Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 22 Απριλίου 2016

Τι φταίει

Γράφει ο Αντώνης Δαλίπης
Σαν να μην πέρασε ούτε μια μέρα. Από τις 23 Απριλίου 2010 στις 23 Απριλίου 2016, έξι χρόνια ακριβώς και η χώρα παλεύει, όπως τότε από το Καστελόριζο, να ξεφύγει από τη χρεοκοπία.
Με τρία Μνημόνια στην πλάτη και τον τρίτο κατά σειρά εκλεγμένο πρωθυπουργό που τα εφαρμόζει, η κατάσταση στην οικονομία παραμένει σχεδόν το ίδιο κρίσιμη με αυτή που ίσχυε προ εξαετίας.
Πολλοί είναι αυτοί που απορούν ακόμη γιατί έξι χρόνια τώρα η χώρα δεν κατάφερε να ξεφύγει από τα Μνημόνια.
Η σημερινή κυβέρνηση όταν δεν κατηγορεί το ΔΝΤ γι’ αυτό, στηλιτεύει με δριμύτητα την κυβέρνηση Σαμαρά, αυτή με τη σειρά της έδειχνε τότε ως υπαίτιο την κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου, που επικαλείτο όμως ότι παρέλαβε χάος από την κυβέρνηση Καραμανλή.

Αυτή η αλληλοκατάθεση ευθυνών απαντά εν μέρει στο ερώτημα «τις πταίει».
Όλες οι κυβερνήσεις από το 2010 έως σήμερα έδρασαν περισσότερο ως διαχειριστές της κρίσης, ως θύματα που παρέλαβαν καμένη γη, παρά ως πρωταγωνιστές μιας λύσης.
Καμιά από τις τρεις εκλεγμένες κυβερνήσεις που εφάρμοσαν μνη-μόνια δεν τόλμησε αυτό που έξι χρόνια τώρα συνιστούν όλοι οι ξένοι, να αναλάβει επιτέλους η Αθήνα την «ιδιοκτησία» του προγράμματος.
Με άλλα λόγια, κανένας δεν πίστεψε στο σχέδιο εξόδου από την κρίση, αλλά, εάν δεν το ναρκοθέτησε, το εφάρμοσε συρόμενος και πάντα εξ ανάγκης.
Όλοι βολεύτηκαν κατασκευάζοντας «εχθρούς», τους ξένους που βυσσοδομούν δήθεν κατά της χώρας ή τους Ελληνες «πράκτορες» που άνοιξαν τις κερκόπορτες, χαϊδεύοντας όμως πάντα τα αφτιά των ψηφοφόρων.
Των ψηφοφόρων που κανείς τους όμως δεν έφταιγε που έκλεψε την εφορία, που έπαιρνε για χρόνια τη σύνταξη συγγενών που είχαν αποδημήσει προ καιρού εις Κύριον, που δεν πλήρωνε τα διόδια και σήκωνε επιδεικτικά τις μπάρες, αυτός που «τρύπωσε» σε μια ΔΕΚΟ για να? ξεκουραστεί.
Έτσι κανείΣ, κυβέρνηση και πολίτες, δεν αισθάνεται υπεύθυνος εάν η χώρα είναι έξι χρόνια σε Μνημόνια και ούτε εάν χρειασθεί να πορευθεί έτσι και με ένα τέταρτο Μνημό-νιο προσεχώς.
Όλοι ασκούν μια «περήφανη», «ανεξάρτητη» πολιτική, σε μια χώρα που όμως πορεύεται με βαριά τραυματισμένη την εθνική κυριαρχία της.
imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας