Επίκαιρα Θέματα:

Σάββατο 23 Απριλίου 2016

4ο Μνημόνιο φέρνει ο κ. Τσίπρας

 Από τον Τομέα Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:
Το χθεσινό (22-4-2016) Eurogroup έφερε τα πάντα στο φως και κανένας πια δεν μπορεί να κρύβεται.
1.      Κλείδωσαν τα μέτρα 5,4 δισ. ευρώ που θα ψηφιστούν άμεσα και έρχονται να προστεθούν στα 3,6 δισ. ευρώ (σε ετήσια βάση) που είχαν ήδη ψηφισθεί το καλοκαίρι.
2.      Το Eurogroup αποφάσισε να ζητήσει την δημιουργία άμεσα μηχανισμού αυτόματης «πυροδότησης» μέτρων 3,6 δισ. ευρώ το 2018 εφ’ όσον υπάρχει απόκλιση από τους στόχους, κάτι στο οποίο φαίνεται να συμφωνεί η κυβέρνηση.
3.      Τόσο τα μέτρα 5,4 δισ. Ευρώ, όσο και ο μηχανισμός που κλειδώνει επιπλέον μέτρα 3,6 δισ. Ευρώ, είναι οι ελάχιστες προϋποθέσεις για να ξεκινήσει στο επόμενο Eurogroup η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους, με τον κ. Ντάισελμπλουμ να δηλώνει ότι δεν αφορά η συζήτηση την ονομαστική μείωση, αλλά reprofiling, όπως ακριβώς προβλέπεται από την απόφαση του Eurogroup το Νοέμβρη 2012.
4.      Έχει μεγάλη σημασία το γεγονός ότι οι αποφάσεις αυτές του Eurogroup  έχουν τη σύμφωνη γνώμη του ΔΝΤ που συμμετείχε εξάλλου στη συνεδρίαση με την κ. Λαγκάρτ.

Ο απολογισμός της διαπραγματευτικής στρατηγικής των τελευταίων μηνών  του κ. Τσίπρα είναι τραγικός.
  • Στο μέτωπο του χρέους παραδόθηκε αμαχητί στους Ευρωπαίους που δε δέχονται κουβέντα για ονομαστική μείωση.
  • Στο μέτωπο των δημοσιονομικών μέτρων συνθηκολόγησε στις θέσεις του κ. Τόμσεν και του ΔΝΤ. 
  • Εκεί όμως που ηττήθηκε κατά κράτος είναι το μέτωπο της αξιοπρέπειας.

Η συμφωνία για νέα μέτρα το 2018 από τώρα είναι πολύ απλά ένα 4ο μνημόνιο, είναι δηλαδή παράταση στο χρόνο της ταπεινωτικής εποπτείας για τη χώρα.
Πριν πάρει τις τελικές του αποφάσεις ο κ. Τσίπρας οφείλει να ξέρει ότι δεν έχει πολιτική νομιμοποίηση για να δεσμεύσει τη χώρα με ένα 4ο μνημόνιο και σε κάθε περίπτωση και πριν οτιδήποτε άλλο χρωστάει μια μεγάλη συγγνώμη στον ελληνικό λαό για την κατ' εξακολούθηση εξαπάτησή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας