Επίκαιρα Θέματα:

Σάββατο 29 Αυγούστου 2015

Αποτυπώθηκε στην ορκωμοσία της Κυβέρνησης ολοκληρωμένα η εικόνα του ιερού Κλήρου;

του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα
Στις 28-8-2015 έγινε, από τον (σεμνό και άγιο για μένα) Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, η ορκωμοσία της υπηρεσιακής Κυβέρνησης με την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας και των ορκισθέντων, Πρωθυπουργού και Υπουργών.

Περιγραφή της εικόνας: Ο Αρχιεπίσκοπος περιστοιχιζόταν από δύο Διακόνους (στα δεξιά και στα αριστερά του) και από δύο Αρχιμανδρίτες ένθεν κακείθεν των Διακόνων.

Διαπίστωση: Παρουσία (λειτουργική) από τον έγγαμο εφημεριακό Κλήρο δεν υπήρξε.

Η εικόνα είναι σημειολογική: Σαν και να αποτελείται ο ιερός Κλήρος (με εξαίρεση τους Επισκόπους) μόνο από Διακόνους και Αρχιμανδρίτες.

Φαντάστηκα μια διαφορετική εικόνα: Τον Αρχιεπίσκοπο στο κέντρο, τους δύο Διακόνους, και στη συνέχεια ένθεν κακείθεν, έναν Αρχιμανδρίτη (Μοναχό) και έναν Πρεσβύτερο από τον έγγαμο εφημεριακό Κλήρο.

Η ανάγνωση εδώ: Ο Αρχιμανδρίτης (ως Μοναχός) παραπέμπει στο Μοναστήρι, ο έγγαμος Πρεσβύτερος στην Ενορία. Η πολιτική ηγεσία έχει μπροστά της μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για τον ιερό Κλήρο και για το συμβολισμό του: Τον Αρχιεπίσκοπο (το κέντρο της ευχαριστιακής σύναξης) και γύρω του αντιπροσωπευτικά την Ενορία και το Μοναστήρι.

Αυτά, με πολλή σεβασμό σε όλους και σε όλα.

π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας
παπαδάσκαλος
29-8-2015
Μνήμη της αποτομής της τιμίας κεφαλής
Ιωάννου του Προδρόμου.


Όμορφη και συγκινητική η εικόνα της ορκωμοσίας (28-8-2015) της υπηρεσιακής Κυβέρνησης από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο.

Όμορφη γιατί αντικατοπτρίζει το αίσθημα του ελληνικού λαού που θέλει τις ηγεσίες του (εκκλησιαστικές και πολιτικές) συμπνευματισμένες και συνεργαζόμενες για το λαό και την προκοπή του.

Συγκινητική γιατί η προσδοκία αυτή του λαού τελεσιουργείται με την ευλογία του Αρχιεπισκόπου που δείχνει το δρόμο του Ευαγγελίου του Χριστού, που ήρθε στον κόσμο ‘’ίνα ζωήν έχωσι και περισσόν έχωσι’’. Για να έχουν οι άνθρωποι (όλοι φυσικά) ζωή και περίσσια ζωής.

Στην εικόνα








1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Καθενας τον καημο του και ο μυλωνας το αυλακι του

Το Προφίλ μας