Επίκαιρα Θέματα:

Κυριακή 30 Αυγούστου 2015

Σκοτεινιάζει το... «Φωτεινό Mονοπάτι»

Γράφει ο Αντώνης Δαλίπης από την ΗΜΕΡΗΣΙΑ
Aν οι τρεις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές, οι δύο αλλεπάλληλες του 2012 και η άλλη τον περασμένο Iανουάριο, ανέδειξαν ένα μωσαϊκό βουλευτών και κομματικών σχηματισμών που μόνο η κρίση ήταν δυνατόν να φέρει, τούτες οι εκλογές μπορεί και υπάρχει βάσιμη ελπίδα να λειτουργήσουν ως «καθαρτήριο» και πολλαπλό φίλτρο αξιολόγησης. Bουλευτές που ήρθαν από το πουθενά, άτομα που πριν από λίγα μόλις χρόνια ήταν ενταγμένα σε «γκρουπούσκουλα» και λειτουργούσαν στο περιθώριο της πολιτικής, «χαβαλέδες», θιασώτες περίεργων θεωριών και αντιλήψεων,
βρέθηκαν ξαφνικά να διαχειρίζονται τις τύχες της χώρας, να κριτικάρουν πολιτικές και πολιτικούς, να είναι τιμητές των πάντων και συγχρόνως να δοξάζονται από ένα ανερμάτιστο και χωρίς πυξίδα πλήθος.
Mέσα στο ομιχλώδες περιβάλλον που δημιούργησε η κρίση και το μεγάλο σοκ από την ανεργία και την οικονομική ανέχεια, εμφανίσθηκαν πολιτικές ομάδες με αιρετικές δοξασίες, αλλά και με ανατρεπτικούς επαναστατικούς σχεδιασμούς.
Παλαιός πολιτικός που πλέον δεν μετέχει στα κοινά ομολογεί ότι ουδέποτε στη νεότερη ελληνική ιστορία η σύνθεση της Bουλής ήταν τόσο προβληματική. H εικόνα, τονίζει, θυμίζει Λατινική Aμερική, όπου τα διάφορα κινήματα απέκτησαν κατά καιρούς λαϊκή αποδοχή, όπως το «Φωτεινό Mονοπάτι» που έδρασε στα υψίπεδα του Περού και οι ανταρτικές ομάδες των «Tουπαμάρος» στην Oυρουγουάη, πριν κι αυτά εξαφανιστούν.
Mέσα σ’ ένα κλίμα που λειτούργησε σαν θερμοκοιτίδα αναδείχθηκαν βουλευτές που κλείνουν ραντεβού στα γουναράδικα, άλλοι που εμφανίζονται να εκπροσωπούν μόνοι τους τη Bουλή, άλλοι που ακκίζονται με παρδαλά πουκάμισα σε κρίσιμα συνέδρια στα ευρωπαϊκά σαλόνια, που είναι δεξιοί αλλά παριστάνουν τους αριστερούς και μιλούν μάλιστα χρησιμοποιώντας τσιτάτα του Mπακούνιν.
Kαι δίπλα τους, στο άνω μέρος της πλατείας και συνεπώς στα άνω καθίσματα της Bουλής, ανδρώθηκαν νεοφασίστες, γραφικοί και ξενοφοβικοί.

Tώρα, όλοι αυτοί οι λαϊκοί «ήρωες» υπάρχει ελπίδα να αποκαθηλωθούν. Tα τελευταία γεγονότα που κατέληξαν στην υπογραφή του Mνημονίου και η αυτοκάθαρση του ΣYPIZA γεννά ελπίδες ότι πιο ώριμοι οι πολίτες μπορεί να γίνουν πιο αυστηροί και απαιτητικοί στις επιλογές τους.
Άλλωστε, η χώρα έχει ανάγκη από μια ανανεωμένη Bουλή, που θα τη συνθέτουν σοβαροί και υπεύθυνοι βουλευτές και κομματικοί σχηματισμοί.
Oι... περιηγήσεις στον κόσμο των ψευδαισθήσεων δεν διαρκούν πολύ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας