Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014

14 Νοεμβρίου – Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη

Η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη καθιερώθηκε το 1991 από την Διεθνή Ομοσπονδία για το Διαβήτη (IDF) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 14 Νοεμβρίου, μέρα γενεθλίων του Καναδού νομπελίστα γιατρού Φρέντερικ Μπάντινγκ, ο οποίος ανακάλυψε τη συνθετική ινσουλίνη μαζί με τον Τσαρλς Μπεστ το 1922, χαρίζοντας το δώρο της ζωής σε εκατομμύρια πασχόντων ασθενών από την «γλυκιά ασθένεια».
Η συγκεκριμένη ημέρα στοχεύει στην πρόληψη, την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για τα αίτια, τα συμπτώματα, τις επιπλοκές και την αντιμετώπιση του σακχαρώδους διαβήτη .Σύμβολό της, ο μπλε κύκλος, σύμβολο της ζωής, της υγείας και της ενότητας των ατόμων με διαβήτη.                                                                   
              Η πικρή αλήθεια των αριθμών πιστοποιεί πως «η ύπουλη νόσος » εξελίσσεται σε μάστιγα του αιώνα μας Είναι η τέταρτη αιτία θανάτου στην Ευρώπη ,που οφείλεται στις απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές του αδιάγνωστου ή αρρύθμιστου διαβήτη. Από τη   χρόνια νόσο-που εμφανίζεται χωρίς να κάνει διάκριση σε φύλο, ηλικία ,χρώμα, χώρα –πάσχουν σήμερα σχεδόν 400 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως και αναμένεται στα επόμενα 20 χρόνια οι ασθενείς να αυξηθούν με καλπάζοντα ρυθμό. Περίπου 800.000 Έλληνες πάσχουν από κάποια μορφή διαβήτη εκ των οποίων τα 30.000 είναι παιδιά και νέοι κάτω των 30 ετών, ενώ κάθε χρόνο προστίθενται περίπου 40.000 νέα περιστατικά.
               Πανδημία. Χρόνια πάθηση. Γλυκιά ασθένεια. Η ύπουλη νόσος καθώς σταδιακά φράζει τα μικρά αγγεία του σώματος. Ινσουλίνη, μετρήσεις, ενέσεις, υπεργλυκαιμίες υπογλυκαιμίες αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας των διαβητικών ασθενών. Και όμως έμπρακτα παραδείγματα ανθρώπων που ο διαβήτης ήταν μόνο ένα σημείο αναφοράς στη ζωή τους και όχι τροχοπέδη στα θέλω τους μας δίνουν το έναυσμα να επαναξιολογήσουμε το ανεκτίμητο δώρο της ζωής και να αναλογιστούμε πως σημασία έχει ο τρόπος που κουβαλάμε το προσωπικό μας φορτίο και όχι το ίδιο το φορτίο.
Σε αντίθεση με τη ζοφερή πραγματικότητα των αριθμών, η ελπίδα για τη θεραπεία της αυτοάνοσης νόσου δεν σβήνει. Το τεχνητό πάγκρεας, η μεταμόσχευση νησιδίων παγκρέατος, το υπό δοκιμή εμβόλιο για το νεανικό διαβήτη, αναζωπυρώνουν τη σκέψη στους εκατομμύρια πάσχοντες πως η στιγμή που ο διαβήτης θα αποτελεί ανάμνηση και θα μπορούν να συνεχίσουν τη ζωή τους χωρίς μετρήσεις και ενέσεις δεν θα αργήσει να έρθει.                                                                                             
               Για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη, εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 14 Νοεμβρίου 2014 και ώρα 7.30μμ στο ξενοδοχείο "TITANIA" από την Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία. Την ημέρα αυτή θα φωταγωγηθούν με το "μπλε χρώμα" που αποτελεί το παγκόσμιο έμβλημα του διαβήτη, τα κτίρια του Πανεπιστημίου Αθηνών, της Ακαδημίας Αθηνών και της Εθνικής Βιβλιοθήκης και θα προβληθεί βίντεο-ντοκιμαντέρ με θέμα «Το ταξίδι του διαβήτη. Μια αναδρομή στην αρχαιότητα, αναφορά στο παρόν και οι υποσχέσεις που φέρνει το μέλλον στα άτομα με διαβήτη». Την εκδήλωση θα χαιρετίσει ο Υπουργός Υγείας κ. Μάκης Βορίδης.
               Επίσης στις 18 και 19 Νοεμβρίου η ΕΛ.Ο.ΔΙ. Ελληνική Ομοσπονδία Διαβήτη οργανώνει διήμερο εκδηλώσεων στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του μετρό Συντάγματος από τις 9π.μ. - 8μ.μ. όπου θα εκτελούνται δωρεάν μετρήσεις σακχάρου ιατρικές εξετάσεις και ομιλίες από γιατρούς.
                      Όταν η ψυχή δακρύζει, το σώμα νοσεί και γίνεται ευάλωτο σε κάθε ασθένεια. Ας γίνει η 14η Νοεμβρίου η αφορμή για να γνωρίσουμε και να αποδεχτούμε χωρίς φόβο -αλλά και χωρίς εφησυχασμό- το διαβήτη!

Με εκτίμηση,
Για την Π.Ο.Σ.Ε.Α.
(Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών)
Η Επιτροπή Παιδείας
*Για την αναπαραγωγή Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Κοζάνης ¨Γέφυρα Ζωής¨

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας