Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2014

Το πιο ετερόκλητο κοινό περίμενε με αγωνία ένα σόου στη Βουλή

από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
«Ελα κυρία Ευγενία! Σε ποια ουρά είσαι;». Η κοπέλα με το κινητό, μάταια ψάχνει την κ. Ευγενία ανάμεσά μας. Στο φυλάκιο της Βασ. Σοφίας, είμαστε τόσοι άνθρωποι στη σειρά, που οι τελευταίοι στέκονται στη διάβαση πεζών! Δευτέρα πρωί, και για να μπεις στη Βουλή θες τουλάχιστον μία ώρα αναμονή. Σήμερα, βλέπετε, έχουν έρθει οι πιο ετερόκλητοι άνθρωποι εδώ, να δουν πώς πέφτει μια κυβέρνηση.


«Σε πουλήσανε άσχημα!» ακούω μια κυρία να λέει στη φίλη της όπως κάθονται στο πεζούλι μετά την ουρά. Εχουν βάλει κι οι δύο τα καλά τους. Στα γυαλιά εκείνης που μιλάει, λαμποκοπάει ο ήλιος της «Versace». «Να μη σου βρουν θέση; Κάπου να κάτσεις;». Η άλλη κυρία την κοιτά απαρηγόρητη. «Να φύγουμε. Πώς θα βλέπουμε όρθιες τόση ώρα;». Σα να περιμένουν την πρεμιέρα στο Εθνικό.
Πράγμα που θα δικαιολογούσε και την ενδυμασία μερικών βουλευτών. Με το που μπαίνεις μέσα, σε υποδέχεται η Κατερίνα Παπακώστα με ντεκολτέ από διάφανη δαντέλα. Είναι εμφανώς ταραγμένη, σα να νιώθει την πολιτική μπόρα που όπου να ’ναι θα ξεσπάσει. Υστερα όμως την πλησιάζω και... «Μα να πάει στο Επικρατείας;» την ακούω να λέει. «Παίζουμε τώρα;». Δεν την ταράζει η πτώση της κυβέρνησης, αλλά η έκπτωση του Βύρωνα Πολύδωρα που πήγε στους ΑΝΕΛ! Γιατί στη Βουλή καθένας έχει τον δικό του τρόπο να αποτιμά τα γεγονότα. Σήμερα άλλωστε, αυτό που αναρωτιούνται όλοι είναι πώς θα αποτιμήσει την υπόθεση «εκλογές» το ασκέρι της Χ.Α. Και κυρίως αν θα έχουμε κυνηγητό στους διαδρόμους.
Για τον φόβο της σφαλιάρας, ο Στ. Μπούκουρας και ο Χρ. Αλεξόπουλος έχουν ήδη τρυπώσει στο τελευταίο τραπεζάκι στο βάθος του καφενείου και δεν κουνούν καθόλου από εκεί. Κι έτσι, καλούνται άλλες φυσιογνωμίες της πολιτικής μας ζωής να λαμπρύνουν με την παρουσία τους το Εντευκτήριο της Βουλής. Μπαίνοντας, θαυμάζω την έμπνευση του Γ. Κουράκου, του βουλευτή απ’ τη Γαρδενίτσα, που διάλεξε να φορέσει γραβάτα Burberry. Αλλά αυτό που αληθινά αξίζει να δει κανείς, είναι ο δερμάτινος καναπές απέναντί μου. Εκεί, κάτω απ’ την προσωπογραφία του Ελ. Βενιζέλου κάθεται ο παλαιός εργατοπατέρας Γ. Κουτσούκος, και δίπλα του ο Μ. Κασσής, ο βουλευτής που όταν τον ρωτούν για το ΠΑΣΟΚ απαντά «θα το βρει κάποια στιγμή η γκαβή τ’ αρνί»! Οι δυο τους έχουν μια ωραία κουβέντα: «Κλωτσές χρειάζονται» αποφαίνεται ο ένας, «Πολλές!», συγκατανεύει ο άλλος.
Στις τηλεοράσεις παίζει το κανάλι της Βουλής, που έχει καλεσμένο τον Γιάννη Τζαννετάκο. «Αλλη μια μεγάλη εκλογική επιτυχία της Ν.Δ.!» ακούω πίσω μου κάποιον να γελάει, αλλά δεν προλαβαίνω να δω ποιος είναι, γιατί μπαίνει στη μέση η Αννα Καραμανλή. «Λοιπόν, καλημέρα σας, χρόνια πολλά, καλή χρονιά, υγεία, και γεια σας!» λέει στους δημοσιογράφους, «...γιατί μάλλον είναι η τελευταία φορά που θα σας δω!».
Μ’ αυτό το χαρμόσυνο άγγελμα, παίρνω τον δρόμο προς το θεωρείο. Καθώς η ώρα έχει πάει 12.05, η πλαϊνή πόρτα ανοίγει και μπαίνει στην Ολομέλεια ο Αντ. Σαμαράς. Η Λιάνα Κανέλλη σταματά να τσακώνεται με τον Τ. Κουράκη, κι ο Μ. Χρυσοχοΐδης κρύβει το ipad στα γόνατά του, αλλά δεν το κλείνει. Βλέπετε, η εξέλιξη της ψηφοφορίας είναι τόσο αναμενόμενη, όσο η ενδυματολογική επιλογή του Αλ. Μητρόπουλου: πάλι φορά το κοτλέ σακάκι. Στα έδρανα, όμως, ο χρόνος περνά ευχάριστα καθώς η Ραχήλ Μακρή κάθεται δίπλα στον Βύρωνα Πολύδωρα, να τον καλωσορίσει στο νέο πολιτικό του κονάκι κι εκείνος όλο της γελά πανευτυχής.
Η ψηφοφορία τελειώνει στις 12.35, λίγο μετά που ο Γ. Παπανδρέου έχει φύγει τρέχοντας, πριν το νέο του κόμμα μεταμορφωθεί ξανά σε πολιτική κολοκύθα. Δευτερόλεπτα μετά, ο Η. Παναγιώταρος με τις φωνές του θυμίζει σε όλους πόσο κακή ιδέα ήταν να μπει η Χ.Α. στη Βουλή. Ο Ν. Μίχος πάει να επιτεθεί στο Ν. Δένδια, αλλά μπαίνει σφήνα ο Β. Κικίλιας και πιάνονται απ’ τα πέτα. «Δεν ξέρετε με ποιους τα βάλατε» απειλεί ο πρώην πορτιέρης όπως υποχωρεί και ο Ν. Μιχαλολιάκος στριγγλίζει κάτι για «χειροπέδες».
Αν όλα αυτά γίνονταν σε άλλη συνεδρίαση, ίσως το κλίμα να άρπαζε φωτιά. Αλλά τώρα, με τους βουλευτές παγωμένους μπρος σε αυτά που έρχονται, μόνο οι σεκιούριτι κινητοποιούνται, που κάνουν διάδρομο στο προαύλιο για να φεύγουν ανεμπόδιστα οι υπουργοί. Κι αν οι χρυσαυγίτες τον περιμένουν έξω απ’ την πύλη, ο Αντ. Σαμαράς δεν θα συναντηθεί ποτέ μαζί τους. Θα κάνει τη δήλωσή του μέσα στη Βουλή. «Εκλογές στις 25 Ιανουαρίου» μου λέει ο τύπος με την κάμερα που τον ακούει απ’ την ενδοεπικοινωνία. «Καλύτερα!», λέει αμέσως μετά, κι εγώ ρωτάω «γιατί;», μήπως κι ακούσω κάτι πολιτικά ευοίωνο. «Μια εβδομάδα λιγότερο τρέξιμο!» απαντά ο νεαρός. Αλλά είπαμε: ο καθένας έχει τον δικό του τρόπο να αποτιμά τα γεγονότα. Ακόμα κι αν αυτό μοιάζει να γιγαντώνει την κρίση...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας