Επίκαιρα Θέματα:

Κυριακή 29 Μαΐου 2016

Μια χώρα στα... αζήτητα

Γράφει ο Αντώνης Δαλίπης
Ότι η συμφωνία της Τρίτης στο Eurogroup είναι θετική, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία.
Και μόνο το γεγονός ότι καταγράφεται η προσέγγιση των δύο πλευρών, μετά από πολύμηνες «πολεμικές» συγκρούσεις και σκληρές διαπραγματεύσεις, θυμίζει το λιγότερο τις έστω ατελείς συμφωνίες κατάπαυσης του πυρός σε καιρούς πιο χαλεπούς.
Όμως, όπως όλες οι συμφωνίες έτσι κι αυτή δεν λύνει δυστυχώς αυτόματα όλα τα προβλήματα, ούτε διορθώνει από μόνη της τα κακώς κείμενα, όπως πολλοί όψιμοι μνημονιακοί εκτιμούν.
Είναι απλώς μια καλή αρχή που περιέχει εν δυνάμει τις προϋποθέσεις για μια θετική εκκίνηση και συγκεντρώνει τις απαραίτητες πιθανότητες επιτυχίας. αλλα Πέραν αυτού, ουδέν.

Μάλιστα, σωστά πολλοί αναλυτές δεν κρύβουν και τους φόβους τους ότι μετά από αυτή τη συμφωνία εάν η χώρα δεν αλλάξει ρότα, διαγράφεται άμεσα ο κίνδυνος της περιθωριοποίησής της.
Το χειρότερο όλων είναι σταδιακά να περιπέσει η χώρα σε μια κατάσταση όπου κανείς δεν θα ενδιαφέρεται γι’ αυτή.
Είναι ιδιαίτερα χαρακτηριστική η εικόνα που δίνουν τώρα πολλοί Ευρωπαίοι αναλυτές.
Η Ελλάδα έως τώρα, λένε, φόβιζε τους εταίρους, ο κίνδυνος χρεοκοπίας ήταν μια απειλή γι’ αυτούς, αλλά σιγά-σιγά αρχίζουν να συνηθίζουν το «ελληνικό δράμα».
Και δεν αποκλείεται ετσι, η χώρα που κούρασε όσο καμία άλλη για έξι χρόνια την Ένωση, που απασχόλησε σε αλλεπάλληλες μαραθώνιες και ολονύκτιες συσκέψεις τους αρχηγούς και τους υπουργούς Οικονομικών των κρατών-μελών περισσότερο από κάθε άλλη, να λησμονηθεί και να αφεθεί στην τύχη της.
Η πιθανότητα να μας ξεχάσουν στην «εντατική» ή στον θάλαμο ανάρρωσης είναι πλέον αρκετά μεγάλη, σημειώνουν με νόημα οι ιδιοι αναλυτές.
Άλλωστε, στα τόσα χρόνια που μεσολάβησαν, όλοι όσοι ήταν εκτεθειμένοι έχουν πράγματι λάβει τα μέτρα τους.
Γι’ αυτό και συνεχώς σκληραίνουν όλο και πιο πολύ στις διαπραγματεύσεις και απαιτούν όλο και πιο επώδυνες αποφάσεις.
Η κυβέρνηση σωστά διαβλέπει τις διαθέσεις των δανειστών και εγκαταλείπει τις... βαρουφάκειες ανοησίες προσαρμοζόμενη στα νέα δεδομένα.
Γνωρίζει ότι η συμφωνία της Τρίτης στο Eurogroup είναι η τελευταία που επιτεύχθηκε κατόπιν διαπραγματεύσεων και η έσχατη που δεν προβλέπει την παράδοση άνευ όρων. γι' αυτο και Παρέχει επαρκή ρευστότητα για να αποκλεισθεί η χρεοκοπία, όρους για κάποια ρύθμιση του χρέους και κυρίως παρέχει ικανό χρόνο για μια επανεκκίνηση της οικονομίας. ομως Εάν χαθεί κι αυτή η ευκαιρία, η χώρα κινδυνεύει στην καλύτερη περίπτωση να ξεχασθεί στο... νοσοκομείο.
imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας