Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 20 Ιουλίου 2016

Το Βελβεντό στην πρώτη γραμμή της καινοτομίας

Της Κατερίνας Δημοπούλου, http://agro-business.gr
Με μέσο όρο ηλικίας των μελών του κάτω των 45 ετών, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού έχει κάθε λόγο να ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον. Ενας ιστορικός συνεταιρισμός που ετοιμάζεται να κλείσει έναν αιώνα ζωής διατηρείται εν εγρηγόρσει, έχοντας υιοθετήσει σύγχρονες μεθόδους καλλιέργειας και διαχείρισης για τα νωπά φρούτα που παράγει. Με βασικό προϊόν του τα ροδάκινα, που από το 2013 φέρουν την ετικέτα VELVITA, o ΑΣΕΠΟΠ κατόρθωσε να υπερβεί ακόμα και τα εμπόδια που προκάλεσε το εμπάργκο της Ρωσίας, μολονότι περισσότερες από τις μισές εξαγωγές του κατευθύνονταν στη ρωσική αγορά.

Εχοντας 400 μέλη, ετήσια παραγωγή 14.000 τόνους και εξαγωγές που φτάνουν το 50% της συνολικής του παραγωγής, συνταγή επιτυχίας για τον ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού είναι ο έλεγχος στην οργάνωση της παραγωγής από την καλλιέργεια μέχρι την πώληση: Οι αγρότες κατευθύνονται βήμα βήμα μέσω SMS για τις ποικιλίες που θα επιλέξουν, τον τρόπο καλλιέργειάς τους και τα μέτρα προστασίας που πρέπει να λάβουν. Προμηθεύονται τα απαραίτητα από την αποθήκη του συνεταιρισμού με πίστωση, για να αποφεύγουν τον τραπεζικό δανεισμό, ενώ έχουν τη δυνατότητα δανεισμού από τον ΑΣΕΠΟΠ. Ο συνεταιρισμός διατηρεί δικό του κατάστημα στην Κεντρική Αγορά του Ρέντη, ενώ η διάθεση των προϊόντων του γίνεται από τον ίδιο σε μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ και σε άλλες μεγάλες αγορές της Ελλάδας.
Διαρκές μέλημά του αποτελεί, επίσης, η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των αγροτών.
Ο ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού συνεργάζεται με αγρότες από τον Τύρναβο και την Καστοριά που παράγουν ροδάκινα και μήλα, ώστε να ενισχύει τη δική του παραγωγή και να τους βοηθά στη διαχείριση των προϊόντων τους μέσω των εξελιγμένων εγκαταστάσεων που διαθέτει.
Η εκσυγχρονισμένη λειτουργία του δεν είναι τυχαία. Τα ηνία του κρατά ένας νέος άνθρωπος, ο Νίκος Κουτλιάμπας, πρόεδρος του ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού, ο οποίος μιλά στην «ΑΓΡΟBUSINESS» για τη διαδρομή ενός συνεταιρισμού που αποτελεί πρότυπο για την χώρα…

Ο ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού συγκαταλέγεται στους υγιείς ελληνικούς συνεταιρισμούς, κάτι που δεν είναι εύκολο ειδικά σε συνθήκες ύφεσης. Πώς τα καταφέρατε;
Είναι καθαρά αποτέλεσμα σωστής διαχείρισης και σωστής πρόβλεψης της εξέλιξης της αγοράς.
Σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη ενός συνεταιρισμού παίζουν, επίσης, οι σωστές επενδύσεις. Ο ΑΣΕΠΟΠ επενδύει κάθε χρόνο περισσότερα από 100.000 ευρώ στην αναδιάρθρωση των καλλιεργειών του, δαπανά περίπου ίδιο ποσό στην προβολή και διαφήμιση των προϊόντων του και συμμετέχει σε διεθνείς εκθέσεις που πραγματοποιούνται σε χώρες όπως η Γερμανία, η Ρωσία, η Ουκρανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Αίγυπτο. Επίσης, εκπροσωπεί την Ελλάδα στην πανευρωπαϊκή διάσκεψη πυρηνόκαρπων που γίνεται κάθε χρόνο στη Γαλλία.

Τι συνέπειες είχε για εσάς η νέα κατάσταση που δημιουργήθηκε με το εμπάργκο στις εξαγωγές προς τη Ρωσία και πώς τις αντιμετωπίσατε;
Οσα προϊόντα κατευθύνονταν προς την αγορά της Ρωσίας κατέληξαν σε νέες αγορές, στις οποίες καταφέραμε να διεισδύσουμε κυρίως λόγω της εξαιρετικής ποιότητας των προϊόντων μας.

Τι ποσοστό της παραγωγής καλύπτουν αυτές οι εξαγωγές και σε ποιες χώρες απευθύνεστε;
Οι εξαγωγικές επιδόσεις του συνεταιρισμού παρουσιάζονται συνεχώς βελτιωμένες, καθώς έχει καταφέρει να χτίσει και να εδραιώσει ένα σοβαρό και αξιόπιστο όνομα στις διεθνείς αγορές. Αυτήν τη στιγμή, ο ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού πραγματοποιεί μεγάλες εξαγωγές σε χώρες όπως η Πολωνία, η Τσεχία, η Ουγγαρία, η Σερβία, η Ουκρανία, η Σλοβακία, η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Κύπρος και η Αίγυπτος. Οι εξαγωγές του φτάνουν το 50% της συνολικής παραγωγής του.
Τα προϊόντα του συνεταιρισμού έχουν γίνει ιδιαίτερα αναγνωρίσιμα στο εξωτερικό, σε βαθμό που η ζήτησή τους να είναι τόσο αυξημένη, ώστε σε κάποιες περιπτώσεις να μην υπάρχει επάρκεια προϊόντων για να καλυφθούν όλοι οι υποψήφιοι αγοραστές. Για τον λόγο αυτό, γίνεται αυστηρή επιλογή πελατών, ώστε ο συνεταιρισμός να επιτυγχάνει συνεργασίες μόνο με σοβαρές και αξιόπιστες εταιρείες που επιθυμούν σταθερές και μακροχρόνιες συναλλαγές.

Τι ρόλο παίζει ο Συνεταιρισμός στην οικονομία της περιοχής;
Στην περιοχή του Βελβεντού σχεδόν όλοι οι κάτοικοι ασχολούνται με γεωργικές εργασίες. Ο συνεταιρισμός απασχολεί μόνιμα 10 υπαλλήλους, ενώ κατά τη θερινή περίοδο αιχμής φτάνει να απασχολεί μέχρι και 80 άτομα ως εποχικό προσωπικό.

Θέλουν νέοι άνθρωποι της περιοχής να ασχοληθούν με τη γεωργία;
Ναι, υπάρχει διάθεση. Οι νέοι άνθρωποι ασχολούνται με τη γεωργία στην περιοχή με μεγαλύτερο κίνητρο το αξιοπρεπές εισόδημα που τους εξασφαλίζει κάθε χρόνο ο συνεταιρισμός.

Εχετε κάνει άνοιγμα και σε άλλες περιοχές, όπως, για παράδειγμα, στη συνεργασία σας με αγρότες από τον Τύρναβο, τη Λακωνία και την Καστοριά. Τι περιεχόμενο έχουν αυτές οι συνεργασίες;
Πράγματι, ο συνεταιρισμός μας συνεργάζεται με τον ΑΣΕΠΟΠ Τυρνάβου, ο οποίος παράγει ροδάκινα και αχλάδια και με τον συνεταιρισμό ΟΡΜΗ από το Τοιχιό Καστοριάς, που παράγει περίπου 2.000 μήλα. Η παραγωγή τους προστίθεται στα ροδάκινα και τα νεκταρίνια που παράγονται στο Βελβεντό. Είναι μέλη του συνεταιρισμού μας και διαχειριζόμαστε τα προϊόντα τους. Με τις συνεργασίες αυτές μεγαλώνει η γκάμα των προϊόντων μας αλλά και η εμπορική διάρκειά μας στην αγορά. Αλλωστε, διαθέτουμε εγκαταστάσεις που μπορούν να επεξεργαστούν τη διπλάσια ποσότητα από την παραγωγή της περιοχής.

Περιγράψτε μας με ποιον τρόπο γίνεται η διαχείριση της παραγωγής από την αρχή μέχρι το τέλος μέσα στον συνεταιρισμό.
Οι εγκαταστάσεις του συνεταιρισμού βρίσκονται σε χώρο με έκταση περίπου 35 στρέμματα που στεγάζει γραφεία διοίκησης, 13 ψυκτικούς θαλάμους ελεγχόμενης ατμόσφαιρας, αποθηκευτικούς χώρους και διαλογητήρια. Στους χώρους αυτούς υπάρχει, επίσης, αποθήκη γεωργικών φαρμάκων, απ’ όπου ο παραγωγός προμηθεύεται γεωργικά εφόδια σε τιμές κόστους με δυνατότητα πίστωσης.
Επειτα, ο ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού διαθέτει κατάστημα στην Κεντρική Αγορά Αθηνών, στο Ρέντη, και η διάθεση των προϊόντων του γίνεται χωρίς μεσάζοντες, από τον ίδιο τον συνεταιρισμό, σε μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ και σε άλλες μεγάλες αγορές της Ελλάδας.

Ποια τα σχέδια του ΑΣΕΠΟΠ για το μέλλον;
Βασικός στόχος μας είναι να διαχειρίζεται ο συνεταιρισμός φρούτα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Επίσης, έχουμε πραγματοποιήσει μελέτη και σχεδιάζουμε να επεκτείνουμε τις εγκαταστάσεις μας, δημιουργώντας επιπλέον 10 ψυκτικούς θαλάμους και αυξάνοντας, έτσι, τη δυνατότητα αποθήκευσης προϊόντων κατά 2.000 τόνους.

Τι ρόλο έχει παίξει στα αποτελέσματα της δουλειάς σας το σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης που έχετε υιοθετήσει και προβλέπει την παρακολούθηση και τον έλεγχο όλων των φάσεων παραγωγής;
Ο ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού είναι πιστοποιημένος με ISO 9001:2000, ISO 22000:2005 και Globalgap και εφαρμόζει από το 2002 σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης. Η σημασία του τόσο για τον παραγωγό όσο και για τον καταναλωτή είναι κρίσιμη, καθώς διασφαλίζει την άριστη ποιότητα του προϊόντος, κάτι που αποτελεί κύριο μέλημα του συνεταιρισμού. Επίσης, εφαρμόζουμε το σύστημα του κομφούζιου (σεξουαλική σύγχυση εντόμων), το οποίο ελαχιστοποιεί τη χρήση φυτοπροστατευτικών σκευασμάτων στα προϊόντα, κάνοντάς τα ακόμα πιο ασφαλή. Δίνουμε μεγάλη σημασία στην ποιότητα των προϊόντων. Από το καλοκαίρι του 2013 τα ροδάκινα του ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού φέρουν αυτοκόλλητο σήμα «VELVITA» με το λογότυπό μας, μια πρωτοπορία σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε ο καταναλωτής να ξεχωρίζει τα γνήσια ροδάκινα του συνεταιρισμού από άλλα, τα οποία δεν έχουν τα ίδια ποιοτικά χαρακτηριστικά, γεύση, άρωμα, χρώμα και αντοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας