Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 25 Μαρτίου 2016

Η άλλη όψη ενός νομίσματος

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΔΑΛΙΠΗΣ
Αν δεν είναι ένας ακόμη ατυχής χειρισμός, για όσους έχουν χαρτονομίσματα των 500 ευρώ, σίγουρα είναι τραγωδία.
Γιατί η εντολή για όσους κομίζουν χαρτονομίσματα των 500 ευρώ ηχεί περίπου σαν διαταγή για σύλληψη και παραπομπή στο Αυτόφωρο.
Όλα, στην εντολή αυτή αναφέρονται λεπτομερώς. Να καταγράφεται το ονοματεπώνυμο, το όνομα πατρός, η διεύθυνση, ο ΑΦΜ και το επάγγελμά τους.
Για πρώτη φορά ο κομιστής ενός τραπεζογραμματίου που εκδόθηκε νόμιμα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αντιμετωπίζεται καταρχήν ως ύποπτος.
Σαφώς το «500σάρι» είναι ένα από τα ακριβότερα νομίσματα στον κόσμο και εξ αυτού του λόγου τα προτιμούν για τις συναλλαγές τους οι λαθρέμποροι και οι ανά την υφήλιο έμποροι ναρκωτικών.
Αυτό το γνώριζαν και αυτοί που το σχεδίασαν, ότι ακριβώς το υψηλό σε αξία νόμισμα εξυπηρετούσε και τον σκοπό αυτό, με απώτερο στόχο βέβαια την ενίσχυση της ισοτιμίας του ως νόμισμα αποθησαύρισης.

Και ως εκ τούτου ο έλεγχος για τον περιορισμό και την πάταξη παράνομων συναλλαγών είναι και θεμιτός και επιβεβλημένος.
Αλλά αυτό σε καμιά περίπτωση δεν δικαιολογεί τα αστυνομικά μέτρα σε βάρος πολιτών που φοβούμενοι -και βασίμως όπως αποδείχθηκε- το κλείσιμο των τραπεζών ακόμη και ενός Grexit, έσπευσαν να αποσύρουν μέρος ή όλες τις καταθέσεις από τις τράπεζες.
Αλλιώς τείνει να κατισχύσει ο παραλογισμός, καθώς όλοι αυτοί οι υπαίτιοι που πανικόβαλαν με έργα και πράξεις τους καταθέτες αντί να απολογούνται, γίνονται τώρα «εκδικητές» και «τιμωροί».
Γιατί κανείς δεν μπορεί να αποκρύψει την πραγματικότητα. Όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης με τον φόβο του Grexit αποσύρθηκαν από τις τράπεζες περίπου 100 δισ. ευρώ.
Ένα μεγάλο ποσοστό από το ποσό αυτό φυγαδεύτηκε κυρίως από μεγαλοκαταθέτες στο εξωτερικό, ένα μικρότερο διατέθηκε για την πληρωμή φόρων και κάλυψη άλλων αναγκών και το υπόλοιπο παραμένει σε θυρίδες και κρυψώνες των σπιτιών.
Οι τραπεζίτες υπολογίζουν το ποσό αυτό σε 20 δισ. ευρώ και το μεγαλύτερο μέρος είναι «πακεταρισμένο» φυσικά σε 500άρικα.
Το χρήμα αυτό θα βγει στην αγορά μόνο εάν εκλείψουν οι λόγοι που κατέστησαν αναγκαία την απόσυρσή του.
Ειδάλλως τα εκφοβιστικά μέτρα και ως εκ τούτου η απόπειρα παραβίασης της οικονομικής ελευθερίας στη διακίνηση κεφαλαίων δεν πρόκειται να έχουν αποτελέσματα.
Γιατί ούτε ο συνταξιούχος με το εφάπαξ του, ούτε ο μισθωτός με τις μικρές καταθέσεις, που έχουν τις αποταμιεύσεις τους σε νομίσματα των 500 ευρώ είναι έμποροι ναρκωτικών.
Οι έμποροι φαίνονται από μακριά.
Είναι γνωστοί και δυστυχώς συνεχίζουν ανενόχλητοι να οργώνουν στις αγορές καυσίμων, τσιγάρων, ναρκωτικών. Είναι η άλλη όψη του 500άρικου που η κυβέρνηση δεν θέλει να δει και κυνηγά φαντάσματα.
imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας