Επίκαιρα Θέματα:

Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2015

Ε.Σ.Α.μεΑ.: Προτάσεις του αναπηρικού κινήματος στη νέα Κυβέρνηση

Επιστολή στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και στη νέα Κυβέρνηση απέστειλε η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.), για την άρση των αδικιών που έχουν υποστεί τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές σας και για την εκπόνηση και εφαρμογή ενός Εθνικού Προγράμματος για την κοινωνική ένταξη, την κοινωνική προστασία των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους, την άμεση ενίσχυση των εισοδημάτων τους και την άρση όλων των αδικιών και μορφών διάκρισης σε βάρος τους.

Αδιαμφισβήτητα τα άτομα με αναπηρία και  χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές τους  έχουν πληγεί με τον πιο σκληρό τρόπο από την οικονομική κρίση και τις οριζόντιες μνημονιακές πολιτικές. Τα μέτρα λιτότητας που επιβλήθηκαν αφενός αύξησαν δραματικά την διαχρονική ανεργία και τη φτώχεια των ατόμων με αναπηρία αφετέρου υπονόμευσαν την πρόοδο εφαρμογής της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, την οποία η χώρα μας επικύρωσε μαζί με το προαιρετικό της πρωτόκολλο (ν. 4074/2012) αποδεχόμενη την υποχρέωση εφαρμογής της. Το 3ο Μνημόνιο φέρνει μαζί του ακόμη μεγαλύτερη λιτότητα και μέτρα φτωχοποίησης.

Στη βάση της δικαιωματικής προσέγγισης, η  Ε.Σ.Α.μεΑ. καταθέτει το διαχρονικό αίτημά της για  τον σχεδιασμό και την εφαρμογή ενός Εθνικού Προγράμματος για την κοινωνική ένταξη και την κοινωνική προστασία των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους. Παράλληλα καταθέτει τις προτάσεις της για την ανεργία, την κοινωνική ασφάλιση, την εκπαίδευση, τα επιδόματα κλπ., τα βασικά και φλέγοντα δηλαδή θέματα της Αναπηρίας.

Η επιστολή επισυνάπτεται.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον Πρόεδρο της Ε.Σ.Α.μεΑ. κ. Ι. Βαρδακαστάνη στο κινητό τηλέφωνο 6937157193.

Τώρα μπορείτε να ενημερωθείτε για όλες τις εξελίξεις στο χώρο της Αναπηρίας στη νέα ιστοσελίδα της Ε.Σ.Α.μεΑ. www.esaea.gr και www.esamea.gr
_______________________________________________________________________________


ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ
Πληροφορίες: Τάνια Κατσάνη

Αθήνα: 25.09.2015
Αρ. Πρωτ.: 2260

Προς: κ. Αλέξη Τσίπρα, Πρωθυπουργό της χώρας
Ανοιχτή Επιστολή της Ε.Σ.Α.μεΑ. στην Κυβέρνηση με θέμα:
Για την κοινωνική ένταξη, την κοινωνική προστασία  των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους, την άμεση ενίσχυση των εισοδημάτων τους και την άρση όλων των αδικιών και μορφών διάκρισης σε βάρος τους
Κοιν: «Πίνακας Αποδεκτών»
Κύριε Πρωθυπουργέ,
Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.), από τη θέση του τριτοβάθμιου κοινωνικοσυνδικαλιστικού φορέα των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους και επίσημου εταίρου με την Πολιτεία για την προώθηση πολιτικών για την  αναπηρία,εκφράζοντας καταρχάςτα συγχαρητήριά της για την επανεκλογή σας στην Πρωθυπουργία της χώρας και ευχηθεί κάθε επιτυχία στο δύσκολο έργο σας, σας υποβάλλει με το παρόν υπόμνημα τις θέσεις και τα αιτήματα του αναπηρικού κινήματος της χώρας, ενόψει των προγραμματικών δηλώσεων της Κυβέρνησής σας.
Γνωρίζετε πολύ καλά ότι τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές τους  έχουν πληγεί με τον πιο σκληρό τρόπο από την οικονομική κρίση και τις οριζόντιες μνημονιακές πολιτικές. Τα μέτρα λιτότητας που επιβλήθηκαν αφενός αύξησαν δραματικά τη διαχρονική ανεργία και τη φτώχεια των ατόμων με αναπηρία αφετέρου υπονόμευσαν την πρόοδο εφαρμογής της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, την οποία η χώρα μας κύρωσε μαζί με το προαιρετικό της πρωτόκολλο (ν. 4074/2012) αποδεχόμενη την υποχρέωση εφαρμογής της.
Η Συμφωνία που υπογράφηκε τον φετινό Ιούλιο δίνει τη χαριστική βολή στα δικαιώματα και στους όρους διαβίωσης των ατόμων με αναπηρία. Πάμπολλες επιστολές και υπομνήματα κατέθεσε ήδη η Ε.Σ.Α.μεΑ. χωρίς να λάβει μέχρι τώρα απάντηση, ενώ πρόκειται για φλέγοντα ζητήματα.

Δίχτυ προστασίας για τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους.
Η Ε.Σ.Α.μεΑ. ζητά να εξετάσετε και να αποφασίσετε την άμεση επαναφορά του ν.612/1977 που αφορά τα ασφαλιστικά δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, ο οποίος αποτέλεσε τη ναυαρχίδα των νόμων που προστάτευσαν τα άτομα με αναπηρία, που έδωσε για πρώτη φορά τη δυνατότητα να εργαστούν και να συνταξιοδοτηθούν χωρίς να είναι βάρος στην οικογένειά τους, τον πρώτο μεταχουντικό πραγματικά προστατευτικό νόμο που αποτέλεσε ένα από τα προπύργια των δικαιωμάτων μας και καταργήθηκε εν μία νυκτί με το 3ο Μνημόνιο.
Τα πρώτα μέτρα που ζητούμε να ληφθούν άμεσα από την Κυβέρνησή σας είναι τα ακόλουθα:
·         Ηάμεση κατάργηση της παρ. 27 του πρόσφατα ψηφισθέντος νόμου 4334/2015 και επαναφορά του προηγούμενου καθεστώτος με το οποίο υπολογίζονταν τα ποσά των συντάξεων αναπηρίας. Η διάταξη αυτή είναι αδιανόητη, δεδομένου ότι δεν έχει κανένα δημοσιονομικό όφελος αλλά αντιθέτως δυσκολεύει την ίδια τη ζωή των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις.
·         Η προστασία των προγραμμάτων οικονομικής ενίσχυσης των ατόμων με αναπηρία, γνωστών ως προνοιακών επιδομάτων. Τα προγράμματα οικονομικής ενίσχυσης των ατόμων με αναπηρία, το διατροφικό επίδομα και εν γένει τα επιδόματα αναπηρίας που χορηγούνται από ασφαλιστικά ταμεία και φορείς του δημοσίου όπως το εξωϊδρυματικό επίδομα, το επίδομα απολύτου αναπηρίας κ.λπ. αποτελούν το τελευταίο προπύργιο κοινωνικής πολιτικής για τα άτομα με αναπηρία.
Τα επιδόματα αυτά είναι τα μόνα που συνδέονται με το πρόσθετο κόστος που απαιτείται για την κάλυψη των αναγκών που πηγάζουν από την ίδια την αναπηρία. Αυτό το κόστος είναι γνωστό ότι γίνεται δυσβάστακτο για τα άτομα με αναπηρία, αφού σε περιόδους οικονομικής κρίσης βαίνει αυξανόμενο με ιλιγγιώδεις ρυθμούς. Η σύνδεση των επιδομάτων αναπηρίας με το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, το οποίο σχεδιάζεται για την κάλυψη των βιοποριστικών αναγκών εκείνων των πολιτών που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας θα οδηγήσει σε πλήρη φτωχοποίηση κάθε πολίτη με αναπηρία και χρόνια πάθηση της χώρας μας. Το αναπηρικό κίνημα απαιτεί από εσάς και το σύνολο της Κυβέρνησης να απλώσετε προστατευτική ασπίδα στη μόνη άμεση οικονομική παροχή που συνδέεται ευθέως με τις ανάγκες της κάθε αναπηρίας.
·         Η εξαίρεση των συντάξεων που λαμβάνουν τα άτομα αναπηρία (συντάξεις αναπηρίας, συντάξεις γήρατος για λόγους αναπηρίας βάσει του ν. 612/77) και των συντάξεων γονέων -αδελφών - συζύγων - κηδεμόνων που έχουν στη φροντίδα τους άτομα με αναπηρία από ρυθμίσεις που θα στοχεύσουν σε νέες μειώσεις των συντάξεων.
·         Να αρθούν οι μειώσεις που έχουν επέλθει στους μισθούς των εργαζομένων ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις εξαιτίας των μνημονίων, για να ζήσουν με αξιοπρέπεια οι εργαζόμενοι με αναπηρία/χρόνιες παθήσεις  και οι οικογένειές τους.
·         Να επεκταθεί το μέτρο της χορήγησης του ΕΚΑΣ σε όλους τους συνταξιούχους  που είναι άτομα αναπηρία, ανεξαρτήτως ηλικιακού κριτηρίου και με μόνο κριτήριο το εισοδηματικό, σύμφωνα και με τη θέση της Ανεξάρτητης Αρχής του Συνηγόρου του Πολίτη για το εν λόγω θέμα, βάσει του ν.3996/2011.
·         Χρηματοδότηση του διαχρονικά υποβαθμισμένου τομέα της πρόνοιας και ενίσχυση των προνοιακών υποστηρικτικών φορέων Ν.Π.Ι.Δ., των οποίων η χρηματοδότηση έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια σε ποσοστό 60% με ολέθριες συνέπειες στη διασφάλιση λειτουργία τους.
·         Ενίσχυση της χρηματοδότησης του τομέα της ψυχικής υγείας  και του Προγράμματος «ΨΥΧΑΡΓΩΣ» και διασφάλιση της λειτουργία των Κέντρων Ψυχικής Υγείας.
·         Προστασία του συστήματος χορήγησης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε κάθε άτομο με αναπηρία και χρόνια πάθηση ανεξαρτήτως εάν είναι ασφαλισμένος ή ανασφάλιστος. Να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη πρόσβαση στα φάρμακα υψηλού κόστους από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.
·         Ολοκληρωμένο σχέδιο παρέμβασης για την Ειδική Εκπαίδευση. Χρειάζονται άμεσες ενέργειες για να τεθούν σε λειτουργία όλες οι σχολικές μονάδες της Ειδικής Εκπαίδευσης. Φέτος, πολλές μονάδεςδεν άνοιξαν, πολλές υπολειτουργούν σαν «φύλαξη», ενώ η παράλληλη στήριξη έχει παραπεμφθεί στις καλένδες.
Εθνικό Πρόγραμμα για την κοινωνική ένταξη και την κοινωνική προστασία των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους
Παράλληλα, στη βάση της δικαιωματικής προσέγγισης, η  Ε.Σ.Α.μεΑ σας καταθέτει το διαχρονικό αίτημά της για  τον σχεδιασμό και την εφαρμογή ενός Εθνικού Προγράμματος για την κοινωνική ένταξη και την κοινωνική προστασία των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους, με τη συγκρότηση της Γενικής Γραμματείας Αναπηρίας υπαγόμενη απευθείας στον Πρωθυπουργό, που θα έχει την ευθύνη του σχεδιασμού και της υλοποίησης του Εθνικού Προγράμματος για την Αναπηρία. Το σχέδιο του Εθνικού Προγράμματος για την Αναπηρία σας το είχαμε καταθέσει και μετά την εκλογή σας στις εκλογές του Ιανουαρίου 2015.
Προσδοκούμε από εσάς και την Κυβέρνησή σας ότι αυτή τη φορά θα υιοθετήσετε την πρότασή μας για το σχεδιασμό και την εφαρμογή ενός Εθνικού  Προγράμματος για την Αναπηρία, αφού το σημαντικό αυτό  εγχείρημα αποτελεί αποκλειστικό εγγυητή για την προώθηση της εξίσωσης των ευκαιριών των ατόμων με αναπηρία και της ισότιμης συμμετοχής τους στο κοινωνικό γίγνεσθαι, σύμφωνα και με όσα τονίζατε στο προεκλογικό σας πρόγραμμα.
Βασικοί στόχοι του Εθνικού Προγράμματος για την Αναπηρία
•Ένταξη της διάστασης της αναπηρίας σε όλες τις πολιτικές: Τα ζητήματα αναπηρίας και της χρόνιας πάθησης είναι οριζόντια και αφορούν κάθε τομέα της οικονομικής και κοινωνικής ζωής. Ως εκ τούτου απαιτείται από κάθε δημόσια αρχή η εφαρμογή και ο συντονισμός των πολιτικών για την αναπηρία.
•Παροχή οικονομικής προστασίας στα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και στις οικογένειές τους: σχεδιασμός δίκαιου φορολογικού συστήματος που θα λαμβάνει υπόψη το πρόσθετο κόστος που απαιτείται για κάθε κατηγορία αναπηρίας
•Παροχή κοινωνικής προστασίας: δημόσια δίκτυα υγείας, πρόνοιας, κοινωνικής ασφάλισης. Ειδική μέριμνα για τις γυναίκες με αναπηρία, τις μητέρες παιδιών με αναπηρία και τους μετανάστες και πρόσφυγες με αναπηρία.
•Προώθηση μέτρων, στο πλαίσιο του άρθρου 9 της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών και της νέας Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για την Αναπηρία 2010-2020, για τη διασφάλιση της προσβασιμότητας υποδομών, υπηρεσιών και αγαθών στα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και στις οικογένειές τους.
Αναλυτικά για το Εθνικό Πρόγραμμα http://is.gd/NYsmTW
Κύριε Πρωθυπουργέ,
Η Ε.Σ.Α.μεΑ. και οι φορείς - μέλη της με το παρόν υπόμνημά τους αιτούνται την άμεση συνάντησή των εκπροσώπων της με εσάς και τους συνεργάτες σας, προκειμένου να συζητηθούν αναλυτικά οι ανωτέρω προτάσεις μας, η υλοποίηση των οποίων θα αποτελέσει το έναυσμα για μπορέσει η χώρα μας να ξεπεράσει την υπάρχουσα βαθιά ανθρωπιστική κρίση των τελευταίων χρόνων.

Με εκτίμηση

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Ι. ΒΑΡΔΑΚΑΣΤΑΝΗΣ

Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΧΡ. ΝΑΣΤΑΣ

Πίνακας Αποδεκτών:
-Υπουργικό Συμβούλιο
-Γ.Γ. Υπουργείων
-Φορείς - Μέλη και μέλη αυτών

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας