Επίκαιρα Θέματα:

Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2016

Συνέντευξη Γιώργος Τερνενόπουλος «Εμείς οι ίδιοι είμαστε το πρόβλημα γιατί έχουμε δύναμη και δεν την χρησιμοποιούμε»

από το hufes.gr
Το γεγονός ότι οι λειτουργοί γραφείων κηδειών έχουν δύναμη στα χέρια τους αλλά δεν την χρησιμοποιούν επισημαίνει ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Λειτουργών Γραφείων Κηδειών Γιώργος Τερνενόπουλος, αρμόδιος για τον Ν. Κοζάνης.
Ο κ. Τερνενόπουλος τονίζει ότι η Πολιτεία αλλά και οι ίδιοι οι λειτουργοί θα πρέπει να προστατέψουν αυτό το λειτούργημα, προτείνοντας μάλιστα ότι, μια απεργία θα λειτουργούσε ως «μοχλός πίεσης» προς την Πολιτεία, προκειμένου να διεκδικηθούν σειρά αιτημάτων.
Από την Ένωση Λειτουργών Γραφείων Κηδειών Ελλάδος προγραμματίζεται το 2ο Πανελλήνιο Σεμινάριο με θέμα «Χειρισμός της θλίψης». Πόσο σημαντικό κρίνετε την ψυχολογική υποστήριξη στο λειτούργημά σας?
Θεωρώ πολύ σημαντική την πρωτοβουλία της Ένωσης Λειτουργών για σεμινάριο που θα αφορά το χειρισμό της θλίψης, καθώς ο καθένας από εμάς, προσπαθεί με την εμπειρία του και τις όποιες γνώσεις έχει, να κάνει ότι μπορεί, για να μπορεί να παρέχει ψυχολογική υποστήριξη στους συγγενείς και στους οικείους που έχουν χάσει αγαπημένους τους. Ωστόσο χρειάζεται συνεχής επιμόρφωση και σεμινάρια, όχι μόνο στην ψυχολογία και πως θα χειριζόμαστε τέτοιες καταστάσεις αλλά και σε άλλους τομείς όπως, προετοιμασία σωρού, «σκηνοθεσία», ανατομία κ.α.
Ποια είναι η θέση σας για το θέμα της καύσης? Θα πρέπει να δημιουργηθούν αποτεφρωτήρια στην Ελλάδα?
Θα πρέπει να δημιουργηθούν αποτεφρωτήρια με προϋποθέσεις πάντα, όχι να γίνουν «σούπα» αλλά σε μεγάλες πόλεις, μπορεί η Πολιτεία, να αναλάβει την πρωτοβουλία να δημιουργήσει. Ένας άλλος λόγος είναι για να μην φεύγουν και τα χρήματα έξω όπως γίνεται τώρα, γιατί υπάρχει κόσμος που ζητά την αποτέφρωση, καθώς τα έξοδα είναι λιγότερα απ’ αυτά που απαιτούνται για συντηρήσεις των μνημείων. Προσωπική μου άποψη βέβαια είναι ότι αν δημιουργηθούν αποτεφρωτήρια, θα αυξηθεί η ανεργία στα επαγγέλματα που σχετίζονται με τις ταφές, όπως π.χ. κατασκευές μνημείων κ.α.
Ποιο θεωρείτε ότι είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο κλάδος σας?
Εμείς οι ίδιοι είμαστε το μεγαλύτερο πρόβλημα γιατί έχουμε πολύ δύναμη και δεν ξέρουμε να την χρησιμοποιήσουμε σωστά. Το κράτος δε μας δίνει σημασία, γιατί δεν έχουμε κινητοποιηθεί. Αν προχωρούσαμε όμως σε μία απλή απεργία για μία μέρα, τότε η Πολιτεία θα ανταποκρίνονταν στα αιτήματά μας όπως είναι οι άδειες για ψυκτικούς θαλάμους.
Ένα μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλοί Δήμοι είναι αυτό σας έλλειψης ψυκτικών θαλάμων. Ποια είναι η κατάσταση στην περιοχή σας?
Στην Κοζάνη ψυκτικοί θάλαμοι υπάρχουν μόνο στο Νοσοκομείο και πάλι από τους τέσσερις που διαθέτει, οι δύο δεν λειτουργούν εδώ και δύο περίπου χρόνια, με αποτέλεσμα μία πόλη όπως η Κοζάνη να εξυπηρετείται με μόλις δύο ψυκτικούς θαλάμους. Το δυσάρεστο είναι ότι ούτε, στο κοιμητήριο του Δήμου δεν υπάρχουν ψυκτικοί θάλαμοι, παρά μόνο σε έναν πρώην Καλλικρατικό Δήμο που είναι ελάχιστοι κι εξυπηρετούνται οι ανάγκες της περιοχής. Γι αυτό κι εμείς ζητάμε από την πολιτεία να έχουν και τα γραφεία κηδειών τη δυνατότητα να έχουν ψυκτικούς θαλάμους, πάντα υπό προϋποθέσεις κι όχι να δοθούν οι άδειες αυθαίρετα.
Πως πιστεύετε ότι μπορούν να παταχθούν τα παράνομα γραφεία τελετών που υπάρχουν πανελλαδικά?
Πιστεύω ότι υπάρχει νόμος που μπορούμε να πατάξουμε τους παράνομους, οι οποίοι χρησιμοποιούν αθέμιτα μέσα ανταγωνισμού, με εξοπλισμό που δεν είναι δικός τους, χωρίς νεκροφόρες και κυρίως χωρίς να διαθέτουν τις κατάλληλες γνώσεις. Δεν είναι δυνατόν να βλέπουμε αφίσες από δήθεν γραφεία κηδειών με τιμές «κράχτες», προκειμένου να προσελκύσουν κόσμο. Διαφημίζουν κηδείες από 350 – 400 ευρώ και στο τέλος αφού βγαίνει ένας λογαριασμός 1.000 ευρώ, τότε λένε ότι οι προσφορές αυτές αφορούν μόνο φέρετρο χωρίς μεταφορά κ.α. Νομίζω ότι, πρέπει να εφαρμοστεί η νομοθεσία περί αθέμιτου ανταγωνισμού και ως Ένωση Λειτουργών να κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση και να πατάξουμε τους παράνομους αλλά να μας προστατέψει και το κράτος.
Γιατί η Πολιτεία θεωρείτε ότι έχει αφήσει «στην τύχη του» τον κλάδο σας τόσα χρόνια, όταν μάλιστα ο σχετικός Νόμος έχει να τροποποιηθεί εδώ και δεκαετίες?
Εδώ φέρουμε κι εμείς ευθύνη, γιατί τόσα χρόνια δεν τους έχουμε ενοχλήσει, τη στιγμή που το λειτούργημα που ασκούμε είναι πολύ σοβαρό, ανθυγιεινό, επίπονο τόσο ψυχολογικά όσο και σωματικά και προσπαθούμε μόνοι μας να βγάλουμε εις πέρας όλα τα προβλήματα που προκύπτουν. Με όλες τις δυσκολίες που υπάρχουν όπως π.χ. με τις άδειες από τους Δήμους, με τα τιμολόγια, με το αυξημένο ΦΠΑ που πληρώνουμε. Θα μπορούσε η Πολιτεία να βοηθήσει, αλλά και χρειάζεται κι από εμάς τους ίδιους καλή κινητοποίηση.
Ποιοι θεωρείτε ότι θα πρέπει να είναι οι στόχοι της Ένωσης Λειτουργών Γραφείων Κηδειών?
Πρωτίστως να δημιουργηθούν σχολές που θα πιστοποιούν τον κάθε λειτουργό με χαρτιά όπως γίνεται και σε άλλα επαγγέλματα – λειτουργήματα και παράλληλα να πιέσουμε για να προχωρήσει το Νομοσχέδιο περί ιδρύσεων γραφείων κηδειών. Όλα αυτά πάντα υπό προϋποθέσεις, προκειμένου να διασφαλιστεί και να προστατευτεί το λειτούργημά μας. Να μην δίνεται απλά στον καθένα μια άδεια για να έχει ένα γραφείο «βιτρίνα», αλλά να ελέγχεται αν έχει τον απαραίτητο εξοπλισμό, χώρους, νεκροφόρα κ.α.
Μπορούν οι νέοι άνθρωποι να εμφυσήσουν νέες ιδέες και πρακτικές στο λειτούργημα αυτό?
Σίγουρα μπορούν. Είμαι ένας νέος άνθρωπος που στην περιοχή μου, θεωρώ ότι πρωτοπορώ με νέες ιδέες, πάντα με σεβασμό σε αυτό που κάνω κι ακολουθούν και οι πιο έμπειροι «παλιοί» και σίγουρα χρειάζεται ανανέωση και γνώσεις τις οποίες τις αποκτά κανείς, μέσα από συνεχή εκπαίδευση κι επιμόρφωση. Εγώ δίνω έμφαση στην εμφάνιση της σωρού, τα υλικά που χρησιμοποιώ είναι τα καλύτερα και επαγγελματικά υλικά για ένα άριστο αποτέλεσμα.
Στοιχεία Επικοινωνίας
Γεώργιος Τερνενόπουλος και ΣΙΑ ΟΕ
Έδρα γραφείου: Σέρβια Κοζάνης
Υποκαταστήματα: Βελβεντός και Αιανή Κοζάνης
Τηλέφωνα Επικοινωνίας: 2464500131
Κινητό:6976052602
Email: ternenopoulos@gmail.com
Ιστοσελίδα: www.ternenopoulosservia.gr

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Από την στεναχωριας σας κυριοι ψωμι δεν τρωτε για μια εβδομαδα. Αλλα στον πονο των αλλων εχετε τις τιμες στα χαμηλα επίπεδα, που ολοι μας γνωρίζουμε.

Το Προφίλ μας