Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2015

Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα


Του Νότη Παπαδόπουλου
Το  πολιτικό αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ που έπεισε τους πολίτες να δώσουν μια μεγάλη νίκη και μια δεύτερη ευκαιρία στον κ.Τσίπρα την Κυριακή ήταν η δέσμευσή του ότι  θα προστατεύσει καλύτερα και πιο αποτελεσματικά τους μη προνομιούχους έλληνες απέναντι στην σκληρή λιτότητα του τρίτου μνημονίου  .  Και επιπλέον η πεποίθηση μέρους του εκλογικού σώματος ότι για την χρεοκοπία της χώρας το 2010 ευθύνονται κυρίως όσοι κυβέρνησαν τα τελευταία 40 χρόνια και πολύ λιγότερο ή καθόλου τα μικρά κόμματα της αντιπολίτευσης που  απαιτούσαν με δυναμικό τρόπο περισσότερες παροχές για τους πολίτες.  Άρα ο κ.Τσίπρας έκανε μεν μεγάλα λάθη  στην 7μηνη διακυβέρνησή της χώρας – νέκρωσε την οικονομία, άδειασε τα κρατικά ταμεία ,έστησε τους συνταξιούχους  μπροστά από τα ΑΤΜ για 60 ευρώ και μας έφερε στο κατώφλι του GREXIT-  αλλά στόχος του ήταν να διαπραγματευτεί σκληρά για να προστατεύσει τον οικονομικά ανίσχυρο πολίτη . Άρα συγχωρείται.  Αντίθετα από το  ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ που – σύμφωνα με το  αφήγημα της Κουμουνδούρου- χρεοκόπησαν τη χώρα χωρίς να παλέψουν αρκετά για να αποτρέψουν την ανελέητη μείωση εισοδήματος που  τα δύο πρώτα μνημόνια. Όπως πολύ χαρακτηριστικά περιέγραψε ένας πολίτης ψηφοφόρος του ΣΥΡΙΖΑ σε ρεπορτάζ της τηλεόρασης:  "αν είσαι άνεργος  ή εργαζόμενος με 500 ευρώ το μήνα από ποιόν θα περιμένεις να εξασφαλίσει τα συμφέροντά σου; Από εκείνους που κυβέρνησαν τη χώρα δεκαετίες τώρα  και την έφεραν σ΄αυτά τα χάλια ή από αυτόν που μόλις ανέλαβε και προσπαθεί να σώσει τους μικρούς από τα σαγόνια της λιτότητας;" 
Μ' αυτά και μ αυτά  ο επικοινωνιακός  κ. Τσίπρας  -  ο οποίος έπιασε στον ύπνο  με τις εκλογές εξπρές τόσο την ΝΔ όσο και την Λαϊκή Ενότητα ενώ πρόλαβε την δυσαρέσκεια του κόσμου πριν την φοροκαταιγίδα του μνημονίου που ο ίδιος υπέγραψε- έχει πλέον μία καθαρή εντολή διακυβέρνησης της χώρας για 4 ολόκληρα χρόνια - έως τον Σεπτέμβριο του 2019! 
Ωστόσο η προεκλογική περίοδος τελείωσε ,το ίδιο και η επικοινωνία . Το μνημόνιο Τσίπρα ζητά την εφαρμογή πάνω από 100 επώδυνων προαπαιτούμενων σε λιγότερες από 100 μέρες. Και μόνο εφόσον αυτά προχωρήσουν και ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του Οκτωβρίου από την τρόικα ,οι Ευρωπαίοι προτίθενται να συζητήσουν την απομείωση του ελληνικού χρέους  , βοηθώντας  στην έξοδο της χώρας στις αγορές και στην ανάπτυξη. Ανάμεσά στις 100 αυτές επώδυνες δράσεις είναι η μείωση των συντάξεων, η περικοπή  70.000  δικαιούχων του ΕΚΑΣ ,η εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος,   η αύξηση της φορολογίας για τους αγρότες, η μείωση  του επιδόματος θέρμανσης,  η πώληση μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων εκτός φαρμακείων, η προώθηση με ταχείς ρυθμούς των ιδιωτικοποιήσεων, η αύξηση του φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο κλπ.  Ο κ.Τσίπρας απόλυτος κυρίαρχος πλέον και χωρίς τα βαρίδια  των δραχμιστών και των αντιμνημονιακών , μέσα και έξω από το κόμμα του , καλείται τώρα να εφαρμόσει το μνημόνιο που υποχρεώθηκε να υπογράψει και να πάρει  σκληρές αποφάσεις που θα ζημιώσουν το φιλολαϊκό προφίλ του αλλά θα εκσυγχρονίσουν τη χώρα και θα την φέρουν κοντύτερα στην Ευρώπη. Ως τώρα ο κ.Τσίπρας μιλούσε για εναλλακτικό πρόγραμμα που θα υλοποιηθεί παράλληλα με το μνημόνιο, για επαναδιαπραγμάτευση επώδυνων διατάξεων του τρίτου μνημονίου , για ισοδύναμα που πρόκειται να προτείνει η ελληνική κυβέρνηση . Τώρα καλείται να κυβερνήσει και να βρει ένα τρόπο συνεννόησης με τους εταίρους ώστε να μην βρεθεί και πάλι η χώρα στα πρόθυρα του εξόδου από το Ευρώ ,όπως βρέθηκε τον Ιούλιο.
Τα ψέματα τελείωσαν. Δεν υπάρχουν πλέον νεοφιλελεύθερες ψευδαισθήσεις ,λαϊκά αφηγήματα  και εσωτερικοί εχθροί. Ήρθε η ώρα των αποφάσεων για το μέλλον της χώρας .Η νέα κυβέρνηση θα είναι το πρώτο δείγμα γραφής. Ιδού η Ρόδος ,ιδού και το πήδημα 
ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας