Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 25 Απριλίου 2016

Θετικος στην προσωρινή φιλοξενία προσφύγων ο Δήμος Βοϊου υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και αριθμό ατόμων

Θετική απόφαση για την προσωρινή φιλοξενία προσφύγων στο Δήμο Βοΐου,  υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, πήρε το Δημοτικό Συμβούλιο, κατά πλειοψηφία, στη χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση της 24ης Απριλίου 2016 που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Κατάστημα Νεάπολης, παρουσία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Σισανίου και Σιατίστης κ.κ. Παύλου,
του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Κοζάνης  Παναγιώτη Πλακεντά, του Περιφερειακού Συμβούλου εντεταλμένου σε θέματα Πολιτικής Προστασίας  Ηλία Κάτανα, των Περιφερειακών Συμβούλων  Σταύρου Γιαννακίδη και Γιώργου Χριστοφορίδη, ιερέων, εκπροσώπων συλλόγων και φορέων και πλήθος κόσμου.
Στη συνεδρίαση δεν παρέστησαν εκπρόσωποι από την 9η Ταξιαρχία Πεζικού Κοζάνης και από την Αστυνομική Διεύθυνση, παρ’ ότι καλέστηκαν επίσημα.
Σύμφωνα με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Δήμος Βοΐου δέχεται να φιλοξενήσει προσωρινά πρόσφυγες, όμως υπό τις εξής προϋποθέσεις: Ο αριθμός να μην ξεπερνά τα 120 άτομα και να είναι στην πλειοψηφία γυναικόπαιδα. Τα άτομα να είναι πρόσφυγες, Σύριοι στην καταγωγή, και να μοιραστούν αναλογικά σε όλες τις δημοτικές ενότητες του Δήμου, στους χώρους των πρώην στρατοπέδων, Εράτυρας, Νεάπολης, Σιάτιστας και Τσοτυλίου, και στην Κοινότητα Πενταλόφου, όπου διατίθεται ένας ξενώνας, ο οποίος μπορεί να μισθωθεί. Να γίνει προγραμματική σύμβαση με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ή την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, για την παροχή καθημερινής σίτισης, καθαριότητας, ιατροφαρμακευτικής φροντίδας, φύλαξης των προσφύγων, με την προμήθεια των απαιτούμενων προϊόντων να γίνεται από την τοπική αγορά για όλο το διάστημα παραμονής των προσφύγων στο Δήμο. Να ενισχυθούν με προσωπικό τα Αστυνομικά Τμήματα και τα Κέντρα Υγείας, διότι με το υπάρχον προσωπικό δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες των κατοίκων της περιοχής, πόσο μάλλον να ανταποκριθούν στις ανάγκες φιλοξενίας των προσφύγων. Τέλος, να διευκρινιστεί το χρονικό διάστημα της φιλοξενίας των προσφύγων, διότι ο Δήμος δε δέχεται μόνιμη παραμονή.
Ο Δήμος Βοΐου δείχνοντας σεβασμό και ευαισθησία στο μεγάλο ζήτημα του προσφυγικού  ρεύματος και έχοντας ως γνώμονα την προστασία της τοπικής κοινωνίας αλλά και το ανθρωπιστικό του καθήκον,  έδειξε με αίσθημα ευθύνης έτοιμος να αναλάβει τις υποχρεώσεις που του αναλογούν, αποφασίζοντας να φιλοξενήσει 40 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα στην Μαθητική Εστία Πενταλόφου, σε συνεργασία με  την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας.
Η Δημοτική Αρχή δήλωσε εξαρχής θετική στην προσωρινή φιλοξενία προσφύγων και διατηρεί την ίδια θέση, θέτοντας όμως, κάποιες βασικές προϋποθέσεις στον αρμόδιο Υπουργό, οι οποίες και θα πρέπει να εφαρμοστούν, ώστε από τη μία να μπορέσει να  ανταποκριθεί στο κάλεσμα της Πολιτείας για συνεργασία σε αυτό το ζήτημα, και από την άλλη η φιλοξενία των προσφύγων να γίνει σε κατάλληλες και ανθρώπινες συνθήκες, χωρίς να δημιουργήσει επιπλέον προβλήματα και αίσθημα ανασφάλειας στους πολίτες.
             Σχετικά με τις απρεπείς εκφράσεις και τις ακραίες συμπεριφορές που ακούστηκαν και εκδηλώθηκαν στη συνεδρίαση, η Δημοτική Αρχή τις καταδικάζει και θεωρεί ότι δεν αρμόζουν σε συνεδριάσεις Δημοτικών Συμβουλίων.
Η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Παναγιώτα Ορφανίδου, παρ’ όλο που στην συνεδρίαση της 15ης Μαρτίου, δήλωσε θετική στη φιλοξενία προσφύγων στα όρια του Δήμου, προτείνοντας να δημιουργηθούν ορισμένα σημεία φιλοξενίας, σε χωριά του Βοΐου, σε δημοτικά κτίρια και ξενώνες που δεν χρησιμοποιούνται, άλλαξε στάση, καταψηφίζοντας την πρόταση της Δημοτικής Αρχής για φιλοξενία προσφύγων αναλογικά σε όλο το Δήμο και διαφώνησε με τη δημιουργία κέντρου προσωρινής φιλοξενίας στο στρατόπεδο της Νεάπολης. 
Ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης Μανώλης Γκάσης δήλωσε αρνητικός στη φιλοξενία προσφύγων στο στρατόπεδο Νεάπολης και αποχώρησε στην αρχή της συνεδρίασης.
Ο Μιχάλης Καραμπατζιάς δήλωσε θετικός στη φιλοξενία προσφύγων, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις,  και ψήφισε την πρόταση του Δημάρχου.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Παναγιώτης Πλακεντάς ανέφερε ότι η πρόταση της Περιφέρειας είναι να φιλοξενήσει ο Δήμος Βοΐου τους 238 πρόσφυγες που βρίσκονται στη Λευκόβρυση, πρόταση που βρίσκει αντίθετη τη Δημοτική Αρχή ως προς τον αριθμό των ατόμων.  
Ξεκάθαρη ήταν και η θέση του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη κ.κ. Παύλου, ο οποίος ανέφερε ότι ο Δήμος Βοΐου πρέπει να σταθεί αλληλέγγυος απέναντι στους πρόσφυγες και να παρέχει τη φιλοξενία που του ζητείτε, όμως, υπό αυστηρές προϋποθέσεις και για συγκεκριμένο αριθμό ατόμων, προερχόμενα από ομοιογενή περιοχή, τονίζοντας ότι η κατάσταση θα πρέπει να είναι απόλυτα ελεγχόμενη από τον Στρατό, χωρίς εξωτερικές παρεμβάσεις.
Ο Δήμαρχος Βοΐου θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις και τις επαφές με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, περιμένοντας και την επίσημη πρόταση της Περιφέρειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας