναι ένα θέμα με το οποίο έχω ασχοληθεί προσωπικά, πριν ακόμα υπάρξει το εμπάργκο. Το είχα αναδείξει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τις αρχές Ιουνίου και με τον αρμόδιο επίτροπο, όπου εκεί κατέθεσα στοιχεία και ένα συγκεκριμένο φάκελο και ζήτησα την αποζημίωση των ροδακινοπαραγωγών για όλη την περίοδο. Είμαστε σε μία ανοιχτή διαβούλευση. Διεκδικούμε κοινοτικά κονδύλια. Θέλω να διαβεβαιώσω τους ροδακινοπαραγωγούς ότι η Κυβέρνηση και η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν, προκειμένου να διασφαλίσει το εισόδημα και να προστατεύσει τον κόπο και τον ιδρώτα των ροδακινοπαραγωγών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας