Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 30 Ιουλίου 2015

H «Le Monde» εξηγεί την κρίση με... πατάτες -Το παράδειγμα της οικογένειας Πατατοπούλου [βίντεο]

Μειώσεις μισθών και συντάξεων, ανεργία, αύξηση του ΦΠΑ, χαράτσι που μετά έγινε ΕΝΦΙΑ και ένα σωρό άλλες επιβαρύνσεις για τη μέση ελληνική οικογένεια.
Η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία γαλλική εφημερίδα επιστράτευσε τους Olivier Clairouin και Martin Vidberg και τις πατάτες τους (σήμα κατατεθέν τους) για να δημιουργήσουν ένα ευφάνταστο animation αφιερωμένο στην αγία ελληνική οικογένεια και στο τι έχει περάσει από το 2009 οπότε και ξέσπασε η κρίση έως και σήμερα.
Η οικογένεια του βίντεο δεν έχει άλλο όνομα από το επίθετο Πατατόπουλος, η οποία αποτελείται από τέσσερα μέλη, τον πατέρα Αλέξη, τη μητέρα Σοφία, τον γιο Περικλή και τον παππού Γιώργο.

Οπως αναφέρεται στην περιγραφή του βίντεο, στόχος είναι να αποδοθεί με απλό τρόπο η επίδραση των μέτρων λιτότητας στην καθημερινή ζωή των Ελλήνων.
Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Πρώτον, στο animation διευκρινίζεται ρητώς ότι καμία πατάτα δεν υπέστη κακομεταχείριση κατά τη διάρκεια του μοντάζ, ενώ όλες οι πατάτες είναι προϊόντα επιστημονικής φαντασίας. Εξαίρεση αποτελούν οι καταστάσεις που βιώνουν οι πατάτες-ήρωες της ιστορίας, καθώς βασίζονται σε πραγματικά γεγονότα.
Αφού, πρώτα εξηγεί ότι από το 2010, οι διαδοχικές κυβερνήσεις των Παπανδρέου, Παπαδήμου, Σαμαρά και Τσίπρα έλαβαν μια σειρά από μέτρα λιτότητας, ώστε να συμμαζέψουν τα δημόσια οικονομικά.
Ο αντίκτυπος των μέτρων αυτών εξηγείται από την εφημερίδα ως εξής.
Πρώτη αναλύεται η μητέρα, Σοφία Πατατοπούλου, η οποία μέχρι η κρίση να χτυπήσει την πόρτα της Ελλάδας, διατηρούσε ένα συνοικιακό μαγάζακι χαρτικών αλλά εν τέλει αναγκάστηκε να το κλείσει υπό το βάρος των φόρων και της τεράστιας πτώσης του τζίρου. Ετσι, η Σοφία είναι άνεργη, όπως η πλειοψηφία των γυναικών στην ηλικία της, εξηγεί η εφημερίδα, η οποία τονίζει ότι το 2012 το επίδομα ανεργίας μειώθηκε από τα 461,5 ευρώ στα 360 ευρώ. Ομως, το επίδομα αυτό δίνεται για έναν χρόνο και μόνο σε μισθωτούς. Έτσι η Σοφία δεν λαμβάνει απολύτως τίποτα.
Ο Αλέξης Πατατόπουλος, ο πατέρας της οικογένειας, είναι δημόσιος υπάλληλος στο υπουργείο Περιβάλλοντος. Σε αυτό το σημείο τονίζεται ότι από το 2010, 160.000 δημόσιοι υπάλληλοι είτε απολύθηκαν είτε μπήκαν σε καθεστώς διαθεσιμότητας-κινητικότητας. Και μπορεί ο Αλέξης να μην έχασε ποτέ τη δουλειά του, όμως είδε τις αποδοχές του να μειώνονται δραματικά. Ετσι, σήμερα αμείβεται με 900 ευρώ μηνιαίως, από τα 1.400 ευρώ που λάμβανε μέχρι την πρώτη περικοπή του 2009.
Ετσι, Σοφία και Αλέξης έχουν για να περάσουν και οι δύο μαζί τον μήνα, 900 ευρώ.
Εδώ, γίνεται και μια αναφορά στο γεγονός ότι πολλές οικογένειες στην Ελλάδα πέρασαν για μήνες χωρίς ηλεκτρικό. Την ίδια ώρα, η οικογένεια επιβαρύνεται για το σπίτι της με έναν φόρο-χαράτσι, τον ΕΝΦΙΑ.
Η περιγραφή της οικογενειακής ζωής των Πατατοπουλέων συνεχίζεται με τον γιο Περικλή. Ο Περικλής όπως και η πλειοψηφία των Ελλήνων μεταξύ 25 και 35 δεν έχει φύγει ποτέ από την οικογενειακή εστία. Ομως, τονίζεται ότι ο Περικλής είναι από τους τυχερούς νέους, καθώς είχε πάντα δουλειά, αλλά είδε τις αποδοχές του να μειώνονται κατά 1/4 και από εκεί που κέρδιζε τον μήνα 2.000 ευρώ, τώρα παίρνει 1.450 ευρώ. Επίσης, τονίζεται ότι σε μια χώρα όπου ο βασικός μισθός έχει κατρακυλήσει στα 500 ευρώ, ο Περικλής θεωρείται προνομιούχος.
Με τη σειρά του, ο 64χρονος παππούς Γιώργος ανήκει στο 1/4 του γερασμένου ελληνικού πληθυσμού, τους συνταξιούχους, οι οποίοι αντιστοιχούν σε 2,6 εκατομμύρια. Ετσι, για να μειωθεί η επιβάρυνση του προϋπολογισμού, η «Le Monde» τονίζει ότι το ελληνικό κράτος έχει προχωρήσει σε κολοσσιαίες μειώσεις στις συντάξεις. Ετσι, ο Γιώργος από εκεί που το 2009, λάμβανε μηνιαίως 1250 ευρώ μεικτά, τώρα αυτό το ποσό έχει πέσει στα 980 ευρώ.
Σε αυτό το σημείο, σημειώνεται ότι ο γιος του αντίστοιχα δεν θα είναι συνταξιούχος σε αυτή την ηλικία, καθώς το όριο ηλικίας έχει αυξηθεί στα 67 έτη.
Και σε όλα αυτά, έρχεται να προστεθεί μία αξιοσημείωτη αύξηση του κόστους ζωής, σχολιάζει η εφημερίδα, αναφερόμενη στις νέες αυξήσεις του ΦΠΑ σε προϊόντα ευρείας κατανάλωσης.
Ετσι, προκειμένου να κάνει οικονομία, η οικογένεια Πατατοπούλου δεν έχει θέρμανση τον χειμώνα, ενώ γίνεται αναφορά και στην έλλειψη πρόσβασης στις παροχές υγείας πολλών ελληνικών οικογενειών ή στην επιβάρυνσή τους στα φάρμακα και τις δαπάνες υγείας.
Η γαλλική εφημερίδα, ολοκληρώνει το animation της σχολιάζοντας πως η οικογένεια Πατατοπούλου δεν είναι τίποτε άλλο από το χαρακτηριστικό παράδειγμα του τεράστιου αντίκτυπου της κρίσης και των μέτρων λιτότητας στους Ελληνες, καθώς μέσα σε 5 χρόνια ύφεσης, το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 26%, τα εισοδήματα των πολιτών μειώθηκαν κατά 35% και συνολικά 200.000 επιχειρήσεις έβαλαν λουκέτο, μειώνοντας κι άλλο τις προοπτικές ανάκαμψης. Αποτέλεσμα είναι οι εκτιμήσεις να επανέλθει στην κανονικότητα η χώρα να ξεπερνούν τη δεκαετία.

Πηγή: H «Le Monde»
iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας