Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2015

Τι (δεν) είπε ο Τσίπρας στον Κλίντον

Του Τάκη Καραγιάννη, protagon.gr
Ο Αλέξης Τσίπρας είχε μία σπουδαία ευκαιρία στο κέντρο του Μανχάταν, στο κέντρο του κόσμου. Ένας πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ του έκανε τις ερωτήσεις που θα ήθελε κάθε πρωθυπουργός να απαντήσει. Και η Γιάννα Αγγελοπούλου, που διοργάνωσε όλο αυτό, τον προλόγισε λέγοντας πως είναι ένας ηγέτης που παραδέχθηκε τα λάθη του, κερδίζοντας εκ νέου την εμπιστοσύνη του λαού του. Το CNN ήταν στην αίθουσα. Το ακροατήριο παγκόσμιο. Όμως ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε λες και απευθύνεται σε Έλληνες ψηφοφόρους. Δεν είπε τίποτα. Λάθος. Για την ακρίβεια είπε και πράγματα που δεν έπρεπε να ακουστούν. «Στην Ελλάδα συχνά για να κάνεις τη δουλειά σου θα πρέπει να δώσεις λεφτά κάτω από το τραπέζι για να κινήσεις τη γραφειοκρατία». Κοίταξα γύρω μου στην αίθουσα. Είδα χαμόγελα και άκουσα μερικά γέλια. Είναι δυνατόν να απαντάς έτσι σε ερώτηση του Μπιλ Κλίντον για το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα; Ούτε, βέβαια, λες σε αυτό το ακροατήριο ότι «η Δημοκρατία θα επιστρέψει στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας».
Βλέπετε εδώ, δεν αντιλαμβάνονται τα πράγματα με τον δικό μας ξεχωριστό τρόπο που σηκώνει και μία και δύο κουβέντες παραπάνω.
Είμαστε, λοιπόν, σε μία αίθουσα ενός κεντρικού ξενοδοχείου της Νέας Υόρκης, όπου λαμβάνει χώρα η εκδήλωση που επρόκειτο να γίνει τον Ιούνιο στην Αθήνα. Κοινώς η μεσογειακή «εκδοχή» του Clinton Global Initiative, που υποστηρίζεται από τη Γιάννα Αγγελοπούλου. Η εκδήλωση του Ιουνίου δεν πραγματοποιήθηκε λόγω της υποψηφιότητας της Χίλαρι Κλίντον και έτσι η συνάντηση έγινε στη Νέα Υόρκη. Μετά τον Αλέξη Τσίπρα, ο Μπιλ Κλίντον συνομίλησε με τον Ματέο Ρέντσι. Η ελληνική αντιπροσωπεία δεν έμεινε για να ακούσει. Αποχώρησε βιαστική... Κρίμα. Γιατί θα τον άκουγε να λέει, επί αμερικανικού εδάφους, ότι η Ρωσία δεν είναι εχθρός της Ευρώπης. Αυτή τη στιγμή μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η Ουγγαρία που, με τη στάση της, υπονομεύει θεμελιώδεις αρχές της Ευρώπης.


«Έρχεται ο Αλέξης Τσίπρας έχοντας μαζί του την καρδιά και τις ελπίδες του ελληνικού λαού» είπε η Γιάννα Αγγελοπούλου. Και συνέχισε: «Η προθυμία να παραδεχόμαστε τα λάθη δεν συναντάται συχνά στην ελληνική πολιτική. Πάντως αυτή η σπάνια ειλικρίνειά του ενίσχυσε τη στήριξη που απολαμβάνει από τον ελληνικό λαό. Η Ελλάδα οφείλει να προσφέρει μια δέσμευση. Μια δέσμευση ότι θα αξιοποιήσει αυτήν την ευκαιρία που της δίνεται -ίσως την τελευταία ευκαιρία που θα έχουμε- ώστε να εισαγάγει τις εδώ και καιρό αναγκαίες αλλαγές, να δουλέψει σκληρά, να γίνει ανταγωνιστική, να φέρει αποτέλεσμα. Οι Έλληνες γνωρίζουμε πώς να το κάνουμε αυτό. Τους έχω δει να το κάνουν. Σε εθνικό επίπεδο, το κάναμε στην τελική ευθεία προς τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Για μας, στην Ελλάδα, αυτή είναι η στιγμή μας. Ας αξιοποιήσουμε αυτήν την ευκαιρία για να επανεκκινήσουμε την ελληνική οικονομία. Να επαναβεβαιώσουμε τους δεσμούς μας, ανάμεσά μας και με την Ευρώπη. Να δώσουμε ελπίδα στους νέους της περιοχής αυτής του κόσμου, που έχουν βαριά υποφέρει... Και θα πρέπει να τα κάνουμε όλα αυτά, την ίδια στιγμή που έχουμε να αντιμετωπίσουμε την προσφυγική κρίση. Φίλοι μου, τι είναι αυτό που θα οδηγήσει στην ανάπτυξη την Ευρώπη και θα μας επιτρέψουν να ξεπεράσουμε την ελληνική κρίση; Το θάρρος, η βούληση, η αντοχή. Ας ξεκινήσουμε!»

Ο πρόεδρος Κλίντον, αυτή η επιβλητική φιγούρα με το ιστορικό μέγεθος, κάθισε απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα για τριάντα λεπτά. Όλοι πειστήκαμε πως σκοπός όσων παρακολουθούσαμε, ήταν να βοηθηθεί η Ελλάδα και ο πρωθυπουργός της.
Πώς εξελίσσονται τα πράγματα στην Ελλάδα; Τι σχέδια έχει ο πρωθυπουργός; «Πήραμε μία δύσκολη απόφαση να παραμείνουμε στην Ευρωζώνη παρά την άσχημη συμφωνία με τους εταίρους μας. Η λιτότητα είναι μία κακή συνταγή και εμείς προσπαθούμε να βάλουμε την ανάπτυξη στην ατζέντα. Ακολουθούμε μία πολιτική που έχει ως στόχο να κινητοποιήσει και τους λαούς της Ευρώπης. Και πιστεύουμε, τελικά, ότι παρά τις συντηρητικές φωνές, η Δημοκρατία θα επιστρέψει στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας».
Να έρθουν οι επενδυτές στην Ελλάδα; «Ναι, τώρα υπάρχει νομισματική σταθερότητα αφού αποφύγαμε την παγίδα των συντηρητικών κύκλων της Ευρώπης. Αυτή τη στιγμή δεν έχουν να φοβηθούν κάτι, δεν πρέπει να ανησυχούν. Πρέπει, βέβαια, να κάνουμε μεταρρυθμίσεις και να πατάξουμε τη διαφθορά που συχνά σε υποχρεώνει να δώσεις λεφτά κάτω από το τραπέζι. Η κυβέρνηση μου έχει ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που θα δημιουργήσει φιλικό και ασφαλές επιχειρηματικό περιβάλλον».
Σε ποιους τομείς να επενδύσει κάποιος στην Ελλάδα; «Σε πολλούς τομείς, πέρα από τον τουρισμό. Στα δίκτυα, στις υποδομές, στην ενέργεια, στις νέες τεχνολογίες και στις καινοτομίες. Περισσότερο, μπορεί να επενδύσει στο ανθρώπινο κεφάλαιο της Ελλάδας. Η Ελλάδα έχει καταρτισμένο και ικανό ανθρώπινο δυναμικό που μπορεί να υποστηρίξει φιλόδοξα επενδυτικά σχέδια.»
Ναι, αλλά θα πάρουν πίσω τα λεφτά τους; «Καλή ερώτηση. Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε το κατάλληλο περιβάλλον, ειδικά για τις επιχειρήσεις που δημιουργούνται από νέους ανθρώπους. Ναι, η Ελλάδα γίνεται πλέον ένας τόπος επιχειρηματικών ευκαιριών. Απευθύνομαι βέβαια στους Ελληνοαμερικανούς που θέλουν να επενδύσουν για να βοηθήσουν την Ελλάδα, αλλά και όλους εκείνους που θεωρούν ηθικό τους χρέος να συμβάλλουν στην ανάκαμψη της χώρας μου».
Ο πρόεδρος Κλίντον σηκώθηκε, έδωσε το χέρι στον Αλέξη Τσίπρα και τον αποδέσμευσε. Ήταν μάλλον λυτρωτικό. Για όλους. Που, λίγο μετά, παραδόθηκαν στη γοητεία του Ματέο Ρέντσι.

protagon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας